Германия е на прага на рецесия

Германия е на прага на рецесия

Растежът на германската икономика е в застой през второто тримесечие на годината, показаха официалните данни, а анализаторите предупредиха, че рецесията може да е зад ъгъла на фона на задаващата се енергийна криза.

Най-голямата икономика в Европа отбеляза нулев ръст поради "трудните" глобални икономически условия, съобщи федералната статистическа агенция Destatis.

Продължаващото въздействие на пандемията, прекъсванията във веригите за доставки и войната в Украйна, са ясно отразени в краткосрочното икономическо развитие, заяви Destatis.

Растежът през първото тримесечие беше ревизиран нагоре до 0,8% от първоначалната оценка за 0,2%. Но слабите данни за второто тримесечие показаха, че "икономическият двигател на Германия е в застой", заяви Йенс-Оливер Никлаш, старши икономист в банката LBBW.

Правителството и потребителите подкрепиха икономиката до юни, но нарастващата инфлация ще доведе до това, че разходите на домакинствата "скоро ще изчерпят своя потенциал", каза той.

Задвижвани от високите цени на енергията, потребителските цени в Германия се повишиха със 7,5% през юли, което е доста над двупроцентната цел на Европейската централна банка.

„С нарастващите насрещни ветрове за икономиката Германия е на прага на рецесия", каза Никлаш.

Резкият спад на ключови икономически показатели, като например потребителското доверие, вече е "територия на рецесията", заяви Карстен Бржески, икономист в банка ING.

Заплахата от спиране на доставките на руски газ на фона на напрежението около Украйна породи опасения, че на Германия може да се наложи да нормира енергията през зимата, което ще се отрази негативно на бизнеса.

"Войната в Украйна слага край на германския икономически бизнес модел, основан на евтин внос на енергия и масиран износ на стоки в един глобализиран свят“, каза Бржески.

Отделни данни, публикувани днес, показаха, че равнището на безработица в Германия се е повишило с 0,1 процентни пункта до 5,4% през юли, което е второ поредно месечно увеличение. Последното повишение се дължи на украинските бежанци, които се присъединяват към редиците на търсещите работа в Германия, съобщи Федералната агенция по труда.

 

Източник: БГНЕС

 

 

 

Коментари

 • Къса пишка, къса памет

  29 Юли 2022 19:27ч.

  Дойчовците пак ще ядат оня дебелия като през 45та.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Ресецията бе планирана

  29 Юли 2022 19:58ч.

  Вече е и неизбежна

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Германия ще бъде разпадната в процеса усвояване на активите на ЕС

  31 Юли 2022 14:06ч.

  Ако им се получи, Лондон ще си сглоби валутно-емисионна зона от западните отломки на ЕС и Френска Западна Африка (където вече имат готов валутен съюз).

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Окупирана страна !

  01 Авг 2022 10:58ч.

  Квото кажат окупаторите ( по договор до 2045 !) - товаще бъде в Германия ! Ако разрешат - икономически ръст ( както бе след 1945) - Германия расте ! Ако кажат - "закривайте икономиката!" , Германия закрива ! Жалка работа.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи

Напиши коментар

Откажи