Петков: България ще получи отсрочка за ембаргото за руски петрол

Петков: България ще получи отсрочка за ембаргото за руски петрол

България ще получи отсрочка за ембаргото за руски петрол. Това потвърди пред журналисти премиерът Кирил Петков, на влизане на срещата си с представители на превозвачите: "Очаквам конструктивен разговор с тях и ще ни чуете след срещата", допълни Петков.

Припомняме, че в началото на месеца стана ясно, че България иска две години отсрочка от санкциите.

В понеделник ЕС не успя да постигне съгласие за въвеждане на нови санкции срещу Русия заради войната в Украйна, които включват забрана за вноса на руски петрол. Това събощи след заседанието на европейските външни министри върховният представител на ЕС по външната политика и сигурността Жозеп Борел.

Той уточни, че се запазва непроменено мнението на Унгария, която не подкрепя ембаргото заради пълната си зависимост от руския петролен внос. По неговите думи въпросът ще бъде прехвърлен отново към посланиците на страните от ЕС.

Трябва постепенно, но възможно най-скоро, ЕС да прекрати зависимостта си от вноса на руски газ, въглища и нефт. Тази зависимост ни прави много уязвими. Трябва да се прецени коя държава от ЕС каква тежест би понесла. Това не бе обсъждано, посочи върховният представител, цитиран от БТА.

Той настоя, че по-важно от санкциите е как войната се възприема по света и дали светът споделя европейското виждане. Борел допълни, че Русия се опитва да обясни очакваната продоволствена и икономическа криза със санкциите, докато същевременно взривява житни складове в Украйна и спира корабоплаването в Черно море, откъдето може украинското зърно да бъде превозено до световния пазар.

Коментари

 • Предателят простокиро пак говори неистини.

  17 Май 2022 13:22ч.

  Правилно е да се каже: " Както и досега България ЩЕ ПРОДЪЛЖИ ДА ВНАСЯ САМО руски петрол". А това американско екере ще бъде свален от власт и съден за предателство.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Унизително и жалко е да сме "на гол тумбак... "

  17 Май 2022 15:52ч.

  Мъдри са унгарците... Вероятно защото през 1956 г. САЩ ги нямаше наоколо... След безпрецедентен натиск от ЕС/САЩ/НАТО върху тях (да се се присъедини към ембаргото) Унгария ще получи не само "отсрочка", но и КОМПЕНСАЦИЯ... А нашето про100Кирчо се гордее: "Показахме на света, че щом най-бедната страна в ЕС може да си позволи (да се изрепчи на Русия :), значи ди другите могат!"

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Само да видим

  17 Май 2022 15:55ч.

  докъде ще я докара разпоредената от него щателна проверка на Южен (пЪрдон - Турски) поток... Да не се хванем за гушите с Унгария и Сърбия за да може Кирчо да се хвали в ЕС и Вашингтон ДС...

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • фундаментален въпрос

  18 Май 2022 1:48ч.

  КОЙ въобще постави " енергийната зависимост" в дневния ред на Европа и после КОЙ каза, че суверенната държава България ще прилага точно това чуждо решение, в ущърб на най-важните си жизнени интереси!?

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи

Напиши коментар

Откажи