"Хамбург къмършъл банк": Икономиката на еврозоната ще се свие и скоро няма да се върне към растеж

"Хамбург къмършъл банк": Икономиката на еврозоната ще се свие и скоро няма да се върне към растеж

Следвайте "Гласове" в Телеграм

Икономиката на еврозоната вероятно ще се свие през настоящото, третото тримесечие и няма да се върне към растеж скоро, въпреки че спадът на бизнес активността леко намалява през септември. Това съобщи Ройтерс, позовавайки се на най-новите компилирани от "Ес енд Пи Глоубъл" (S&P Global) данни от проучване на "Хамбург къмършъл банк" (Hamburg Commercial Bank, HCOB).

Композитният Индекс на мениджърите по доставките - Пи Ем Ай (PMI), се повиши до 47,1 пункта през септември спрямо 46,7 пункта, регистрирани през август. Равнището на индекса през август достигна 33-месечен минимум.

Така през настоящия месец Пи Ем Ай надмина очакванията на анализаторите, анкетирани от Ройтерс, за спад до 46,5 пункта, но все пак остана под границата от 50 пункта, разделяща растежа на икономическата активност от свиването й.

"Данните за Пи Ем Ай в сектора на услугите в еврозоната рисуват мрачна картина", каза Сайръс де ла Рубия, главен икономист в "Хамбург къмършъл банк". Според него икономиката на еврозоната ще се свие с 0,4 на сто през настоящото тримесечие.

"Основните проблеми продължават да идват от производството, където ситуацията с поръчките се влоши допълнително", обясни той.

Спадът на бизнес активността през септември идва, въпреки че фирмите са увеличили минимално цените си. Съставният индекс на цените на продукцията спадна от 53,3 пункта през август до 52,2 пункта през септември, което е най-ниското му ниво от началото на 2021 г.

За същия период индексът на Пи Ем Ай в сектора на услугите в еврозоната се повиши до 48,4 пункта спрямо 47,9 пункта, отчетени през миналия месец. 

Тъй като по-високите разходи по заеми изяждат разполагаемия доход на задлъжнелите потребители, те намаляват разходите си. Индексът, отчитащ новосъздадените бизнеси в сектора на услугите, падна до 46,4 пункта, минимум от февруари 2021 г.

Пи Ем Ай в промишлеността също бе леко надолу – до 43,4 пункта през септември от 43,5 пункта през август, като остава закотвен под границата от 50 пункта от средата на 2022 г.

Индексът на натрупаните поръчки към фабриките също спадна от 39,8 пункта до 38,1 пункта, което представлява най-ниското му ниво от май 2020 г.

Източник: БТА

 

 

 

Коментари

 • В това ни е надеждата!

  25 Sep 2023 10:57ч.

  Че скоро циреят ЕС ще се спука и ние пак ще оцелеем, независимо от разни "сглобки", ПП-та, ДБ-та, ГЕРБ-ета и ДПС-та! Боже, ако действително си Българин, наври ги - знаеш къде! Благодаря ти предварително! А иначе, "райската градина", нещо си ...! Анадънму?

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Градина е, градина. Райска.

  25 Sep 2023 11:03ч.

  Ухае на Шанел, изтънчен аристократизъм, интелект, естетика и култура.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • народеее

  25 Sep 2023 11:00ч.

  А, Ваня Григорова, може да вземе целият протестен вот. Ако ГЕРБ и психодесните имат 25%, и бойковото-тимаджийското възраждане има 10%, то Ваня ще може да има поне 40%. Избирателната активност на предишните избори е 40%. Костадинов одобрява измамата с машините, той е пробутана опозиция от статуквото. Костадинов спира дебатът за честност на изборите, и отрепката не отстоява и референдумът, само пиар. и гумен гадев и разграждане са от мафията на статуквото. Само отлагат еврото, за да може Бойко да разпределя валутният резерв, а евро няма да има ни самолети, ще има турска лира.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Ха!

  25 Sep 2023 13:51ч.

  Що реши, че Възраждане е тимаджийско? Щото Коце е от Варна ли? Желязна логика!

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • хахах

  25 Sep 2023 12:02ч.

  Най-интересното е, че с отказа от дерогацията за руски суров петрол правим всичко възможно инфлацията в България не само да не падне и да се впишем в критериите за влизане в еврозоната, но най-вероятно ще сме страната с най-висока инфлация в следващата поне година-година и половина и плановете за евро през 2025 ще са без кръчмар.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Има американски инвеститор за рафинерията

  27 Sep 2023 12:58ч.

  След ТЕЦ, АЕЦ искат да лочат и от Нефтохима алчни ненаситни паразити. Здрав разум и подкрепа за разумните НАРОДНИ представители дори и на такива в нещастната "сглобка".

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Какъв комршъл-къмършъл?

  25 Sep 2023 13:49ч.

  ИМЕТО й е КОМЕРЦБАНК! Хамбург е в Германия и все още НЕ се казва Хеймбърг или подобна изчанчотина!Стига тоя английски го врете навсякъде! Кристиан го пишат Крисчън, остава и Меркел Мъркъл да кръстят!

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Аааа, ам те затова ламтят за вкарване на "зайци" в капана - да им вдигнем... растежа!

  27 Sep 2023 13:03ч.

  Ще искат възстановяване на взривения Сибирски газопровод-2, иначе ще си затворят заводите. .... Прочее, октомври ще трябва да готова дублиращата газова връзка София-Драгоман-Ниш, дето форсира Херо Мустафа на изпроводяк. Та като "взривят Южен поток" (по предупреждението на руския външен министър Сергей Лавров) да се включат ведната бедните американски втечнени г.зове. Алчността е най-долнопробния порок.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи

Напиши коментар

Откажи