Пикът на инфлацията у нас ще е най-рано в средата на следващата година

Пикът на инфлацията у нас ще е най-рано в средата на следващата година

Следвайте "Гласове" в Телеграм

Инфлацията у нас ще достигне своя пик най-рано в средата на следващата година. Националната статистика ще продължава да отчита нови върхови стойности поне още една година, прогнозират финансисти. Годишна инфлация за август почти 18% и най-висок ръст на цените при газа, битовите разходи и повечето от храните, съобщава БНР. 

Поскъпването на живота ще продължава да се генерира от високите цени на горивата, от войната в Украйна и дори от политиките по Зелената сделка, казва финансистът Николай Павлов: "Без да искам да тревожим хората, инфлацията ще остане по-дълго, но по-важното е, според мен, че ние следващите години ще се научим да живеем в инфлационна среда, по-висока от сегашната. Ако сега централните банки се стараеха да държат 2-3 процента, то най-вероятно ние ще държим инфлация между 4-6%. Вероятно влизаме в цикъл на скъпи суровини следващите години". 

Според прогнозата на финансиста рекордни стойности инфлацията ще продължава да бележи най-малко още една година: 

"Ако нещата в най-оптимистичния сценарий се развият добре, би трябвало, може би, края на следващата година или средата ѝ да сме били в пика на инфлацията. И предполагам, че тя ще е между 15 и 17%".

 

Коментари

 • Моско москала

  18 Sep 2022 21:22ч.

  ала бала. инфлацията допреди малко беше 66%.Миналата година житото беше 50 стотинки,сега е 80.това са само 60%,ама декар нива в нашето село беше 1200 а сега е 2000.Това вече са 66%.А в съседното село има сделки и за 3000.сметнете си сами процента.......

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • баба мара

  21 Sep 2022 9:02ч.

  инфлацията в българия е от 30 години тука икон закони не важат важен е девиза ден година храни на практика ние повече сирене и кашкавал няма да купуваме цяло лято плодовете и зеленчуците все около 3 лв независимо дали са бълг или внос

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи

Напиши коментар

Откажи