Ръководителят на МВФ Кристалина Георгиева очаква световна рецесия през 2023 година

Ръководителят на МВФ Кристалина Георгиева очаква световна рецесия през 2023 година

Ръководителят на Международния валутен фонд (МВФ) Кристалина Георгиева призна, че през 2023 г. ще настъпи глобална рецесия, съобщава Ройтерс.

Тя заяви, че перспективите пред световната икономика се влошават. "2022 г. ще бъде трудна, но 2023 г. вероятно ще бъде още по-трудна", подчерта тя. Георгиева заяви, че МВФ възнамерява в близко бъдеще да понижи прогнозата си за глобалния растеж за 2022 г. През април той е бил 3,6%, а през януари - 4,4%, каза тя.

През 2021 г. световната икономика отбеляза ръст от 6,1 %. Ръководителят на МВФ отбеляза, че публикуването на следващата прогноза за текущата година е насрочено за края на юли.

Георгиева изброи причините за потенциалния спад на световния икономически растеж. Според нея това се дължи на широкоразпространената инфлация, по-високите лихвени проценти, по-бавния икономически растеж в Китай и Русия, ескалацията и санкциите, свързани с конфликта в Украйна.

По-рано МВФ заяви, че икономиката на САЩ ще се забави през 2023-2024 г., но ще избегне рецесия. Това обаче ще бъде все по-трудно постижимо. Експертите на МВФ очакват растежът на реалния БВП да се забави до 1,7 % и 0,8 % през 2023-2024 г., което е по-малко от прогнозираните за тази година 2,9 %. През 2025 г. и 2026 г. обаче експертите смятат, че тези стойности ще нараснат съответно до 1,7 % и 2,1 %.

Коментари

 • Ръководителят на МВФ Кристалина Георгиева очаква световна рецесия през 2023 година

  07 Юли 2022 11:06ч.

  Хахахахахахахахахаха... тази дама стрина Сталинка кадър на отдел Кадри в социализма, а след това на веробовчиците от кантора Шорош&Шваб, ако сега е разбрала, че се очаква, а дори вече сме в световна рецесия ми става ясно защо рухна социализма, а капитализмът е в рецесия вече. Трагедия!!!

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • nan

  07 Юли 2022 12:03ч.

  противно на мнението ти, мога да те уверя, че Георгиева е най-адекватния икономист в момента в целив "Цивилизован свет". за разлика от шефът на ФРС тя отлично разбира какво се случва и накъде отиват нещата. рецесията вече започна в САЩ, но все още се фалшифицират статистическите справки.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • ЛЕКА ПОПРАВКА, ПРИЯТЕЛЮ!

  07 Юли 2022 14:39ч.

  Кристалина Георгиева - кадър на Борисов, предложена за директор на МВФ от Макрон. Само да уточня!

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Сметай, ако бабата, която имаме на снимката е...

  07 Юли 2022 16:05ч.

  ..."най-адекватния икономист в момента в целив "Цивилизован свет"" до къде е стигнал отрицателния подбор на "цивилизования" свет...

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Vtora popravka

  07 Юли 2022 17:14ч.

  Georgieva e kadar na Vishia Ikonomicheski Institut ''Karl Marx'' - prepodavatel po Polit.Ikonomia na socialiszma beshe tam...

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Всичко върви по план 2030 !

  07 Юли 2022 11:28ч.

  Икономиките се закриват. Стадото се избива по график. Ще бъдат оставени малко жълти, защото са покорни по рождение. Пътьом продължаваме с разни спадове, ръстове и пр. бла-бла…

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • rusnak

  07 Юли 2022 11:30ч.

  Тая лелка май пак ще си връща името. Не е лесно, насам-натам, като лайно в канализацията.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • ...видя се колко струват капиталистическите мантри и тази за свободния пазар и онази за неприкосновенността на частната собственост

  07 Юли 2022 11:57ч.

  Пазарът е свободен докато разполага със суровини на безценица от Русия, а след като изченат или се прекалкулират на пазарната им стойност Пазарът на Запада се разпада, а частната собственост е неприкосновенна до де пееше антируски песни на висок глас, а си казал и една дума, която е истина и в разрез с партийната линия, а си обеднял рязко.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • майор Майор

  08 Юли 2022 6:53ч.

  Откак различни "Сталинки" управляват целия "западен" свят ние постепенно отиваме на кино. Това е еманацията на най-корумпираната световна чиновническа класа.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Анонимен Робот

  08 Юли 2022 23:04ч.

  И това и баба го знае. А на кристалина работата и е да предложи мерки срещу рецесията, а не да ни известява неща, за които знаем и чувствуваме на собствен гръб. Политикономистка на социализма...

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи

Напиши коментар

Откажи