Кузман Илиев: Асен Василев скъса синджира на финансовата стабилност

Кузман Илиев: Асен Василев скъса синджира на финансовата стабилност

Излишъците, за които говори бившият финансов министър Асен Василев по средата на годината, са подвеждащи. Това заяви в интервю за БГНЕС Кузман Илиев, икономист от Съвета по икономически и публични политики. Той отбеляза, че реално до последните два месеца на годината държавата е на излишък, но през ноември и декември започват големи харчове.

„Наистина през юли видяхме този голям излишък от 1,5 млрд. лв., но той много бързо ще бъде стопен през следващите месеци заради актуализацията на бюджета, която беше направена. Веднага се заложиха много щедри обещания. Половин милиард към общини, вдигане на работни заплати в публичния сектор, други разходи, които така или иначе стопяват тези големи излишъци, които ги няма“, заяви икономистът..

Проблемът е, че в икономиката има цикли.

„Има моменти, в които всичко расте, и моменти, когато тръгва надолу. Ние влизаме в цикъла, когато икономиката тръгва надолу. Причините са много. Имаме много сериозна външна икономическа криза. Германия дефакто е в рецесия, енергийна, инфлационна и мигрантска криза, война. Увеличихме разходите изключително много, но приходите започват да стагнират, а в един момент могат и да спаднат. Ето го дефицитът, който се оформя“, посочи Кузман Илиев.

Според него служебният министър на финансите е предупредил за тези огромни обещания, и е бил камбаната. „Големият въпрос, пред който сме изправени, е, дали ще продължим да действаме така популистки, късайки синджира на разумното харчене и отивайки към едни много големи нива на дефицит, или ще започнем да мислим как да стопяваме тези дефицити“, заяви той.

Кузман Илиев смята, че имаме три възможности: "Да вдигнем данъците, за да запълним дупката. Това е проблем, защото ще смажем българския бизнес допълнително, той ще стане неконкурентоспособен; можем да вземем още дълг, за да запълним тази дупка. Това означава отново да оставим проблемите в бъдещето, когато отново ще трябва да вдигнем данъците; да оптимизираме разходите, което е най-разумното. Следващият бюджет да не е с тези рекордни разходи, но това е много болезнено политически."

„Няма политик, който да направи това нещо в момента. Напротив, задават се плаващи мнозинства и едни много неясни конфигурации, което всъщност означава, че няма кой да си сложи главата и да направи болезненото. По-скоро ще се плъзнем към взимането на нов дълг и вдигането на данъци – и двете са много вредни“, прогнозира Илиев.

Той отхвърли като необосновано твърдението, че големият дефицит от 11,3 млрд. лв. ще бъде направен за покупката на евтин руски природен газ, както твърдят от „Продължаваме промяната“.

„Това твърдени е една шегичка на Асен Василев, който напоследък показа едно изключително умение да създава собствена финансова реалност и да я защитава доста уверено без да има съпоставка с фактите“, подчерта Илиев.

Той припомни, че в средносрочната прогноза на МФ много ясно се обяснява откъде идва този огромен дефицит.

„Това са разходи и ангажименти, които ние поемаме с актуализацията на бюджета. Учудваме се, защото г-н Василев подхожда така и не може да излезе да обори действително ли пенсиите трябва да са с 3,8 млрд. повече за догодина. Да каже за конкретни факти. Да каже наистина ли сумата от 1,5 млрд. лв. за увеличение на заплатите не съществува. Това с руския газ е заигравка, някаква политическа дъвка, която в момента по-либералната част от българското общество иска да слуша за това, че някой вкарва България в газова орбита, а не иска да се говори по същество. Това не прави чест на Асен Василев“, категоричен е Кузман Илиев.

Той не смята, че думите на служебния финансов министър са и някакъв вид сплашване.

„Няма никакво сплашване, а едно много навременно информиране на българското общество. Нарушаваме един необявен консенсус, който се случва в България след 1999 г., след като сме преживели всички фалити и драмите на хиперинфлацията. Този консенсус гласи на разговорен език така: Караме, финансовата стабилност я пазим, защото ние сме малка отворена икономика. На запад като кихнат, ние кашляме дълбоко. А сега се случва следното. Асен Василев смята, че финансовата стабилност пречи на България да се развива. Скъсахме синджира на финансовата стабилност и вече сме като отвързани“, заяви Илиев.

Той вижда в срастването на бизнеса с държавата един вид икономическо фашизиране.

„Звучи смело и страшно. Но нека си припомним какво е правил Мусолини – държавата е участвала във всички бизнеси. В момента българският бизнес е принуден да очаква, че има някаква помощ от държавата, която ще плаща всичко над 250 лева за мегаватчас в сектор енергетика“, обясни Илиев и предупреди: „Ако не създадем една прогнозируема среда в сектора на енергетиката, ако не си държим много здраво колана на фискалната каручка, тя ще се засили и падне в пропастта“.

Според него може би няма да изпаднем в рецесия до края на годината.

„Фактът е, че през последното тримесечие всички икономисти и МФ очакват едно сериозно забавяне на икономиката, догодина още по-чувствително. За рецесия е трудно да се говори. Но нека не се заблуждаваме: няма как основните ти икономически партньори, моторът на Европа - Германия, да влезе в една много тежка ситуация, в която се затварят предприятия и половината от домакинствата не знаят дали ще студуват през зимата, и България да не бъде ударена много тежко“, каза той.

Кузман Илиев призова да не изпадаме в крайни състояния, а да предприемем мерки. Една от най-важните е да спазваме финансовата дисциплина.

 

„Ако не спазваме тази дисциплина, може да се окажем в състояние на ликвидна криза. Само тази година имаме да наберем един дълг, с който да покрием дефицита и да изплащаме падежиращи лихви от 10 млрд. лв. Около 1,8 млрд. вече са набрани. Това означава, че за последното тримесечие трябва да вземем 8 млрд. лв. Но ще ги вземем на пазара при висока лихва, защото изпуснахме да го направим в началото на годината, когато лихвите бяха ниски. Асен Василев трябваше да то направи предвидливо“, отбеляза Илиев и добави, че сходен е бил и подходът при газа, където не сме подсигурили още през март дългосрочни договори с доставчици, различни от „Газпром“.

„Най-правилното в тази среда на множество кризи е да сме единни, да не политизираме, да не говорим как дефицитът ще дойде, защото ще се купува газ, а всъщност сме го заложили абсолютно обективно този дефицит. В нашето общество трябва да се завърне здравият разум. Ние сме научили едни уроци през 90-те години и тези уроци са, че ако си прекалено фискално разточителен, плащаш много висока цена със загубени поколения. Трябва да сме много по-разумни от нашите западни партньори, защото имаме много по-малко право на грешки“, подчерта Кузман Илиев.

 

Източник:БГНЕС

 

 

 

 

Коментари

 • bodar4uk

  31 Авг 2022 20:35ч.

  Как може да се наричат "партньори", някакви си западни гъзолизци, незнайно дали завършили в Харвард или някъде другаде, ама нищо не разбрали.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Скоро "Гласове" публикува друг досаден текст на Кузман. Посветен бе на дълговата пропаст и започваше с изречението "Конят тича към реката с бясна сила". То, както и цялото творчество на Кузман, поразително напомнят за панграмите.

  31 Авг 2022 23:01ч.

  Припомням, че панграмата е фраза, която съдържа всички букви от азбуката. Лесно се помни и и предназначена за тестване на комуникационни канали, принтери и т.н . Кузмановият тичащ кон е досущ прилича на популярна IBM англоезична панграма "A quick brown fox jumps over the lazy dog" (Бързата кафява лисица прескача мързеливото куче).

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Haho

  01 Sep 2022 8:59ч.

  Естествено, щом е критичен към наследството на Кирчо и Кокорчо е досаден.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Този,

  01 Sep 2022 9:16ч.

  Имам е сбъркал джмията!

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • ха ха

  01 Sep 2022 9:43ч.

  Българският тъп триморец,трябва да обясни ,от къде ги намери тия двама кретени.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Карачибук

  01 Sep 2022 11:41ч.

  Право хортува Кузман! Всяка негова дума е като жълтица в сиромашка кесия, като капка майски дъжд за нивата. Затова на Кузман трябва по-често да се дава трибуна , да бъде уважаван и почитан. Тези, които го недолюбват, трябва да знаят, че само обгрижването на Кузмановата брада - коафиране, багрене, обезпаразитяване - струва месечно колкото половин заплата на софийски ватман.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Асен Василев скъса синджира на финансовата стабилност

  02 Sep 2022 12:02ч.

  А Спецов скъса халката на Асен Василев. Кръговрат !

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи

Напиши коментар

Откажи