Христо Иванов и депутати от ДБ гласуваха с Румен Гечев срещу американските интереси за акциза за цигарите

Христо Иванов и депутати от ДБ гласуваха с Румен Гечев срещу американските интереси за акциза за цигарите

Интересно гласуване се заформи вчера в парламента. Депутатите от "Демократична българия" Христо Иванов, Ивайло Мирчев, Надежда Йорданова, Стоян Михалев, Любен Иванов и Мартин Петров подкрепиха социалиста Румен Гечев в лобистко гласуване за акциза на тютюневите изделия. То бе маскирано като подкрепа за българските производители, но всъщност обслужва единствения български производител на цигари. По-интересното в случая, че този вот бе насочен срещу американските икономически интереси в България. 

Той настоя за по-висок акциз на по-скъпите тютюневи изделия, които се произвеждат от американски компании и по-нисък за останалите. Шестимата депутати от "Демократична България" го подкрепиха, но предложението не мина.

Парламентът гласува на второ четене в четвъртък по-високите акцизи на цигарите от Нова година. Това стана, след като депутатите приеха 4-годишен акцизен календар за цигарите и останалите тютюневите изделия с промени в Данъчно-осигурителния процесуален кодекс (ДОПК).

В текстовете се включва и акцизен календар. Той беше подготвен и включен в Закона за актуализация на държавния бюджет за 2022 г. Този, който сега се предлага от Министерството на финансите, е с цел повече приходи, при запазване на нивата, с които ще се увеличат цените на тютюна и тютюневите изделия.

Другото важно е, че с предлагането на малко по-високи нива на облагане, това е съобразено с разпоредбите на директивата за промяна на акцизната директива, която се очаква да бъде внесена от Европейската комисия на 8 декември 2022 г. И предишния път, когато България се присъединява към Европейския съюз, има няколко държави, с които България е договорила преходен период за плавно увеличаване на акциза.

Предвид на факта, че нивото на акцизното облагане за България е 90 евро на хиляда къса, а средният за Европейския съюз е 120 евро на хиляда къса, много трудно ще може да бъде само една държава - членка да отвоюва по-дълъг преходен период. Затова с така предлагания акцизен календар, който е за четири години, ще се постигне плавно увеличаване на акциза с цел да не се допусне контрабанда на тютюневи изделия, при някакво рязко увеличаване на цените.

Целта на акцизния календар е постепенно повишение на цените с цел достигане на минималните нива в ЕС.

От 1 януари 2023 г. акцизът на цигарите не трябва да е по-малък от 185.50 лв. на 1000 къса; от 1 януари 2024 г. - 194 лв. на 1000 къса; от 1 януари 2025 г. - 202.50 лв. на 1000 къса и от 1 януари 2026 г. - 211 лв. на 1000 къса.

В момента акцизът е 177 лв. на 1000 къса, което значи, че след промяната кутия от по-евтините цигари трябва да поскъпне с около 0.20 лв., а от по-скъпите - с около 0.13 - 0.14 лв.

Най-сериозно ще поскъпнат нагреваемите цигари, чиято цена ще се повишава с около 0.40 лв. годишно.

За тютюна за пушене нарастването на акциза е с по 10% годишно.

 

 

Коментари

 • черна точка за Фулбрайтовия стипендиант

  09 Дек 2022 14:15ч.

  Който следи тази личност си е записал простъпката му. Ще броим грантовете догодина...

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Мария

  12 Дек 2022 12:36ч.

  Тоя Христо Иванов все нещо се излага и все мрънка.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Chrome

  12 Дек 2022 14:57ч.

  Иванов отдавна е подел инициатива по подмазване на БСП, но не си мислете , че се обръща срещу Америка, всичко е било премислено

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи

Напиши коментар

Откажи