Компанията оператор на "Турски поток" заяви, че Нидерландия е отнела лиценза ѝ за износ

Компанията оператор на "Турски поток" заяви, че Нидерландия е отнела лиценза ѝ за износ

Последвайте ”Гласове" в Телеграм.

Компанията оператор на газопровода "Турски поток" заяви вчера, че Нидерландия ѝ е отнела лиценза за износ, предаде Ройтерс. Компанията заяви също така, че въпреки отнемането на лиценза, продължава да транспортира газ и че е поискала възобновяването на лиценза.

"Турски поток", който е съвместен проект на Русия и Турция, заработи през януари 2020 г., с капацитет от 31,5 милиарда куб. метра в година. Газопроводът, който дава възможност на Москва да заобиколи Украйна, в качеството ѝ на транзитно трасе към Европа, прави възможна доставката на руски природен газ за Южна Европа през Черно море и Турция.

Компанията "Южен поток транспорт", която е филиал на руския енергиен гигант "Газпром", е базираният в Нидерландия оператор на частта от газопровода, която минава през морето. Тя съобщи, че нидерландските власти са ѝ отнели лиценза за износ на 18 септември, в контекста на въвеждането на широки санкции на Европейския съюз срещу Русия.

"Въвеждането на нови санкции не ограничава транспорта на газ от "Южен поток транспорт". От тази гледна точка, снабдяването с газ на голям брой производства и на милиони домакинства в Турция и в европейски страни няма да бъде засегнато в краткосрочен и в дългосрочен план", се казва в изявление на компанията. 

Източник: БТА

 

 

Коментари

 • Моите имена

  30 Sep 2022 8:47ч.

  От какъв зор филиал на руска компания, работеща в Източна Европа и отчасти - Централна, е регистрирана в Нидерландия - търговски и още по-лошо - геополитически противник на знамето на компанията майка!?

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Амара

  30 Sep 2022 9:19ч.

  Ниски данъци

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Султанът Ердоганът

  30 Sep 2022 8:49ч.

  Такива забрани от кел . шчета важат само за ке.л ешчета . При нас всичко е тип-топ и ще е топло .

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Иванов

  30 Sep 2022 9:12ч.

  Какво ли име ще си турнат холандците след като о.серат и това?

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Ретранслатора

  30 Sep 2022 9:53ч.

  Сами се издадоха, кой е взривил СП 1 и СП 2! Личи се съгласувана атака към газопроводите на Русия,като атаката е хибридна. А това, защо Русия се противопостави на Запада си личи от налаганата политика потребителят да е доминантен в ценообразуването на предлагания продукт, а не производителя включая и лицензиране за дейността

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Само втечнен газ!

  30 Sep 2022 10:21ч.

  Който откаже, му се пълни тръбата с морска вода. През 90-те шантажът в българия за застраховки беше подобен. Току имаше взривени, докато се научим да си плащаме за охрана.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • На 28 септември в Белия дом и Конгреса на САЩ беше получен открит доклад, от който следва , че към момента на експлозиите в района на падината Борнхолм не само американците, но и водолазите на Royal ВМС на Великобритания вече трети ден провеждаха учения.

  30 Sep 2022 11:06ч.

  Същия ден в 19:00 часа във Великобритания се проведе церемония по награждаването на двама моряци от флота на Негово Величество за военни заслуги и провеждане на важна акция в чужди териториални води, а британският The Telegraph успя да обвини Русия в саботаж на собствен газ тръбопровод!

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • И от какъв зор Газпром регистрира дъщерна фирма в Холандия?

  30 Sep 2022 11:39ч.

  Не са ми ясни някои от руските ходове. Държат си държавния резерв при саксите, филиали на статегическа фирма като Газпром в Холандия! Остава да си дадат и оръжията на отговорно пазене в Нато!

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Иванов

  30 Sep 2022 13:50ч.

  Ами дори и тези от нас,които не следят процесите ,протичащи в Русия в дълбочина,са наясно кому слугува част,и то най-вече от икономическия и културен елит на държавата.А и президента им така и не намери сили и смелост да ги отстрани и сега бере плодовете от съглашенската си политика.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • мамут

  30 Sep 2022 14:32ч.

  то и компанията '"South stream transport" b.v.-морската част на южен поток и перолопровода бургас -александропулис бяха регистрирани в холандия заради благоприятното данъчно закондателство-почти офшорно. а регстрацията в холандия даваше и някакви гранции на зап.банки да финансират

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи

Напиши коментар

Откажи