Разходите за доставка на електроника от Китай и Турция до Русия са се удвоили

Разходите за доставка на електроника от Китай и Турция до Русия са се удвоили

Според източници на "Комерсант" разходите за доставка на електроника и уреди от Китай до Русия са се удвоили от началото на пролетта. Ако през февруари изпращането на контейнер до страната по море от Поднебесната империя струваше 6000 долара, сега цената вече е нараснала до 11 500 долара, а ситуацията с турските логистични компании е подобна. В същото време търговците на дребно все още не са регистрирали увеличение на покупните цени на електрониката, но увеличението на цените на доставките неминуемо ще се отрази на нейната стойност на дребно.

Представители на най-големите руски дистрибутори на електроника заявиха пред "Комерсант", че първото забележимо увеличение на разходите за доставка е било през есента на 2020 г. заради проблемите с пандемията - от 3-4 хиляди долара на 10-12 хиляди долара на контейнер. През март тази година цените паднаха до 6-8 хил. долара, но останаха на това ниво само до края на юни, а сега цената отново се повиши - до 11 500 долара.

Според някои доклади Китай е намалил плановете си за изпращане на влакове до Русия, но най-лошо е положението с въздушния транспорт, тъй като в този случай разходите за доставка от края на март са се утроили, директните полети от страната са малко, а тези, които могат да доставят товари с литиеви батерии, са само няколко.

Според участниците на пазара след пандемията се е очаквало понижение на цените, но те са се повишили поради факта, че много логистични компании са закрили дейността си в Русия. В резултат на това се формира "квазимонопол" от предимно китайски и турски логистични компании, които се възползват от ситуацията, като повишават цените.

Според представител на FM Logistic реалните превозвачи - авиолинии, морски и железопътни компании - са първите, които ще се сблъскат с повишението на тарифите. В резултат на това логистичният бизнес, не само чуждестранен, но и руски, повиши цените си. Отбелязва се, че доставките за руските пристанища в Балтийския регион са намалели с 90 %, а за черноморските пристанища дори са спрени от по-голямата част от превозвачите, с изключение на някои турски. В същото време има данни, че през последните месеци доставките с автомобилен транспорт от страните от ЕС са се увеличили 2-5 пъти или повече.

Citilink заяви пред изданието, че сегашното увеличение на цените на превозите с камиони не би трябвало да доведе до критично увеличение на цените на електрониката. Други експерти от бранша обаче смятат, че цените все пак ще се повишат, но все още не е известно с колко.

Коментари

 • Уилт

  29 Авг 2022 12:09ч.

  Още малко остана и Русия нищо няма да внася. Всичко ще си прай сама. Даже и пирони.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • darkaveng

  29 Авг 2022 12:48ч.

  Уилт, баце, нефелно! Няма козяшки надник днес! Незачет! Анадънму?

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • а разходите за доставка на други стоки

  29 Авг 2022 12:10ч.

  Да не би да са се намалили..

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Викт

  29 Авг 2022 16:14ч.

  От Китай за България историята с цената на контейнерите е същата, не знам защо специално визират Русия.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи

Напиши коментар

Откажи