Руските телекомуникационни оператори изпитват затруднения заради голямото поскъпване на оборудването им

Руските телекомуникационни оператори изпитват затруднения заради голямото поскъпване на оборудването им
Компаниите прогнозират смущения в комуникациите през юли-август 2022 г. и предлагат редица мерки за подобряване на ситуацията

Комерсант публикува нова информация за ситуацията на руския пазар на телекомуникационни оператори. Представителите на големите компании, сред които ТС, Мегафон, Вымпелком, ЭР-Телеком, GS Group, Руските железници и др., предложиха да се предприемат мерки за развитие на комуникациите и ИКТ на фона на настоящата ситуация.

В обръщението си те заявиха, че е необходимо да се обмисли налагането на заповед за отлагането на вноските им във фонда за универсални далекосъобщителни услуги през 2022 г.

Представителите на бизнеса в областта на телекомуникациите се изказаха и в подкрепа на намаляването на таксата за радиочестотния спектър с 50 %, нулирането на ставката на данъка върху недвижимите имоти, намаляването на ставката на осигурителните вноски и освобождаването на служителите в сектора на комуникациите от подоходно облагане.

Като причина за необходимостта от всичко това те посочват 40-процентното увеличение на разходите за телекомуникационно оборудване, дължащо се на напускането на западните доставчици и обезценяването на рублата. Според представителите на най-големите компании цената може да се увеличи с още 80%.

В резултат на това при сегашната ситуация операторите предвиждат риск от аварии и нестабилност на мрежата около юли-август тази година.

Коментари

 • обезценяването на рублата ?

  28 Март 2022 12:32ч.

  Рублата падна рязко след началото на военните действия, а след 22.03 и обявеното от Путин търгуване на енергоресурси само в рубли стигна по-висок курс от края на февруари с 30 % !

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Е, не е вярно, вдигна се малко но все пак е наполовина по-евтина отпреди

  28 Март 2022 13:18ч.

  И това е официален курс при забрана за свободна обмяна.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • курсооборотът на спекулата секва

  28 Март 2022 14:32ч.

  Вече руските власти сами си определят колко струва рублата, оставете занапред тия вехти юдейски курсове в миналото.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи

Напиши коментар

Откажи