Съветници на Зеленски искат „ТоталЕнерджис“ да се откаже от „кървав“ руски дивидент

Съветници на Зеленски искат „ТоталЕнерджис“ да се откаже от „кървав“ руски дивидент

Двама съветници на украинския президент Володимир Зеленски са поискали от френския петролен производител „ТоталЕнерджис“ да се откаже от „кървавите“ 440 млн. евро дивидент от един от руските му холдинги или да вложи тези пари за възстановяване на Украйна, предаде Ройтерс. Компанията стана обект на критики на Запад за това, че не последва примера на други големи енергийни производители като Шел (Shell) и БиПи (BP), които обявиха, че ще продадат своите руски активи, посочва БТА.

В писмо с днешна дата до главния изпълнителен директор на „ТоталЕнерджис“ (TotalEnergies) Патрик Пуян, което Ройтерс е видял, и за което в. „Уолстрийт джърнъл“ съобщи първи, съветниците на Зеленски Олег Устенко и Михайло Подоляк посочват, че френската фирма трябва да получи дивидент от 440 млн. евро от газовата компания „Новатек“, в която има дял от 19,4 на сто.

„Това са кървави пари, печалби, получени след незаконното нахлуване на Русия в Украйна…Както добре знаете, тези числа са напомпани до голяма степен от печалбарство за сметка на украинския народ“, пишат двамата съветници.

Устенко и Подоляк питат дали „ТоталЕнерджис“ планира да  откаже дивидента, а ако не възнамерява, как ще го получи. Отправя се призив към компанията да учреди фонд за жертвите на войната в Украйна.

Няма да ви умоляваме, а ще положим всички усилия да пренасочим тези кървави пари към възстановяването на нашата страна, казват съветниците.

Засега „ТоталЕнерджис“ не е коментирала писмото. Компанията има редица инвестиции на стойност милиарди евро в Русия, включително дялове в проектите Ямал (Yamal LNG) и „Арктик“ (Arctic LNG 2), но вторият още не е в експлоатация.

Източник: БТА

 

 

Коментари

 • bodar4uk

  02 Sep 2022 8:38ч.

  Хиените на Зе-екипа, щом подушат отнякъде пари, почват с пропагандата, колко са заслужили и нямат нищо да ги гепят.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • топ 10

  02 Sep 2022 8:58ч.

  Тоя почна да дразни голямата глобална мафия и скоро ще го отсвирят.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Куци Коньов

  02 Sep 2022 9:17ч.

  Парите от руския газ били кървави, спореф украинците? Ами що тогава не спрете транзита на газ през Укр? И най-вече що прибирате "кървавите" пари от транзита на руския газ, които са към $ 2 млрд. годишно?

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Наглоста на т.н.”украини” е

  02 Sep 2022 9:57ч.

  велика и безподобна!И Путин и военно-промишленият комплекс зад него ще сбъркат ако не стигнат до границите на губернията “украина” от 1914г.,остатъка да дадът на Полша и Унгария а те знаят как да смачкат физически .н. украини!

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Когато Господ иска да убие някого, първо му взима ума.

  02 Sep 2022 10:30ч.

  УГИЛ сама се закопава

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • CMEXXX

  02 Sep 2022 11:28ч.

  Супер нагли и тъпи!

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • colibri

  02 Sep 2022 11:34ч.

  На украинците не им достигат парите и се опитват да изнудват когото могат. Зе. преди време се "скара" на Германия, че бавят обещаните милиарди от ЕС. Чуват се гласове от САЩ и ЕС, че няма отчетност от страна на получателите , а на украинците това не им харесва.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • А Зеленски

  02 Sep 2022 11:59ч.

  Не се отказва от „кървав“ руски газ, нито от транзита му.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Не си мислете че…

  02 Sep 2022 12:19ч.

  … рекетьорите са Зелнски и хунтата. Рекетьорите са САЩ, които стоят зад гърба на укропитеците.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Не са "зад гърба им"

  02 Sep 2022 12:34ч.

  Над тях са и дърпат конците. Войната в Украйна е типична за англо-американците. Да воюват из цял Свят, но с чужди народи.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Разсъждения

  02 Sep 2022 16:27ч.

  Не е далеч времето когато всички ще се побъркат, не само тоя наркоман. Подадоха му пръст от Запада , отхапа им ръката до рамото.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Забележително е как завършва писмото

  02 Sep 2022 21:58ч.

  "Няма да ви умоляваме, а ще положим всички усилия да пренасочим тези кървави пари..." Хм, това е почти заплаха, а западняците отново ще мълчат и развяват жълто-сини знамена. Не мога да ги разбера, изглежда че идентифицират горделивостта и наглостта на украинците със себе си и ги приемат за нормални. Не виждам как България ще оцелее в техния егоистичен свят.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи

Напиши коментар

Откажи