Нуриел Рубини: Очаквам икономически и финансов срив в световен мащаб

Нуриел Рубини: Очаквам икономически и финансов срив в световен мащаб

Следвайте "Гласове" в Телеграм

Над световната икономика са надвиснали черни облаци и мисля, че някои експери са твърде оптимистични в прогнозите си, обяви Нуриел Рубини по време на конференция на InvestPro.

Американският икономист, който предсказа световната икономическа криза от 2008 г. е на мнение, че централните банки са в трудно положение, защото трябва да борят тази инфлация без да причиняват сериозни щети.

„Намаляването на инфлацията от 8-9% на 6-7% ще е по-лесно, но ако трябва да падне от 5-6 на 2% това вече ще е доста трудно. Вече сме в стагфлация и рецесия. Самата еврозона вече е в рецесия. В САЩ все още няма рецесия, но има забавяне на растежа. Очаквам икономически и финансов срив“, коментира Рубини.

„Централните банки на всяка цена искат да свалят инфлацията до 2% и ще вдигат лихвите докато постигнат това. Но за мен е неправдоподобно. Защото така ще предизвикат тежка рецесия. В същото време има прекалено много дългове и при увеличаване на лихвите ще има голяма дестабилизация в частния и публичния сектор“, каза още икономистът.

„Фактът, че българската валута е свързана към еврото с борд, преминаването на България в еврозоната ще е много по-леко отколкото е било в дурги държави. Влизането на България в еврозоната ще се отрази положително на икономиката й“, категоричен е Рубини.

Източник: businessnovinite.bg

 

 

Коментари

 • Американският икономист, който предсказа световната икономическа криза от 2008 г.

  14 Яну 2023 17:18ч.

  да, срив ще има и за това не ни е необходимо да ни го казва какъвто и да е префърцунен предсказвач на кризата от 2008; вижда се с просто око, а много от нас го усетиха и на клетъчно, ама не се бият в гърдите по бтв. и кристалното кълбо на България ги приказва същите работи, но това не прави нито един от двамата предсказатели, те са огласители и глашатаи, а това подчертава слугинския им характер, който не е нужен на никого в това кризисно време, камо ли подобно нещо да служи за пример; публикувайте анализи и показвайте хора, които имат смелостта или наглостта да предлагат решения; иначе е обидно.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Като убият лева

  14 Яну 2023 17:56ч.

  щяло да има полза за лапачите - банковата олигархия. Това също го знаем. Ползата за банковата олигархия се нарича икономика за крадците. А за българския народ ще бъде поредното ликвидиране на България - за трети път и може би - завинаги!

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Биография

  14 Яну 2023 17:58ч.

  "Нуриел Рубини произхожда от семейството на ирански евреи-търговци. Израсъл е в Турция, Иран, Израел, Италия, а в САЩ се установява, за да получи докторска степен по икономика в Харвардския университет."

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • нали това е целта

  14 Яну 2023 18:31ч.

  При всяка криза малкият процент свръхбогати стават още по-богати, а масата - много по-бедна. И сега ще е така, но много по-драстично. Огромни маси от т.нар. средна класа буквално ще бъде заробена. Назад към робовладелския строй.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • моше-ник

  14 Яну 2023 19:08ч.

  Съвкупност от лозунги - това не е наука с аргументи и доказателства, а пропаганда и най-конюнктурна идеология.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Бамби

  14 Яну 2023 21:08ч.

  Влизането в еврозоната ще се отрази особено "положително" на гражданите на България" - каза Нуриел Рубини...Що за лудост!? Навсякъде инфлация, високи цени, хаос - в България цветя и рози....

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Последния абзац

  19 Яну 2023 19:07ч.

  е опроверган с всички предишни. Кризата в 2008 г я прогнозираха всички, които я организираха. Референдум ..... влизане след 2043 . Участвайте българи!!!!. Сега ще е 2 пъти по лесно от референдума за втората атомна централа в Белене в 2013 . Вече щеше да работи и прави пари за силно дефицитния ни бюджет ...... ако бяхме участвали!!!!

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи

Напиши коментар

Откажи