Министерството на енергетиката няма да предлага двойна тарифа на тока за битовите потребители

Министерството на енергетиката няма да предлага двойна тарифа на тока за битовите потребители

Следвайте "Гласове" в Телеграм.

Министерството на енергетиката (МЕ) няма да внася предложение за двойна тарифа на тока за битовите потребители. Това съобщиха от пресслужбата на МЕ. От ведомството отчитат, че на базата на постигнатите успехи в гарантиране на надеждната работа на енергийната система и двойното намаляване на цената на газа, не се налага въвеждане на двойни тарифи на тока, съобщава БТА.

Служебното правителство категорично няма да извежда битовите потребители на свободния пазар на електрическа енергия. България е третият нетен износител на електрическа енергия в Европа и няма да се допусне гражданите да са натоварени с непосилни сметки за ток.

Полагат се всички усилия да се задържат и намалят цените на газа, което ще позволи да не се увеличава цената на топлинната енергия от 1 януари 2023 г. По този начин се цели да се избегне свръхнатоварването на енергийната и електропреносна система през отоплителния сезон. При непредвидени ситуации и нов ръст на цената на газа, ще се търсят механизми за компенсиране на потребителите.

Политизирането на темата не е в интерес на българските граждани и бизнес. От МЕ работят по различни разчети и антикризисни варианти, които е готово да представи на Народното събрание за обсъждане и решение, и изразявт надежда проектобюджетът и предлаганите мерки за компенсация на потребителите и стабилизиране на енергийната система да не станат заложник на предизборна надпревара.

Преди дни представители на Българския съюз за директна демокрация протестираха срещу излизането на битовите абонати на свободния енергиен пазар. Според протестиращите правителството, редовно или служебно, се опитва да прехвърли тежестта на изкуствено създадена и спекулативна енергийна криза върху гражданите. България има много добри енергийни мощности все още, има евтина енергия в лицето на атомната електроцентрала „Козлодуй“ и Държавната въглищна компания, казаха тогава протестиращите.

Източник: БТА

 

 

Коментари

 • Браво!

  23 Окт 2022 9:59ч.

  Най-после решение в полза на хората! Така се прави! А не уж загрижени за народа да изпълняват безумните повели на ЕС. АЕЦ Козлодуй е строена от народа и народа трябва да реши как ще се ползва. Даже ЕРП-тата нямат място на изхода. Б.б. щеше да ги разследва още първия мандат ....

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • да ама

  23 Окт 2022 10:40ч.

  Не бързай с радостта. Заложили са от 1.04.23 да изкарат хората от регулираните цени на ел. енергията. Чети между редовете.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Циганин

  23 Окт 2022 11:12ч.

  Правителството на кокорчовците са на друго мнение. Може да се забави, но ще стане, защото е евроценност. Циганите не ползват и първата тарифа.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • ами изкуствени са кризите

  23 Окт 2022 11:30ч.

  стига са ни натрапвали сатанинските си грабежи от запада. СТИГА!!!!

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Сигналиста

  23 Окт 2022 13:10ч.

  "Министерството на енергетиката няма да предлага двойна тарифа... " ... Вместо това ДКЕВР ще ви наложи двойни цени за Коледа.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • жоро

  23 Окт 2022 14:28ч.

  Тези, дето си отопляват басейните с електричество трябва да почерпят. Имат силно лоби във временното правителство.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Потребител

  23 Окт 2022 15:54ч.

  Ползата не е само за тези с басейните. Хората, които се отопляват само на ток и имат и бойлер, не могат да се поместят през зимата в ниската тарифа. Това щеше да е убийствено.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • лалю

  23 Окт 2022 17:56ч.

  Изкуственото ограничаване на цената на тока води единствено до евствествено унищожаване на енергийната система. В момента реалната цена за битовите потребители е значително над 1 лв/ кВт*ча. С една дума сметките трябва да нарастнат около 5-6 пъти тази зима!

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи

Напиши коментар

Откажи