Радев: С премиера Орбан споделяме общи виждания за партньорство в енергетиката

Радев: С премиера Орбан споделяме общи виждания за партньорство в енергетиката

Президентът Румен Радев във Фейсбук:

"Подписаният днес меморандум между „Булгаргаз“ и унгарската MVM CEEnergy отваря възможност България да участва в пазара за втечнен природен газ за Централна и Източна Европа. С министър-председателя на Унгария Orbán Viktor споделяме общи виждания за перспективите за задълбочаване на партньорството между България и Унгария в енергетиката.

България трябва да има амбицията да се превърне в незаобиколим фактор, който да допринася за сигурността на доставките на природен газ и енергийната диверсификация на нашите съюзници и партньори в Европа. В резултат на проевропейската политика на служебното правителство страната ни получи свободен достъп до терминалите за втечнен газ на Гърция и Турция, както и до техните газопреносни мрежи. Благодарение на това днес страната ни не само консумира и транзитира природен газ, а се заявява и като активен участник в пазара за втечнен газ за Централна и Източна Европа."

Меморандум за разбирателство и сътрудничество в областта на доставките и търговията с втечнен природен газ подписаха в четвъртък българската и унгарската компании "Булгаргаз" и MVM CEEnergy, съобщава "Медиапул". Това отваря възможност България да участва в пазара за втечнен природен газ за Централна и Източна Европа, заяви пред журналисти президентът Румен Радев, по време на чиято визита в Будапеща бе сключено споразумението.

Документът бе парафиран от директорите на двете компании Деница Златева и Ласло Фрич в присъствието и на унгарския премиер Виктор Орбан, с когото Радев се срещна, съобщиха от президентството.

MVM CEEnergy се занимава с търговия на природен газ и е част от държавната MVM Group, която е сред големите регионални енергийни играчи.

Какво точно предвижда меморандумът не става ясно, но българският държавен глава припомни сключеното от служебния му кабинет споразумение с турската БОТАШ за достъп да турски терминали за регазификация на втечнен газ и до мрежата за пренос на южната ни съседка. Съгласно него "Булгаргаз" може да разтоварва в Турция и да пренася близо 1.8 млрд. куб. м годишно, ако си осигури доставки. За тази година към момента има само един разтоварен танкер през април, а обещаните от държавното дружество търгове за капацитетите в следващата година и оставащите до 2036 г. така и още не са обявени.

Сегашното ръководство на "Булгаргаз" бе назначено именно от предишното служебно правителство на Румен Радев.

По неговите думи сегашният меморандум е плод на съвместните усилия на президентската институция и правителството.

"Това е споразумение, което отваря нови хоризонти за Българя. В резултат на проевропейската политика на служебното правителство ние извършихме пробив - получихме достъп до терминалите за втечнен газ и газопреносните мрежи и на Гърция, и на Турция. Именно благодарение на това днес България вече е не само страна, която консумира газ, през чиято територия преминава газ, днес, с това споразумение, с тези вече възможности, които имаме, България се заявява като активен участник на пазара на втечнен газ за Централна и Източна Европа", коментира държавният глава.

Според него България трябва да има амбицията да се превърне в незаобиколим фактор, който да допринася за сигурността на доставките на природен газ и енергийната диверсификация на нашите съюзници и партньори в Европа.

Виктор Орбан на свой ред изрази високата си оценка за надеждността на България за доставките на природен газ по Южния газов коридор и изрази готовност за последващо задълбочаване на двустранното партньорство. Обща бе оценката, че значимостта на Южния газов коридор ще продължи да нараства и са необходими последващи действия за увеличаване на капацитета за пренос на природен газ през България.

 

Източници: Фейсбук, mediapool.bg

 

Коментари

 • Поп Вечерко

  14 Sep 2023 23:57ч.

  ...костов, царя, борисов, радев и продуктите му...много е тъжно...тази държава с тая съдба, изтъкана от помияри! Гледах новите сондажи на Тренд - продължаващо мъртвило....

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Поп Вечерко

  15 Sep 2023 0:01ч.

  ...шегувах се онзи ден с приятел, че постригаха и горите, протурските мангали - човек и хайдутин вече не може да стане, макар че изобщо не е смешно...

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Крокодила Гений

  15 Sep 2023 10:39ч.

  "Подстригвам" дядо Попе, "подстригвам", другото е ОК, съгласен съм. Много тъжно!

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Кво да е...

  15 Sep 2023 0:00ч.

  ...на гробище.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Гост

  15 Sep 2023 0:09ч.

  Оправете заглавието. Радев не е говорил за президента Орбан. Орбан е министър председател. Дачков глобявай ги за такива некадърности.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • The Man With No Name

  15 Sep 2023 0:15ч.

  Да глоби Радев, щото пък той не е нито премиер, нито министър ма енергетиката

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Гост

  15 Sep 2023 0:21ч.

  Дачков да глоби Радев щото журналистите (така да се каже) му са написали че Орбан е президент на Унгария? Не съм го очаквал от умен човек. Или се лъжа?

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Гост

  15 Sep 2023 0:25ч.

  Дачков да глоби Радев щото журналистите (ако може така да се каже) му не знаят че Орбан не е президент на Унгария? Мислех те за умен човек. Или не?

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Гост

  15 Sep 2023 0:26ч.

  Получи се тавтология докато писах и докато оправяха заглавието. Махнете едното от двете както и обяснението ми.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • The Man With No Name

  15 Sep 2023 0:57ч.

  За журналист е простено, но Радев е държавен глава по Конституция, в която има разделение на властите. В тоя смисъл с Орбан може да си говорят за коли, жени, енергетика или да си разказват вицове, но не им е мястото в брифинга за мисирките. Инак му е разрешено да обсъжда глобални теми. Кат световния мир или бъдещето на ЕС, общи мисли за Зеленият преход. Енергетиката не му е тема. Та тъй за пресата.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Гост

  15 Sep 2023 1:08ч.

  Ъхъ. Тема е на тези които искат и повече комисионни и да ги потупат по тиквата също така.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Гост

  15 Sep 2023 1:06ч.

  Иначе явно на Радев му се иска да е Орбан. Но не става. Щото Орбан не търпи около себе си кирчовци, а Радев искаше още не помня колко такива. Орбан въпреки 1956 г. знае че Русия му дава евтини газ и петрол. Радев се върти като стриптизьорка около кола и не знае накъде да се обърне. Кирчовците го излъгаха. С Баце са контра. БСП които пристанаха на Кирчовците се отичат. Възраждане са друга бира. ИТН и Български възход са въздух без налягане. Инициативата 3 март освен инициатива май за нищо повече не става. И най-важното Радев трябва да си каже за Кирил Петков. Помним как Джо Байдън на Триморието поздрави президента Радев и световно неизвестния продавач на изсушено кисело мляко в ролята му на български министър. Кажи си бе Радев. Какво беше това?

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Боже, боже,

  15 Sep 2023 1:52ч.

  Твоя Орбан вече и румънците го минаха по стандарт, бе рубладжийски.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • The Man With No Name

  15 Sep 2023 1:18ч.

  Първо- Орбан няма нужда от просто Кире. Има си цялата власт по Конституция. Радев го играе цар само при служебно правителство. По Конституция, при това и там е конституционен монарх, не Пръв Консул.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Гост

  15 Sep 2023 1:24ч.

  Мнго важно. Радев ни ги докара все пак. Не е лошо да каже защо.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • The Man With No Name

  15 Sep 2023 1:30ч.

  Извинение ли чакаш?

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Гост

  15 Sep 2023 1:35ч.

  Майната им на извиненията. Да си кажат къде ги тричат та са като вчерашни мекици постоянно.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • old_beggar

  15 Sep 2023 1:39ч.

  унгарският външен министър Сиярто осъди Вашингтон за опита да изключи бившия президент Доналд Тръмп от президентската надпревара и призова администрацията на САЩ да се въздържа от изказвания за липсата на демокрация в Унгария. а някой да е чул подобно становище от американските слуги в колониалната БГ територия...??

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Айде следващото посещение в С. Корея, следват Беларус,

  15 Sep 2023 1:47ч.

  Мали, Г. Вола и Нигер. Ама то от фатмак какво да очакваш ?

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Гост

  15 Sep 2023 2:03ч.

  Прочети все пак т.н. свободни медии и се попитай що ги е страх от посещението на диктатора на Сев. Корея в Русия. Сев. Корея според всички правилни медии пасе трева. Или не е така?

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Има екскурзии по 8500 евро

  15 Sep 2023 12:46ч.

  Дотам. Едни франсета бяха там и снимаха тайно филм. Потресаващ.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • По делата им ще ги познаете...

  15 Sep 2023 1:50ч.

  След като Радев докара показаните му от незнайно кого соросоиди на власт, днес се преминава към нова сценка в театъра на синергията - Радев използва авторитета на Орбан за да се представи като изразител на консервативните ценности. Сигурно "консерваторите", които ще се опита този път да лансира, пак ще са му показани от същия незнайно кой "доброжелател" на България. Едно обаче трябва да му се признае на Радев - успешно му се получава да заблуди обикновените хора и да получи подкрепата им за каузи, които откровено работят против държавата и българския народ.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • thenewone

  15 Sep 2023 2:05ч.

  "След като Радев докара показаните му от незнайно кого соросоиди на власт". Фонтанираща глупост. Даже искряща. Как ги докара? И за какво му е на Радев да се натяга - за втори мандат? Или за длъжност в НАТО, примерно? Кое си избирате, та да има поне мъъъничко резон в глупостите ви.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Гост

  15 Sep 2023 2:13ч.

  Ъхъ. Все пак ПП-тата и ДБ-тата тогава гласуваха за Радев щото да не гласуват за ГЕРБ с който сега се прегърнаха + Шиши. Щото Галя от посолството. Майната им. Последния да дръпне шалтера.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Анонимен робот

  15 Sep 2023 5:35ч.

  Радев, радеев дали някога ще минеш от думи към дела?

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • рукола Z

  15 Sep 2023 11:00ч.

  Верно ли? ... и той ли сключи 10 г. договор за американско гориво, без изобщо да може да го ползва? 🤔

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • при многополюсния международен ред

  15 Sep 2023 12:35ч.

  В бананови републики без банани, като нашата, вътрешния политически живот се изразява в динамична надпревара на посолстваТА. В този смисъл, Бг беше твърде едностранно представена, с преекспониране на козяк и това следва да намери съществена корекция в най-краткосрочна перспектива.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи

Напиши коментар

Откажи