"Газпром" доставя втечнен газ за Европа, въпреки заявките за ограничаване на вноса

"Газпром" доставя втечнен газ за Европа, въпреки заявките за ограничаване на вноса

Изпълнителният директор на Газпром Алексей Милер и руският президент Владимир Путин

Автор: Хюйленг Тан, markets.businessinsider.com

Първата пратка от новата рафинерия за втечнен природен газ на държавния руски гигант Газпром в Портовая пътува за Гърция

Това се случва въпреки клетвите на ЕС да намали зависимостта си от природен газ от Русия

ЕС, който е зависим от руския газ, е изправен пред енергийна криза, поради намаляването на доставките

В отговор на руската инвазия в Украйна Европейският съюз се зарече да намали зависимостта на блока от руския природен газ. Но изглежда, че нови сделки все пак си проправят път. Първият товар с природен втечнен газ от руската рафинерия в Портовая, която е в близост до спрения тръбопровод "Северен поток -1", ще отиде в страната-членка на ЕС Гърция, съобщи Блумбърг в събота, цитирайки пряко запознат със ситуацията източник.

Самоличността на купувача и размерът на каргото не се съобщават, но Гърция има само една фабрика за втечнен природен газ, която снабдява вътрешния пазар, както и България – също страна от ЕС – и Северна Македония.

Това е в разрез с плановете на ЕС, оповестени през март, които целят да прекратят зависимостта от руски газ с две трети до края на 2022 г. и да спрат да разчитат на руските доставки на гориво „далеч преди 2030“.

Европа зависи от Русия за 40% от нуждите си от природен газ за битови нужди и захранване на електроцентрали. Тревога буди зимната енергийна криза, тъй като Русия намали потоците природен газ към континента, позовавайки се на предизвикателствата, свързани със санкциите.

Предизвикателствата изобилстват, особено краткосрочните, след като Русия спря доставките на природен газ през ключовия тръбопровод "Северен поток-1". Европа е заета да инсталира терминали за втечнен природен газ, с помощта на които да посрещне енергийната криза, тъй като чрез тези съоръжения супер-изстуденото гориво се превръща в газ.

Швеция, още една нация от ЕС, също все още внася руски втечнен газ. Миналата седмица активисти от Грийнпийс Нордик протестираха срещу руските доставки, блокирайки танкер с втечнен газ, за да попречат на разтоварването му в Швеция.

„Фактът, че все още е позволено руски изкопаем газ да тече в Швеция, повече от шест месеца, след като Путин започна инвазията си в Украйна, е неприемлив“, каза Каролина Карлсон, лидер на кампанията на Грийнпийс Нордик в изявление от 8 септември.

Превод за "Гласове": Екатерина Грънчарова

Последвайте ”Гласове" в Телеграм

Източник: markets.businessinsider.com

 

 

 

Коментари

 • Ел Ниньо

  27 Sep 2022 10:51ч.

  Ако Европа се откаже от руски енергоносители, то по отношение на количеството енергия, което може да си позволи да използва, тя се връща към 60-70-те години на миналия век, когато населението е било с 20 милиона по-малко.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Ел Ниньо

  27 Sep 2022 10:52ч.

  Оказва се, че 20 милиона души в Европа са излишни. И тези 20 милиона ще трябва да отидат някъде, да речем, да завладеят Йерусалим или да открият Новия свят. В противен случай цялото население ще обеднее и европейците ще живеят като жителите на Бангладеш, само че в студен климат.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • "от новата рафинерия"

  27 Sep 2022 11:02ч.

  Гласове, не се излагайте.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • И още:

  27 Sep 2022 11:03ч.

  "фабрика за втечнен природен газ"???

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Изпуснал съм:

  27 Sep 2022 11:13ч.

  "руски изкопаем газ" и разбрах защо е така: Защото е ползвано Google Translate. Ето как точно го превежда Google: "The fact that Russian fossil gas is still allowed to flow into Sweden" с Google става: "Фактът, че руският изкопаем газ все още може да тече в Швеция" Срамота за Гласове.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Копейкин

  27 Sep 2022 11:19ч.

  В свободната преса пише, че Германия разследва повреждане на СП 1 и 2 от Русия, а мунчовците искат да правят бизнес с нея.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Куи боно

  27 Sep 2022 12:14ч.

  И какъв казваш е интереса на Русия да саботира собствените си проекти?

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи

Напиши коментар

Откажи