ОПЕК+ намалява добива със 100 000 барела дневно през октомври

ОПЕК+ намалява добива със 100 000 барела дневно през октомври

Страните от Организацията на страните износителки на петрол (ОПЕК) и съюзниците им, начело с Русия, днес постигнаха споразумение за малко понижение на добива на черно злато, в опит да повишат цените му, които падат на фона опасенията от забавяне на икономическия растеж, информира Ройтерс.

Производителите ще намалят добива на петрол със 100 000 барела на ден през октомври, което представлява само 0,1 процент от търсенето на черно злато в глобален мащаб. Те се договориха, че преди следващата им среща, насрочена за 5 окотомври, може да "се срещнат по всяко време, за да балансират добива на петрол", отбелязва Ройтерс.

"ОПЕК+ се притеснява от продължителна нестабилност на цената (на петрола), предизвикана от очакванията за слаб растеж (на икономиката), понижено търсене и нови ограничителни мерки в Китай срещу разпространението на Ковид-19, както и поради несигурността, която се създава около потенциалното ядрено споразумение на САЩ с Иран и опитите за налагане на ценови тавани за продажбите на руски петрол", заяви Матю Холанд, анализатор в консултантската компания "Енерджи аспектс" (Energy Aspects).

Източник: БТА

 

 

 

 

Коментари

 • крахът на неолиберализма

  05 Sep 2022 18:05ч.

  Кофти новина за налагащите социалистически тавани на цените западняри.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Дотук с опитите на западнясалите да администрират пазара

  05 Sep 2022 18:16ч.

  С техните пазарни камъни по глупавите им западни глави 😎

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • задунајска уфсъ с евразијски манталитет

  06 Sep 2022 15:44ч.

  другари, олекна ли ви? Пак б-а-в-н-о за по-бавните от вас, тези картелни решенија ОПЕК ги взима от мноооого време, но тогава “разбирачи“ като вас не пишат за невидимата ръка на пазара, коѝ убивал пазарната икономика и так далее. И ако имате нефтен кладенец до клозета си на двора, е оправдано. Но нјамате нефт. кладенец на двора, имате само клозет там

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Лъжеш, уфсъ

  07 Sep 2022 21:02ч.

  То какво ли друго може един БЮРМанин!?

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи

Напиши коментар

Откажи