Индия постла червения килим за Русия

Индия постла червения килим за Русия

Сергей Лавров с премиера на Индия Нарендра Моди

Когато на посещение в Индия са висши чуждестранни дипломати, това обикновено не е сериозна причина министър-председателят на Индия Нарендра Моди да освободи графика си. Британският външен министър Лиз Тръс трябваше да се задоволи със среща с индийския си колега по време на пътуването си до Делхи в четвъртък.

В случая с министъра на външните работи на Русия Сергей Лавров, който посети индийската столица ден по-късно, Моди не пожела да пропусне възможността да приеме лично своя гост: срещата при закрити врата продължи 40 минути в късния следобед в петък.

Жестът на Моди е изключително символичен: въпреки натиска от страна на Запада Индия възнамерява да продължи близките си отношения с Русия.

Индия е една от малкото големи икономики, които не осъдиха изрично руската агресивна война в Украйна. Вместо да участва в санкциите, правителството на Моди смята да използва ситуацията, за да купува петрол от Русия на преференциална цена. Индия категорично отхвърля критиките от Европа и Америка, пише в свой анализ германският Handelsblatt.

В Делхи Лавров беше видимо доволен от възможността да се противопостави на имиджа за международната изолация на Русия. Той предаде най-добрите пожелания от своя президент Владимир Путин, съобщи Лавров в началото на разговорите си в индийската столица, и похвали досегашната реакция на Индия за войната в Украйна: „Оценяваме факта, че Индия гледа на тази ситуация с цялото си сърце, а не само едностранчиво", каза той.

Позицията на Индия среща неразбиране на Запад

Индийското правителство се смята за неутрално в конфликта и се въздържа в Съвета за сигурност и Общото събрание на ООН, когато става дума за резолюции, осъждащи поведението на Русия. На Запад позицията на Индия, която иначе често се възприема като съмишленик на демокрацията, беше посрещната с неразбиране. Президентът на САЩ Джо Байдън определи позицията на страната като „колеблива" по отношение на единния международен отговор на руската агресия.

Досега обаче Индия не желае да се дистанцира от Русия. Индийският външен министър Субрахманям Джайшанкар отново избегна да критикува поведението на Русия в кратко публично обръщение преди началото на срещата си с Лавров. В резюмето той посочи само, че срещата се провежда в „трудна международна обстановка“.

Без да се спира пряко на Украйна, той добави, че Индия винаги се застъпва за преодоляване на различията и конфликтите чрез диалог и дипломация. В писмено становище Индия отново призова за прекратяване на насилието в Украйна, но изявлението не бе пряко насочено към Русия.

От гледна точка на индийското правителство поддържането на добра основа за разговори с Кремъл е по-важно от това Западът да го възприема като лоялен партньор. По този начин министър-председателят Моди иска да предотврати твърде тясното обвързване на Русия с индийския конкурент Китай. В същото време Русия все още е най-важният доставчик на оръжия за индийската армия - и правителството в Ню Делхи настоява доставката на руските системи за противоракетна отбрана С-400 да бъде завършена по план въпреки войната в Украйна.

Моди купува руски петрол на преференциална цена

Сега Моди вижда допълнителна възможност за изгодни договори в областта на енергетиката: докато Западът търси начини да намали вноса от Русия, Индия разшири покупките си. След нахлуването на руските войски в Украйна страната е закупила 13 млн. барела петрол от Русия - почти толкова, колкото през цялата предходна година.

Сделките очевидно са продиктувани от значителните отстъпки, които Русия в момента предоставя на индийските петролни компании. За да се гарантира сигурността на трансакциите, които понастоящем не подлежат на санкции, за в бъдеще двете страни работят по нов механизъм за плащане. Той би трябвало да даде възможност за директни трансакции в индийски рупии и руски рубли, без да се налага да се пренасочват през щатския долар.

Министърът на търговията на САЩ Джина Реймондо нарече плановете „силно разочароващи" и заяви по адрес на индийското правителство, че е време „да застанем от правилната страна на историята" и „да не финансираме войната на президента Путин".

Индия постла червения килим за Русия

Германското правителство също изрази раздразнение. То не искало да вижда ситуация, в която санкциите се заобикалят и приятелска страна се опитва да „извлече икономическа полза от войната", заяви тази седмица по време на посещение в Делхи Йенс Пльотнер, съветник на канцлера Олаф Шолц по външната политика и сигурността.

В Индия Западът е обвиняван в двойни стандарти. „Ако погледнете основните купувачи на нефт и газ от Русия, ще видите, че повечето от тях са ит Европа", заяви външният министър Джайшанкар по време на дискусия с британския си колега Тръс в четвъртък.

За разлика от европейците, Индия получава по-малко от един процент от енергийните си нужди от Русия, каза той. Джайшанкар също така отказа да приеме обвинението в извличане на печалба от кризата: „Когато цените на петрола се повишават, естествено е да се търсят добри сделки на пазара", казва той.

Тези забележки очевидно са се харесали на Лавров: „Ще бъдем готови да доставяме на Индия всички стоки, които тя иска да купи от нас", заяви той на пресконференция в Делхи.

 

 

Коментари

 • Приятелят си е приятел, но петролът е с рубли

  02 Апр 2022 13:08ч.

  и който е съгласен да ги плати става приятел.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Doksan Dokuz

  02 Апр 2022 13:51ч.

  Ти да видиш. Индия, която винаги е била величана като „най-голямата демокрация в света“, изведнъж беше понижена до случаен поддръжник, който „често се възприема като съмишленик на демокрацията“. Значи не е демокрация, а? Понеже не пее в хора на скопците, дирижиран от Пентагона и ЦРУ? Кога ще започнете да пишете за „режима на Моди“?

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • И Индия, и Китай, И Близкия Изток, и Латинска Америка, и почти цяла Африка

  02 Апр 2022 13:54ч.

  Само тукашното соросоид грантаджия, политнаемниците на Херо и форумното трол се имат за цивилизацията.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Мутра

  02 Апр 2022 14:27ч.

  Лавров отива за да предложи на безценица нефта на индийците, които внасят 85 % от горивата си. Всеки ще им постеле килим - нефт за 70 долара барела.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Споменава форумното трол по-горе,

  02 Апр 2022 16:01ч.

  То се разпозна и побърза да се обади. Тъпо, както обикновено.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • 008

  02 Апр 2022 16:05ч.

  После ще избият разликата в цената като продадат на българските аборигени с чорапи на завишена цена, но ти мечнай тъпак. Мечтите са безплатни . Лукоил една стотинка данък на българската държава не е платил, благодарение на евтините тъпаци като теб. Устата ти голяма, а главата празна.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Индия постла червения килим за Русия

  02 Апр 2022 18:24ч.

  Факултето постла червена черга за Митрофанова

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • 200 милиона в Индия

  02 Апр 2022 21:10ч.

  са арийци. Но кой да ти каже... Моди не е, но това не го прави по-глупав от който и да е германец.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Ами като са арийци,

  03 Апр 2022 5:13ч.

  тогава зиг хайл, хер Лавров! По-тъп аргумент не можа ли да измислиш?

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Факултето не е Индия

  03 Апр 2022 12:25ч.

  Индия е субконтинент. Обяснявам ти го като на бавно развиващ се. Дано да разбереш, че Факултето няма и не може да има никаква връзка с г-жа Митрофанова, макар че културите на Индия и на България са близки, но не само заради циганите, а и заради българите!

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Поздрави

  03 Апр 2022 4:47ч.

  за руската дипломация,трябва винаги да бъдат на висота за разлика от западноевропейската изключая Британия!А за нашата т.н. дипломация можете да съдите гледайки я от 30-на години насам като върха и е в лицето на сегашния ни министър на външните работи!

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи

Напиши коментар

Откажи