Производители на ВЕИ енергия от цяла Европа искат ЕК да им гарантира печалбите

Производители на ВЕИ енергия от цяла Европа искат ЕК да им гарантира печалбите

Следвайте "Гласове" в Телеграм

Цените на слънчевия ток пак станаха проблем

19 асоциации от ВЕИ сектора поискаха "договори за разлика"

Фотоволтаичната енергетика се разраства скоростно в Европа, като през миналата година инсталираните мощности са достигнали 40 гигавата (GW) - почти 50% повече в сравнение с 2021 г. Лошото е, че в годините на този силно насърчаван бум фирмите, занимаващи се с производство на "зелен" ток, свикнаха държавата да се грижи майчински за тях. Сега са твърде притеснени от това, че на електроенергийните борси цените падат рязко, понякога и под нулата, и искат Европейската комисия да вземе мерки, за да не страдат приходите и печалбите им.

19 асоциации от ВЕИ сектора от ЕС, Норвегия и Швейцария призоваха ЕК да им гарантира добри цени. 

"Енергийната и климатичната криза изискват от нас да увеличим темповете на разгръщане на слънчевата енергия до безпрецедентни нива. ЕС трябва да се заеме с ограничаването на прахосването на слънчевия енергиен потенциал и отрицателните цени, които удрят приходите на производителите", се казва в писмо на 19-те, адресирано до Брюксел и цитирано от Euractiv.

След продължителен бум на инвестициите в слънчеви панели, насърчаван от Еврокомисията, фотоволтаиците вече са толкова много, че осигуряват висок дял от потреблението на държавите от ЕС. Проблемът е, че в часовете на ярко слънце всички слънчеви централи трябва да продават, получават се излишъци и на електроенергийните борси все по-често се проявява феноменът на отрицателните цени. Поевтиняването на зеления ток стигна и до България - тази пролет за първи път на нашата борса видяхме нулеви цени. 

Факт е, че секторът е доста разглезен, защото "зелената енергия" е на мода в ЕС и са свикнали да бъдат ухажвани, подкрепяни и субсидирани. Точно това предивзика и бума на фотоволтаици и остра конкуренция, които на свой ред водят до спадане на цените на електроенергията. Преди ВЕИ централите получаваха специални гарантирано високи цени на изкупуване, а сега, когато цените често се сриват, искат да имат гарантирани приходи, става ясно от писмото.

И ето как си представят новата подкрепа -  с "договори за разлика": 

"Инвеститорите трябва да са сигурни, че си струва да влагат парите си дългосрочно. Това може да стане с договори за разлика, които осигуряват гарантиран приход за възобновяеми енергийни източници и бяха предложени от Европейската комисия като начин за стабилизиране на нестабилните цени на енергията при реформата на пазара на електроенергия, предложена през март 2023 г.," пишат асоциациите.

В същото време обаче отричат другата част от предложенията на ЕК - да се сложи и таван на приходите от производство на електроенергия, когато цените са високи и компаниите получават свръхпечалби. "Това рискува „прекомерното обезкървяване на допълнителните печалби от търговски слънчеви активи, които компенсират периодите с ниски приходи“", се посочва в посланието до ЕК.

Всъщност редица специалисти критикуват вторачването във ВЕИ и настояват, че е добре държавите в ЕС, включително България, да поддържат базови мощности, които са лесно управляеми, и върху тях да награждат соларни и вятърни централи, които поради зависимостта си от природата в определени моменти просто спират да произвеждат енергия. 

ВЕИ индустрията предупреждава, че по-високата променливост на цените, илюстрирана чрез ценови скокове или отрицателни цени, ще бъде "новото нормално". Но едва ли проблемите ще се решат с непазарни мерки, които се опитват да вкарат цените в някакви коридори.

Източник: segabg.com

 

 

 

Коментари

 • И к'о станА

  07 Авг 2023 18:15ч.

  с конкуренцията, слОбодния пазар и невидимата му кунка, а, господин Лаборант?

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • бензинджия

  08 Авг 2023 0:50ч.

  това е само едно скромно начало. имайте търпение да си видите сметките за тока след като про100киро и ко-ко-ро нарежат тецовете. тогава ще бъде Веселието.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • баба Яга

  07 Авг 2023 18:41ч.

  Само така, нека да стават още по-нагли. Така народите на ЕС по-бързо ще се осъзнаят и ще изметат зелената мафия, Урсула, Аналена и всички подобни недоразумения, поставени от САЩ да ръководят Европа в полза на Америка.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Маркетинг анализ

  07 Авг 2023 20:58ч.

  Почна се! Take or pay! Цариците на нощта и те ... така! Платил, броячът тръгнал, ама той не можал! Да си мъгъл! Много странни прилики показват тези два пазара.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Куци Коньов

  07 Авг 2023 21:20ч.

  Тоест тия искат регулиран пазар? Демек намеса на държавата в свободния пазар? Докато същевременно гражданите ще минават от регулирани към свободни цени на тока? Тоест гражданите ще излязат на свободния пазар, а производителите ще излязат на регулиран пазар? Шизофрения на макс...

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • БПФ

  07 Авг 2023 21:53ч.

  На кой нормален бизнес в коя нормална държава някой, камо ли самата държава му гарантира печалбите? Длъжни ли сме да търпим рекета на зелените талибани ??? Да не говорим, че това противоречи на Чл. 19 от българската Конституция, нз как е в другите държави.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • CMEXXX

  07 Авг 2023 22:21ч.

  Какво става с таз пазарна икономика, конкуренция, невидимата ръка на пазара и прочие десни мантри?!? Че, ако ние ще им гарантираме печалбите, за къв чеп са ни тия частници ? Мигар държавата не може да изгради мощности и да не плащаме излишно, за да правим някого милионер изкуствено ?!? СТИГА ВЕЧЕ!!!

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • джо гладника

  07 Авг 2023 22:28ч.

  "прахосването на слънчевия енергиен потенциал" -- всеки път си мисля, че наглостта човешка не може да няма граници, и всеки път се намира някой да опровергае. сФирепо!

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Европейската комисия да глоби Слънцето, дето свети бадева

  08 Авг 2023 0:34ч.

  Срамота направо.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • рукола Z

  08 Авг 2023 1:04ч.

  Ти да видиш... а тутурутка всяка вечер да ви гарантира ли?

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Сенека

  08 Авг 2023 2:15ч.

  Това е висша форма на нахалство и наглост. Останалите сектори на икономиката кучетата ги яли особено за морския туризъм това лято. Лакомия и безпардонност, нямам думи .

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • При капитализма

  08 Авг 2023 10:49ч.

  Пазарът определя цените. При неокомунизмът - комисарите от ЕК.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи

Напиши коментар

Откажи