Катар заплаши да спре доставки на газ заради корупционния скандал в ЕС

Катар заплаши да спре доставки на газ заради корупционния скандал в ЕС

Ева Кайли. Следвайте "Гласове" в Телеграм

Катар осъди разследването за корупция от Белгия и спирането на достъпа му до Европейския парламент, заявявайки, че това може да повлияе "отрицателно" на отношенията и доставките на природен газ. В изявление на катарски дипломат, белгийските власти бяха критикувани, че са използвали "неточна" информация, предава БГНЕС.

Гръцката евродепутатка Ева Кайли, която бе и зам-председател на Европарламента до скандала, е сред шестимата арестувани след акции на белгийската полиция, при които бяха открити най-малко 1,5 млн. евро в брой. Твърди се, че парите са били свързани с държава от Персийския залив и Европейският парламент и миналата седмица бе спрян достъпа на Катар до институцията. 

„Решението да се наложи такова дискриминационно ограничение, което ограничава диалога и сътрудничеството с Катар преди съдебният процес да е приключил, ще се отрази негативно на регионалното и глобалното сътрудничество в областта на сигурността, както и на продължаващите дискусии около глобалната енергийна бедност и сигурност“, каза дипломатът. „Категорично отхвърляме обвиненията, свързващи нашето правителство с неправомерно поведение. Катар не беше единствената страна, посочена в разследването, но страната ни беше избирателно критикувана и атакувана. С голяма тревога наблюдавахме селективното осъждане на нашата страна тази седмица“, казва се в изявлението на дипломата. 

Белгийските прокурори заявиха, че са разследвали корупцията в Европейския парламент повече от година, преди да извършат обиските и арестите през последните 10 дни. „Дълбоко разочароващо е, че белгийското правителство не направи никакви усилия да се ангажира с нашето правителство за установяване на фактите, веднага щом разбра за обвиненията“, добави дипломатът. Изявлението подчертава "близките" отношения с Белгия. „Нашите нации си сътрудничиха по време на пандемията Covid-19 и Катар е важен доставчик на втечнен природен газ за Белгия“, се подчертава в него.

 

Източници: БГНЕС, "Сега"

 

 

Коментари

 • teridan

  18 Дек 2022 13:45ч.

  За някакви си 1,5 млн. в брой правят разследване? При нас за същата сума в нощно шкафче прокуратурата отказва да се занимава с подобни дреболии.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Педро

  18 Дек 2022 14:31ч.

  Сакции за Катар - използва газа като оръжие. Никакъв газ от Катар. Хубавицата Ева ги е заработила парите, както и поста. Кой може да й откаже?

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Някой упорито се старае да остави Европа на тъмно!

  18 Дек 2022 14:35ч.

  Щеше да бъде много смешно, ако не беше толкова трагично! Първо спряха руските доставки на евтино синьо гориво за ЕС! За да са сигурни, че повече няма да бъдат възстановени, просто взривиха два газопровода - колко му е! Сега този скандал! В подходящото време и място! Зимата тепърва идва в Европа, а не свършва, както и се иска на Урсула! И както казват руснаците: То ли ещё будет!...

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • всяко нещо с времето си

  18 Дек 2022 14:36ч.

  Красотата един ден си отива, отива си и тази кохорта европейски лица, няма как да ги назовем политици, още по-малко лидери. Естествен и предопределен жизнен цикъл на колониалните фигуранти на жалка европа, обречена пак да бъде жертвата в световните процеси. Намирането на някакви пари някъде, е номинално оправдание, постановка за пред публиката и хрониките, после това остава записано в офиц.историческа справка. При западняците никога не се изпуска този формализъм. Красавицата и всеки от кохортата е знаел, че този момент настъпва рано или късно, то е като отлитането на необузданата младост и очакването на смъртта. ЕС изживя своето време, мъртъв е, носи трупно зловоние и завлича в пъкъла всички, които навреме не се освободят от договорните му вериги. България час по-скоро трябва да напусне този потъващ кораб ес - решително, безогледно, с пълната убеденост и отдаденост за един по-добър утрешен ден за българите.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • А жълтопаветния умнокрасивитет?

  18 Дек 2022 15:04ч.

  След края на ЕС/ОТАН в страната много хора ще станат излишно живи.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • ГАГА

  18 Дек 2022 18:23ч.

  България да побърза, че ще изтърве каруцата, летяща към киреча в еврозоната. Нали това беше една от основните задачи на Простакиро Кокорчев?

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Ергейът

  18 Дек 2022 15:06ч.

  Ах, колко мило :*

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • едно ченгенце ме следи

  18 Дек 2022 16:07ч.

  Ти остана по чудо, ама оня си отиде без време. Не сме те забравили и тебе, такова нещо не се забравя.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Карачибук

  18 Дек 2022 15:17ч.

  До настоящия моммент има три порнофилми с участието на на Ева Кайли в главната роля. И трите са продуцирани с капитали от Катар. Правата върху разпространението им се държат от осмия емир на Катар - Тамим бин Халифа Ал-Тани. Най-любопитен е филмът "Следобедна нирвана в сатенени чаршафи". Това е 130 минутна продукция по мотиви от романа на Аполинер "11 000 камшика или похожденията на един принц".

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • смело другари в гювеча

  18 Дек 2022 15:21ч.

  Дъртата Европа яко се бори за непорочна девственост.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Пешо

  18 Дек 2022 15:26ч.

  Европейските пееер@си си мислят, че катарците са дръмка за пикане, мъ са се объркали сериозно. Джендърята се опитва да дава къчове във всички посоки, но накрая шъ ревем всичкото ЕС, барабар с Натоту.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • "Корупцията"

  18 Дек 2022 15:36ч.

  е естественият начин за бизнес в Изтока. При "корупцията" има неща като доверие и човешка връзка, на които се държи на Изток. И това не е непременно лошо.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Славей

  18 Дек 2022 15:49ч.

  Защо раздухват скандала с гъркинята? Причината е, да се притуши скандалът с Ушито фон дер Лайнен, мъжът и и Ковид-ваксините от Пфайзер. Там са милиардите евра и ако всичко се разплете, това ще е краят на “чистичките” европейски чиновници и цялия ни европейски съюз. Развращават ги с високи заплати и те повече се принуждават да крадат, защото този висок статус на живот трябва да се поддържа. Спиралата на грабежа има една посока - само нагоре. Затова айсиктир на този ЕС. Искаме ЕС - съюз на суверенни държави, без тази брюкселска хидра.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • есес корупционери

  18 Дек 2022 16:04ч.

  ЕС остава даже без надежди за газ.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • old_beggar

  18 Дек 2022 17:06ч.

  семейството на урсулата напълни гушата с €1 млрд. от аферата с ваксините, но нея (ти до видиш?) закон не я лови...

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Ева Кайли защо си е мълчала

  18 Дек 2022 19:12ч.

  за корупцията на фон дер Лайен, ако наистина е вярно? За да си запази властта е отговорът. Май сега крушката й просветна, но, късно е чадо. Резето щракна.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Веднага!

  18 Дек 2022 17:12ч.

  Цял ЕС - вън от Шенген. Да останат само България и Румъния - те ще разпределят газа.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Шалом

  18 Дек 2022 19:00ч.

  САЩ, Русия, Китай, Катар... всички заедно ще ритат самозабравила се ЛГБТ Европа. В който съюз участва България е губещ.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • без име

  18 Дек 2022 20:36ч.

  идеята на консерваторите за обща армия и отбрана в ЕС изглежда все по- реалистична. лошото е , че няма изход без война.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • pierre

  18 Дек 2022 22:08ч.

  Страхотно!!! Очакваме как барона ще благодари за прегледа и как урсула ще го награди за това, че е бил послушен :)))

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи

Напиши коментар

Откажи