Газопроводът между Гърция и България трябва да заработи през септември-октомври

Газопроводът между Гърция и България трябва да заработи през септември-октомври

Газопроводът, който свързва Гърция и България, ще започне работа през септември-октомври тази година. Това обяви пред журналисти Теодора Георгиева, изпълнителен директор на съвместното дружество ICGB, в което с равни дялове участва българската държава през Българския енергиен холдинг и гръцко-италиански акционер, съобщи БТА.

В края на април премиерът Кирил Петков обяви, че интерконекторът с Гърция ще заработи в края на юни, в средата на юни пък изрази увереност, че връзката ще е готова през юли.

Към края на месец юни проектът е завършен на 98%. Линейната част е изпълнена изцяло, всички тръби са заварени, положени, зарити и хидротествани. Успешното приключване на хидравличните изпитания гарантира, че съоръжението отговаря на всички стандарти за бранша и е качествено изградено, посочи Теодора Георгиева.

Продължават довършителни дейности по изграждане на наземните съоръжения – двете газоизмервателни станции при град Стара Загора и град Комотини. Станцията на българска територия е завършена на 100% и е с изпълнени пневматични тестове. Вече е запълнена станцията и газопроводът с газ в посока Стара Загора - Комотини, след което ще бъдат извършени функционалните тестове на измервателните линии, обясни Теодора Георгиева. По думите й това ще бъде най-високотехнологичният газопровод в рамките на страната, тъй като интерконекторът ще се управлява изцяло автоматично.

Според нея при влизането в експлоатация газопроводът ще разполага с 3 млрд. кубични метра газ, колкото е потреблението на България.

Теодора Георгиева изрази надежда за пълна политическа подкрепа. Очаква се решение от Европейската комисия и от нашата страна за сертифициране на независим преносим регулатор. Тя уточни, че същият процес върви и в Гърция.

Очаква се по-късно днес междусистемната газова връзка Гърция-България в района на Стара Загора да бъде инспектирана от министър-председателя Кирил Петков.

 

Източник: "24 часа"

 

 

 

Коментари

 • Haho

  01 Юли 2022 14:25ч.

  Този Мунчо отново каза че азерския газ е няколко пъти по евтин от руския. Ми като е толкова евтин, с колко трябва да паднат цените бре ПростоКиро? Лъжи на килограм.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • според Киро и сие

  01 Юли 2022 15:07ч.

  Което казаха досега, всичко излезе вярно, та и това, че ще заработи наесен...

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Наблюдател

  01 Юли 2022 17:13ч.

  Ще заработи тавариши,пък може и вие да заработаете с тролски надници от Пудинг

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Е, да, де, НО според просто, по-просто, най-просто, просто Киро, въглена...

  02 Юли 2022 10:32ч.

  ...от простото ѝ във Фейсбук за дневния ред, та за 9:00 пише, че Азерският газ течал в пълен обем към България, бил по-евтин от руския и е пропуснало косматото да сподели как това кореспондира с нашия битов дневен ред - увеличението на парното?

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи

Напиши коментар

Откажи