Газът в Европа поскъпва отново: над 200 евро за мегаватчас

Газът в Европа поскъпва отново: над 200 евро за мегаватчас

Следвайте "Гласове" в Телеграм

Природният газ в Европа поскъпва за втори пореден ден на търговия, надвишавайки нивото от 200 евро за мегаватчас за пръв път от седмица насам на фона на подновени опасения относно доставките от Русия.

Повод за подновеното поскъпване на синьото гориво даде новината от началото на седмицата за газови течове от руската газопреносна мрежа "Северен поток 1 и 2" под Балтийски море, които течове бяха определени от редица европейски държави - в т.ч. Германия, Дания и Швеция, както и от ЕК като евентуален "саботаж". 

Операторът на "Северен поток" - Nord Stream AG каза, че щетите по три офшорни тръбопровода са безпрецедентни и не е възможно да се прецени кога ще бъде възстановена работоспособността на газовата мрежа.

Трябва да се има предвид, че "Северен поток 1", който се състои от две успоредни линии с номинален капацитет от 27,5 милиарда кубически метра годишно всяка, спря да доставя газ от Русия за Германия от края на август насам, докато "Северен поток 2", чийто маршрут върви почти успоредно на "Северен поток 1", така и не беше пуснат в експлоатация, тъй като Германия отказа да го сертифицира. 

Междувременно стана ясно, че руският енергиен гигант "Газпром" е отхвърлил всички искове на украинската газопреносна компания "Нафтогаз" в арбитражно производство за транзита на руски газ. Това може да изложи на риск природния газ, който все още тече през Украйна от Русия към Европа. Към днешна дата доставките на газ през Украйна бяха стабилни.

"Газпром" обяви в сряда, че ще пренесе 41,6 милиона кубически метра газ за Европа през Украйна, което е малко под доставяните през предходните дни около 42,4 млн. куб. метра. Номинациите за руски газ в Словакия от Украйна през граничния пункт Велке Капушани обаче са стабилни на 36,9 милиона кубични метра, непроменени спрямо предходния ден, показват данните от украинската преносна система.

Към 12.00 часа българско време в сряда октомврийските фючърси на нидерландския газов хъб TTF поскъпват с близо 10% към 204 евро за мегаватчас, задълбочавайки вчерашното поскъпва от 7 на сто. 

Късно снощи и в началото на днешната търговия газът дори поскъпна за кратко към 212 евро за мегаватчас - най-високо ценово ниво от 21-ви септември насам и след като в началото на седмицата газовите TTF фючърси поевтиняха до двумесечно дъно около 168,50 евро - най-ниското ценово ниво от 26 юли насам.

Солидното поевтиняване на газ през последните няколко седмици от рекордния ценови връх около 342 евро за мегаватчас от 26-и август беше в резултат на почти запълнените газови хранилища в Европа преди началото на зимния отоплителен сезон, на силния внос на втечнен природен газ, на подобрено производство на вятърна енергия в някои части на стария континенти и на прогнозите за меко време.

Към 26-и септември средната запълняемост на газохранилищата в ЕС е на ниво от 87,97%, като в Германия това ниво вече достигна 91,43%, според последни данни на Gas Infrastructure Europe (GIE). Съоръженията за съхранение в Полша, Франция и Дания пък са пълни над 95%, а тези в Нидерландия, Швеция, Италия и Белгия - на около 90%. В България газохранилището в Чирен вече е пълно на 73,96%.

 

Коментари

 • Газохранилищата помагат при пикова консумация

  28 Sep 2022 12:52ч.

  Не са основен източник на газ. През зимата консумацията на газ е 5-7 пъти по-висока от тази през лятото и през зимата газохранилищата са за никъде.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи

Напиши коментар

Откажи