Полезни съвети как да приготвите перфектното смути

Полезни съвети как да приготвите перфектното смути

През новата година има много обещания, които трябва да изпълните и вероятно едно от тях е да се храните по-здравословно. Голяма част от ястията, които консумираме всеки ден, са доста тежки и трудни за обработка, затова е добре да заложите на смутита. Разбира се, не е полезно да прекалявате, но веднъж на ден – особено сутрин, е страхотен вариант за здравословна закуска.

Избирайте правилно плодовете

За да може да създадете най-вкусното и полезно смути, е важно да изберете плодове, които да допринесат за неговата свежест. Обърнете внимание на цветовете на плодовете - те трябва да изглеждат естествени.

Може да разберете кой плод е пресен, като усетите аромата му. Ако той е с аромат, който ви напомня на детството, то вероятно трябва да изберете именно него.

Залагайте на сезонни плодове, за да сте сигурни, че избирате продукт с максимално запазени полезни вещества. Такива може да откриете в близкия супермаркет, където да се възползвате от голямото разнообразие и ниски цени.

Какво може да добавите в смутито си?

В едно смути може да добавите всякакви плодове, но нека първо да обърнем внимание на подправките и листата. Ако искате да добавите зимен вкус и аромат, е редно да се насочите към есенция от ванилия или дори канела. Когато комбинирате тези вкусове и аромати с банан, манго и ябълки, ще направите идеалната напитка.

Ако сте избрали смути, в което има някакъв цитрусов плод и не сте добавяли мляко, то може да поръсите малко лимонови кори. По този начин ще задълбочите вкуса и аромата на цитруса и ще направите смутито много по-свежо.

Може би предпочитате студени напитки и плодовете не са ви достатъчни? Тогава сложете няколко кубчета лед. След като разбиете добре напитката, ще получите гладка смес с парченца лед, които след няколко минути ще се превърнат в студена вода. Малко прясна мента отгоре и може да сервирате семейната закуска.

Как може да преобразувате смути?

Искате да приготвите семейната закуска, но всеки има някакви конкретни предпочитания. Тогава използвайте метода на добавянето.

Смесете любимите плодове на цялото семейство и добавете мляко, за да направите сместа гладка. След това пригответе на всеки това, което харесва. Един може да я предпочита с добавена гранола, друг – със зърнена закуска. Много дами предпочитат смути в купа като добавят ядки, семена и сушени плодове.

За мъжете и децата е страхотен вариант да добавите малки парченца шоколад и сурово кашу. Резенчетата от плодовете, добавени вече в смутито, придават нова текстура, която децата ще харесат. А за още по-перфектен вид, използвайте форми за рязане на плодове и направете храненето истинска забава за най-малките.

Понякога ще се случи да не може да прецените количеството смути, необходимо за семейството ви. Ако то е в повече, може да го преобразувате в сладолед. Добавете му банани и още лед и го оставете за няколко часа в камерата. На следващия ден ще се насладите на идеален здравословен сладолед.

Изпробвайте различни рецепти, за да достигнете до онези, които ще се харесат на всички. Понякога ще има комбинации от плодове, които ще ви изненадват, но друг път ще уцелвате право в десятката. Не се колебайте да се отдадете на нови приключения в кулинарията, защото си струва да разнообразявате семейните рецепти.

Коментари

Напиши коментар

Откажи