Служебният кабинет ще внесе в НС удължаване на бюджет 2022

Служебният кабинет ще внесе в НС удължаване на бюджет 2022

Следвайте "Гласове" в Телеграм

Следващата седмица служебното правителство ще предложи на Народното събрание удължаване на бюджет 2022. Това заяви пред Нова телевизия тази сутрин служебният премиер Гълъб Донев. Стъпката е очаквана, тъй като вече е пределно ясно, че няма как да се приеме бюджет 2023 до 10 юни, когато изтича срокът на действие на сегашния удължителен закон. Вече един месец депутатите не успяват да се организират и да започнат обсъждането на бюджета, нито пък има редовно правителство, което да го изпълнява.

"Пенсиите за юни ще бъдат изплатени по план и навреме", увери Гълъб Донев. Проблемът обаче не е с пенсиите за юни, а с увеличението през юли. В сегашния си размер тези плащания би следвало да са гарантирани, но при удължаване на миналогодишния бюджет няма да има средства за заложеното в Кодекса за социално осигуряване осъвременяване от 1 юли с 12%.

Припомняме какво ще стане след 10 юни, ако останем въобще без бюджет. "Тогава вече става много сложно. Защото Законът за публичните финанси ни задължава да харчим само в рамките на бюджетните лимити от предходната година, но не повече от събраните приходи. Т.е. всеки месец да харчим само толкова, колкото сме събрали като приходи същия месец", обясни наскоро в интервю пред "Сега" икономистът Георги Ангелов. Ето още от това интервю:

"Не е проблем удължаване на удължителния закон до края на лятото, защото, както казах, ще има достатъчно приходи. Но след това не върши работа. Без бюджет държавата не може да издава дълг - служебното правителство вече е използвало целия лимит за нов държавен дълг за тази година. Съответно не може да има дефицит. Под въпрос са всички капиталови разходи, всички увеличения трябва да се спрат и да се харчи само за минималното - за заплати, пенсии, социални помощи. И това е".

 

Източник: segabg.com

 

 

 

 

 

Коментари

 • Красимир

  28 Май 2023 18:48ч.

  А бе какъв бюджет, какъв народ? Кой от днешните "първенци" го е грижа за НАРОДА И ДЪРЖАВАТА! Тия последните "НАРОД И ДЪРЖАВАТ" липсват в сметките на евроатлантическите им партньори! Само като им чуеш приказките особено на първите две "политически сили" какво са им приоритетите ми става ясно, че ние вече сме протекторат на ФАЩ!

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Дори не сме протекторат. Ние сме временно окупирана територия, от която им предстои в скоро време евакуация.

  28 Май 2023 19:20ч.

  След като бъде използвана територията по един или друг начин за нанасяне на възможно най.голяма щета на Русия. Изобщо не сме в по-добро положение от бившата УССР, просто още не ние дошъл реда да направят ход с нас като пешка.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Отвратен

  28 Май 2023 20:15ч.

  Какво удължаване? Наближава юли, странта е без бюджет! Това е извън всякакви закони и норми!

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Мнение

  28 Май 2023 21:28ч.

  Прави впечатление, че служебните правителства управляват добре, спокойно, състоят се от нормални хора. Партиите не могат да излъчат във властта нормални и почтени хора.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • SIMO

  29 Май 2023 0:11ч.

  Да бе, особено министъра на енергетика и финансовият, тотални боклуци.......

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи

Напиши коментар

Откажи