Профсъюзи в ЕС призоваха за закон за максимална температура на работното място

Профсъюзи в ЕС призоваха за закон за максимална температура на работното място

Заместник генералният секретар на ETUC Клаес-Микаел Стал

Европейската конфедерация на профсъюзите (ETUC), обединение на над 90 профсъюза в цяла Европа, призовава Европейската комисия за закони, които определят максимални температурни ограничения на работното място. Климатолозите се опасяват, че Европа върви към бъдеще с лято с температури до 50°C.

Горещи вълни това лято причиниха смъртта на двама работници в Испания, които получиха топлинен удар по време на работа. Във Франция - където температурните ограничения не са определени - 12 души са загинали от свързани с екстремна топлина злополуки по време на работа от 2020 г. насам.

"Подобни трагедии ще стават все по-чести без узаконяване на това кои са безопасните работни температури", посочва конфедерацията в прессъобщение.

Въпреки че няколко държави членки имат законодателство, ограничаващо работното време при прекомерна топлина, праговете варират и много страни нямат национални ограничения за топлина. Държави като Белгия и Унгария имат въведени ограничения, но от ETUC заявяват, че е необходимо общо температурно ограничение за ЕС, за да се защитят всички работници.

В Белгия хората с леко физическо натоварване могат да работят при:
29°C максимална топлина за нормално натоварване
26°C за умерено тежко натоварване
22°C за тежко физическо натоварване
18°C за много тежко физическо натоварване.

За разлика от това, Унгария е определила по-високи максимални работни температури от 31°C за работа, която е лека или е в администрацията, 29°C за умерена физическа работа и 27°C за тежка физическа работа.

"Времето не зачита националните граници, поради което се нуждаем от общоевропейско законодателство относно максималните работни температури, каза в съобщението заместник генералният секретар на ETUC Клаес-Микаел Стал. Политиците не могат да продължат да пренебрегват опасността за нашите най-уязвими работници от комфорта на своите климатизирани офиси."

Световната здравна организация (СЗО) посочва, че оптималната работна температура е между 16 и 24°C. Рискът от злополуки на работното място се увеличава, когато температурата се повиши над този праг. Ранните симптоми на топлинен стрес включват замаяност, главоболие и мускулни крампи, които след това могат да доведат до повръщане, загуба на съзнание и смърт в екстремни случаи.

От ETUC също така казват, че ЕС и националните правителства трябва да наложат ограничения на температурата на работното място, като отменят съкращенията на инспекторите по труда, извършени през последното десетилетие. Според тяхното изследване проверките са намалели с една пета от 2010 г. насам, спадайки от 2.2 милиона годишни посещения на 1.7 милиона.
Според проучване на социологическата агенция Eurofound 23 процента от всички работници в ЕС са били изложени на високи температури една четвърт от времето. Тази цифра нараства до 36 процента в селското стопанство и промишлеността и до 38 процента за строителните работници.

"Работниците са на предната линия на климатичната криза всеки ден и се нуждаят от защита, за да се справят с непрекъснато нарастващата опасност от екстремни температури", каза още Клаес-Микаел Стал.


Източник: dnevnik.bg

 

 

 

Коментари

 • софиянец

  25 Юли 2022 20:02ч.

  коко лбгтм+клуба се създадоха само... ако имаше истински профсъюзи цели правителства щяха да висят по клоните на дърветата, даже с любезното съдейтвие на истинският бизнес и ужасеният поглед на корпорациите, уви случвва се обратното...

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • еврозадругата

  25 Юли 2022 20:20ч.

  Профсъюзите потъпкват правата на кокошките носачки. Протестирам! 🇪🇺 https://eur-lex.europa.eu/legal-content/BG/TXT/?uri=CELEX%3A31999L0074

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • +16° работна температура за каква работа?

  25 Юли 2022 20:31ч.

  За сведение в детските градини, училищата, университетите, библиотеките не може "да се работи" на +16 градуса, щото обучаемите, хеле пък студентите и читателите в библиотеките, които с часове слушат лекции или четат, посиняват.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • ЕС полека-лека го превръщат

  25 Юли 2022 20:32ч.

  В блокадния Ленинград. Ония с Райх-овете явно толкова си могат.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Киров

  25 Юли 2022 23:11ч.

  Бай манго днес при мен бърка бетон при 42 градуса на слънце, а това даже не е най-горещото лято за последите 8 години. И нищо му няма. Маркуча с вода за охлаждане и биричка и пей сърце. Еврозелките да свикват, Уруслулата каза, че няма ток за климатици!

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Маги

  26 Юли 2022 9:42ч.

  А не е ли по-правилно да приемат закон за минимална температура на работното място?

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Западен

  26 Юли 2022 10:50ч.

  А значи ако работиш в офис трябва се пържиш на 31 градуса китени! Преставам си каква миризлива пот ще се лее по време на срещи.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи

Напиши коментар

Откажи