Кристалина Георгиева: Ситуацията в световната икономика е по-малко лоша

Кристалина Георгиева: Ситуацията в световната икономика е по-малко лоша

Ситуацията в световната икономика остава трудна, но можем да кажем, че тя е по-малко лоша, отколкото беше преди няколко месеца, заяви в интервю за предаването "60 минути"на телевизия Си Би Ес управляващият директор на Международния валутен фонд Кристалина Георгиева.

Фондът очаква големият бич на миналата година - инфлацията да започне постепенно да спада от 8,8 на сто през 2022 г. до малко над 4 на сто през 2024 г., посочи тя и допълни, че МВФ смята за необходимо Управлението за федерален резерв да продължи да покачва лихвите, докато инфлацията не бъде напълно овладяна. Важно е УФР да не започне за разхлабва паричната си политика преждевременно, заяви тя.

Според Георгиева икономиката на САЩ вероятно ще осъществи желаното "меко кацане" и ще се забави допълнително през годината, но ще успее да избегне рецесията. МВФ смята, че до края на годината трудовият пазар в САЩ ще отслабне, но е твърде малко вероятно да се стигне до голяма вълна на безработица.

Източник: БТА

Следвайте "Гласове" в Телеграм

 

Коментари

 • bodar4uk

  06 Фев 2023 10:11ч.

  То има ли някой в света, който да се съмнява, че световната американска икономика ще приключи както винаги с успех за Сащ? Всички други да лапат демократичните мухи.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи

Напиши коментар

Откажи