Проверяват кредитните досиета на няколко компании, които ББР е финансирала при "Промяната"

Проверяват кредитните досиета на няколко компании, които ББР е финансирала при "Промяната"

Автор: Кристина Абаджиева, divident.bg

Вчера (08.09.22 г.) представители на Министерството на иновациите и растежа са влезнали на изненадваща проверка в Българската банка за развитие. Това научи "Дивидент" от свои източници близки до министерството. 

От ведомството на Александър Пулев са изискали от служителите на банката пълна информация за отпускането на кредити към определени компании. Представителите на министерството са поискали и подробна справка за кредитните досиета на въпросните фирми - финансови показатели в бизнесплановете към момента на тяхното одобрение, както и тяхното актуално финансово състояние. Изискана е и информация за стойността на предоставените обезпечения. Според източниците ни, след смяната на властта проверките отстрана принципала са зачестили. Интересен факт е, че фокуса на проверката са кредитни експозиции, които са отпуснати от банката след смяната на ръководството ѝ през миналата година.

Припомняме, че през месец юни имаше рокади на върха на ББР. Тогава стана ясно, че тогавашните изпълнителни директори Владимир Георгиев и Живко Тодоров напускат банката и за председател на Управителния съвет и изпълнителен директор е назначена Марияна Петкова, която от 2006 до 2021 г. е начело на "Прокредит Банк". Позициите си тогава си запазиха назначените от Кирил Петков (като служебен министър на икономиката) Цанко Арабаджиев и Крум Георгиев.

Това е пореден етап от войната между предишните управляващи и президента Румен Радев. Припомняме, че вчера (08.09.22 г.) ДАНС влезе на проверка в "Булгаргаз". По непотвърдена информация Агенцията е поискала документи, свързани с работата на предишното ръководство на държавното дружество. Освен това стана ясно, че Държавната агенция "Национална сигурност" проверява договор за прехвърляне на вземания на Държавната консолидационна компания заради опасения за ощетяване на Министерство на икономиката по дело за 75 млн. лева. 

След като от пресцентъра на Министеството на иновациите и растежа ни отказаха коментар по телефона, от "Дивидент" изпратихме писмено запитване до ведомството, но до публикуването на този материал отговор не беше получен.  

 

Източник: "Дивидент"

 

Коментари

 • Киртака Лъжеца

  09 Sep 2022 14:42ч.

  Раздаде 40 кредита по 5 млн лв без обезпечение на приятели и стартъпи без нсикаква дейност. Един лев не е върнат.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • лалю

  09 Sep 2022 16:19ч.

  Порциите нали знаете кой ги разпределя?!? Тия палячовци си помислиха, че могат нещо да решават, пари да си раздават. Всички знаем къде се вземат решенията и кой ги взема.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи

Напиши коментар

Откажи