Служебният кабинет затваря ТЕЦ "Марица 3" в Димитровград

Служебният кабинет затваря ТЕЦ "Марица 3" в Димитровград

Последвайте "Гласове" в Телеграм

Моментът е изключително критичен. Това обяви на извънредна пресконференция служебният министър на околната среда и водите Росица Карамфилова по повод замърсяването на въздуха в Димитровград в събота, когато бяха установени големи превишения на нормите на серен диоксид в града.

Замърсяването идва от свързваната с бизнесмена Христо Ковачки ТЕЦ "Марица 3", като служебният министър на енергетиката Росен Христов, който също взе участие в брифинга, обяви, че топлоелектрическата централа ще бъде затворена временно, защото ако не бъде и тя продължи да замърсява, имало опасност да бъдат затворени трите големи топлоелектрически централи в Маришкия басейн, чиято мощност е над 3000 мегавата и които съставляват повече от 30% от енергийните мощности на страната. На техния фон ТЕЦ "Марица 3" е "абсолютно незначителна част" за българската електроенергийна система със своите 65 мегавата мощност.

"В момента ТЕЦ "Марица 3" не работи. Имахме среща и с оператора, той разбира ситуацията. В момента се работи за намаляване на мощностите. ТЕЦ "Брикел" (в Гълъбово - бел. ред.) работи, но там съм организирала непрекъснати и ежедневни проверки", посочи Карамфилова.

Уточни, че в ранния предобед (в събота - бел. ред.) са били регистрирани три превишения на алармените прагове, което е довело до необходимостта от "вдигане на населението" с оглед защита на тяхното здраве. "Моментът е изключително критичен, защото срещу България има две наказателни процедури, свързани с качеството на атмосферния въздух. Едната е свързана с нарушаване на нормите на серен диоксид, а другата е с фини прахови частици", изтъкна Карамфилова.

Отбеляза, че в момента Министерството на околната среда и водите (МОСВ) се готви и предоставя нужната информация на Европейската комисия с оглед на това България да покаже дали има устойчива тенденция към намаляване на нормите на серен диоксид. Карамфилова уточни, че на 21 септември предстои участието на държавата в т.нар. публични състезания на Европейския съд, така че да може да се покаже България има ли мерки и какви са те, за да не се допуска повече системно нарушаване на нормите за замърсяване със серен диоксид.


Има опасност да бъдат затворени трите въглищни теца в Маришкия басейн

"За съжаление ситуацията, която възникна в рамките на петък и събота, поставя под огромен риск страната ни и води до изключително негативна тенденция. В рамките на по-малко от 12 часа от петък до събота в Димитровград са регистрирани осем превишения на нормите на серен диоксид. Държавата ни като членка на ЕС е поела своите ангажименти. Съгласно този ангажимент допускането на нарушения за серен диоксид на годишна база е до 24 на средночасовите и до 3 на средноденонощните", обясни Карамфилова.

 

 


България има право в рамките на една година да допусне не повече от 24 наднормени замърсявания на въздуха със серен диоксид в рамките на час. Друга норма задължава страната да не надхвърля 24-часовия "таван" на замърсяване не повече от 3 пъти годишно.

Според министъра на околната среда в събота е бил достигнат прагът на трите средноденонощни норми и по тази причина ситуацията е "изключително критична и са необходими важни и решителни стъпки, така че да не поставим страната в риск". Финансовите санкции, които се очакват, са в изключително големи размери.

По думите ѝ има огромна вероятност евросъдът да постанови мерки, които са свързани с отнемане на дерогациите от Европейската комисия, дадени по отношение на нормите на серен диоксид на големите горивни инсталации в Маришкия басейн. Втората мярка, която евросъдът може да постанови, е ясно и категорично намаляване на мощностите, като дори има вероятност от затваряне на трите големи въглищни теца (двата американски "Марица-изток 1" и "Марица-изток 3" и държавната "Марица-изток 2").

Енергийният министър Росен Христов наблегна на това, че системните нарушения на нормите на замърсяване със серен диоксид представляват огромен риск за енергийната система. По думите му от началото на годината досега България има 23 нарушения на средночасовите норми от 24 разрешени. Ако бъдат надхвърлени, това би довело до затваряне на въглищните централи. "Тук говорим десетки хиляди души да останат без работа. ТЕЦ "Марица 3" трябва да остане затворена, за да спасим енергетиката на страната", настоя той.

ТЕЦ "Марица 3" неколкократно беше затваряна от предишното ръководство на екоминистерството в лицето на Борислав Сандов, но съдът отменяше неговите заповеди.

В Гълъбово протестират срещу замърсяването от ТЕЦ "Брикел"

ТЕЦ "Брикел", който също е свързван с Ковачки, също замърсява околната среда. Довечера граждани на Гълъбово организират протест пред централния вход на централата. Те се оплакват, че от години са обречени да дишат вредните емисии на теца, а поводът за протеста са поредицата скорошни обгазявания.


Източник: dnevnik.bg

 

 

 

Коментари

 • Замърсеността на въздуха в София и Пловдив със сигурност е по-висока от тази в Димитровтрад

  13 Sep 2022 16:45ч.

  вследствие на огромния брой автомобили там, но не съм чул МСОВ да спира автомобилите от движение..

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • държавата да национализира дружеството

  13 Sep 2022 18:24ч.

  чрез обратимост на приватизационен акт със задна дата, по причина неизпълнени екологични ангажименти. Много предприятия в страната могат да последват примера.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Живка Павлова

  13 Sep 2022 18:52ч.

  Да, и също - дали не може да се сложат някакви съоръжения - сероочистващи ли, що ли? Питам, че нали и Кирчо беше мераклия да затвори този ТЕЦ, сега ни се поднася същата манджа, но не грубо - на, яж, а с повечко финес. Но май е по-лесно да се затвори, нареже на скрап и въобще бастиса, за да са доволни „началниците“. Като във вица, как беше – и бацаме, и фърляме.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • част от пъкленият план на сащ

  13 Sep 2022 20:54ч.

  да заробят енергийно всички, които са им подвасални, за да им платим дълговете.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи

Напиши коментар

Откажи