Кражбите в британските магазини растат на фона на високата инфлация

Кражбите в британските магазини растат на фона на високата инфлация

Следвайте "Гласове" в Телеграм

Яркожълтите етикети за сигурност, прикрепени към стоките по рафтовете на британските супермаркети, имат какво да разкажат: кражбите се увеличават заедно с нарастващите разходи за живот, пише Bloomberg.

Случаите на кражби от магазини в Обединеното кралство са се увеличили с 18 на сто през 12-те месеца до юни, докато най-високата инфлация от повече от четири десетилетия доведе до скок на цените на различни продукти – от хляб до паста, което прави все по-трудно за потребителите да си позволяват основни неща.

Предвид очакваното ускоряване на инфлацията, кражбите може да се разпространят още повече, а търговците на дребно стават все по-бдителни по отношение на краденето. Търговските обекти, които преди прикрепяха устойства против кражба на скъпи артикули като алкохол, се насочиха към защита и на по-малко вероятни продукти – масло, сирене, препарати за пране и протеинови блокчета, някои от които се продават на дребно само за 2 паунда (2,37 долара).

„Когато настъпи периодът на инфлация, видяхме, че кражбите се увеличават, докато останалата част от пазара се сви. Почти всички търговци на дребно въведоха повече мерки, независимо дали става въпрос за охрана или за маркиране“, коментира главният финансов и стратегически директор на Marks & Spencer Group Еоин Тонге.

Tesco и Sainsbury са сред стоте търговци на дребно, които през август призоваха британската полиция да се съсредоточи върху престъпленията в търговията на дребно, тъй като издръжката за живот тежи много на купувачите. Tesco засили мерките за сигурност по-рано тази година, включително с допълнителен персонал в магазините, коментира председателят ѝ Джон Алън пред Times Radio.

„Отчаяни мерки“

„Не симпатизирам на хората, които крадат от магазините, но мога да разбера отчаяните хора, които предприемат отчаяни мерки“, коментира Алън.

Инфлацията на цените на хранителните стоки достигна рекордните 14,7% миналия месец, добавяйки допълнителни 682 паунда към средната годишна сметка за пазаруване. Повече от една четвърт от домакинствата в Обединеното кралство казва, че изпитва финансови затруднения – два пъти повече от миналата година – а мнозина твърдят, че по-високите цени на храните и напитките са основен проблем.

Обичайно кражбите от магазините се увеличават във времена на финансови затруднения, а много търговци на дребно отбелязват, че е имало повече случаи по време на финансовата криза. Очаква се скокът на сметките за енергия и предстоящите повишения на лихвите по ипотечните кредити да създадат сериозен натиск върху потребителите в цялата страна. През април около 16% от домакинствата казаха, че вече трябва да пропускат хранене, а много от тях вече са се обърнали към хранителните банки за подкрепа.

„Има натиск върху семействата и личните бюджети, както и натиск върху Коледа във връзка с даването на подаръци“, коментира Ричард Ким, главен изпълнителен директор на консултантската компания Retail Economics. „Всичко това са фактори, които могат да доведат до нарастване на кражбите в близко бъдеще“.

Завръщането към пазаруването във физическите магазини след блокадите и социалното дистанциране също е фактор, допринасящ за повече кражби от магазините.

 

Източник: investor.bg

 

 

 

Коментари

 • “ достигна рекордните 14,7%”

  19 Ное 2022 18:22ч.

  По-скоро е над 50%.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • а стига плакахте на чужд гроб

  19 Ное 2022 20:55ч.

  наскоро се видях с наша позната, която от много години живее и работи в Англия. Беше дошла за малко по работа и каза че е втрещена от цените в София. Някои от тях били дори двойно по високи от лондонските. Абсолютно й вярвам. А сравним ли със заплатите там и тук? Така, че какво целите с подобни публикации? Да се радваме колко сме добре ли?

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • последният абзац кефи

  20 Ное 2022 15:27ч.

  Виртуалната продажба ги кефи, щото кражбата е едностранна, а при физическото пазаруване - двустранна, което не ги кефи да ги крадат. И нас не ни кафи да ни крадете, амс вие не спирате.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Права е Вашата позната!

  20 Ное 2022 15:31ч.

  Това е така, защото във Великобритания ДДС върху храните и напитките /без алкохолните!/ е 0%, както и върху лекарствата, учебници и книги /без порнографските!/, детски стоки, ток, газ и вода за битовите потребители и някои др....

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Леля Фанка

  22 Ное 2022 18:00ч.

  Това сега путинска пропаганда ли е или това са платени копейкаджии, които крадат, за да дискредитират демократичния Запад?

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи

Напиши коментар

Откажи