Натискът върху McDonald's и Coca Cola да затворят в Русия расте. KFC и Pizza Hut също си мълчат

Натискът върху McDonald's и Coca Cola да затворят в Русия расте. KFC и Pizza Hut също си мълчат

На фона на безпрецедентните икономически санкции от цял свят срещу Русия и стотиците затворени бизнеси някои вериги за бързо хранене и производители на храни остават отворени в Русия, мълчейки за войната в Украйна.

"McDonald's и други вериги за бързо хранене продължават да работят в Русия, дори когато други компании намаляват присъствието си там", съобщава The New York Times. "Докато технологични гиганти като Apple и луксозни търговци на дребно като Hermès бързо спряха продажбите или затвориха магазини в Русия заради нахлуването в Украйна, повечето американски компании за хранителни стоки и вериги за бързо хранене останаха отворени - и до голяма степен мълчаливи", посочват оттам.

Много големи производители на храни, включително PepsiCo и Coca-Cola, и вериги за бързо хранене като McDonald's и Yum Brands обаче са изправени пред нарастващ натиск върху платформите на социалните медии и от големите инвеститори да спрат операциите в Русия. Компаниите "трябва да обмислят дали правенето на бизнес в Русия си струва риска през това изключително нестабилно време", казва шефът на голям инвеститор, какъвто е пенсионният фонд на щата Ню Йорк.

Наскоро например веригата магазини NOVUS прекрати партньорството си с Coca-Cola, тъй като компанията продължава да прави бизнес в Русия. Макар оттам да съобщиха, че излизат от руския пазар, потребителите явно не са разбрали и бойкотираха компанията, спирайки да купуват напитката. 

McDonald's, Coca-Cola, PepsiCo и Mondelez International, производителят на Oreos и Ritz Crackers, не са отговорили на съобщения, търсещи коментар за операциите им в Русия. Starbucks и Yum Brands, чиито вериги включват KFC и Pizza Hut, са заявили в отговор на инвазията, че подкрепят усилията за хуманитарна помощ.

За разлика от търговците на дребно, които обявиха, че спират дейността си в Русия, някои компании за бързо хранене всъщност не притежават ресторантите, които работят там под техните имена. В Русия веригите Starbucks, Papa John’s и Yum Brands, включително KFC и Pizza Hut, се управляват предимно от франчайзополучатели, които често имат тесни връзки с руски банки или инвеститори. Експертите по франчайзинг казват, че в зависимост от споразуменията, вероятно от собственика на франчайз зависи да реши дали да затвори ресторант поради политически сътресения, а не от самите марки.

Ресторантите за бързо хранене и компаниите за храни и напитки бяха едни от най-ранно навлезли на руския пазар и много от тях ловко оперират там от десетилетия, отбелязва NYT. Дори по време на други политически сътресения и напрежение, компаниите все още намираха потребители, нетърпеливи да купуват американска сода и да похапват бургери, пиле и пица. "Когато Макдоналдс отвори първия си ресторант в Русия - на площад "Пушкин" в Москва през 1990 г. - около 30 000 руснаци се наредиха на опашка, за да опитат хамбургерите за първи път. Няколко години по-късно Михаил Горбачов, бившият лидер на Съветския съюз, се появява в реклама на Pizza Hut", посочват от изданието. За разлика от други вериги, McDonald's притежава по-голямата част от своите 847 ресторанта в Русия. Според страница за инвеститори Русия представлява 9% от общите приходи на компанията и 3% от нейните оперативни приходи.

Припомняме, че десетки компании и бизнеси затвориха в Русия дни след като започна войната в Украйна. Последно стана ясно, че Visa и Mastercard спират до дни работа в Русия. Преди това сред компанните, спрели дейността си в Русия, бяха Apple, Adidas, Metro, Ikea, Nestle, Disney, BMW, Volvo, Toyоta, Porsche, Nike, Netflix, Sony, Shell и т.н.

 

 

Коментари

 • Моля ви, не лишавайте руския народ от любимата храна на бедните афроамериканци

  06 Март 2022 18:56ч.

  Празни стоят заведенията на МакДоналдс в омразната Америка, Кока кола почти не се купува. Ако не са руснажите, за които това е вкусът на мечтаната свобода, ще фалират.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Е това е вече грижа за здравето на руския народ

  06 Март 2022 19:08ч.

  евала на холдинга, евала на Ньо Йорк Таймс!

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Рукола

  06 Март 2022 21:41ч.

  За мизерстващият мужик, бургер от МакДоналдс е най доброто,което може да вкуси в жалкия си животец!

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Su38

  09 Март 2022 23:27ч.

  Дотук беше с "дългата ръка" на пазара. Сега политиката управлява икономиката. Нещо да кажат радетелите за "свободен пазар"?

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи

Напиши коментар

Откажи