"Франкфуртер рундшау": Руски петрол влиза в ЕС под чужд флаг

"Франкфуртер рундшау": Руски петрол влиза в ЕС под чужд флаг

Фактът, че руско дизелово гориво и други рафинирани продукти от Русия се смесват с продукти с произход от други страни, не е нов. Но има и друг трик, който Русия използва, за да продължи да изнася суров петрол и петролни продукти. Руските кораби вече нямат право да посещават европейски пристанища, но гръцките корабни компании очевидно са усетили възможностите за печеливш бизнес. Само през април 76 танкера под гръцки флаг са напуснали руските петролни пристанища Приморск, Новоросийск, Уст-Луга и Санкт Петербург.​​​​​​

Докато Европейският съюз все още спори за налагането на петролно ембарго на Русия, голямата промяна в петролната индустрия отдавна е започнала. Опасявайки се от възможни санкции и под обществен натиск, водещи търговци на петрол като "Шел" (Shell), Би Пи (BP) и "Тотал" (Total) вече обявиха, че ще ограничат или напълно ще прекратят търговските си отношения с Русия. Германия пък иска да се откаже напълно от петрола от Русия до края на годината, пише в. "Франкфуртер рундшау".

Но очевидно руският петрол не спира да влиза в Европа, макар и най-често тайно. През април държавите членки на ЕС са купували средно по 1,6 млн. барела петрол на ден от Русия. Това съобщи в. "Уолстрийт джърнъл", който анализира данните на портал за прозрачност при търговията със суров петрол. В него може да се проследи движението на танкерите.

Поразително е, че петролните танкери, които пътуват без определена крайна точка на пристигане, вече все по-често излизат от руските пристанища в открито море. Така че официално те нямат определен маршрут, когато напускат пристанището. Преди началото на войната това се случваше много рядко. Сега, само през април, се твърди, че по този начин са изнесени над 11,1 милиона барела руски петрол. Повече от всяка друга страна. Експертите смятат, че обозначението "неизвестна дестинация" е знак, че петролът се прехвърля на по-големи кораби в открито море. Това позволява да се прикрие произходът. "Химическият анализ най-вероятно ще докаже наличието на руски петрол Урал", посочва икономическият експерт Артьом Кочнев от Виенския институт за международни икономически изследвания. Но не е ясно дали изобщо ще бъде извършен анализ на произхода.

В средата на април три кораба от руските балтийски пристанища Уст-Луга и Приморск докарват суров петрол край Гибралтар. Там петролът е бил прехвърлен на по-голям танкер, съобщава "Уолстрийт джърнъл". Твърди се, че след това танкерът е акостирал в Ротердам.

Когато товарът се разтоварва там, вече е напълно неясно откъде всъщност идва. В миналото тази процедура е била наблюдавана многократно при суров петрол от страни като Венецуела и Иран, които са били засегнати от петролно ембарго. От седмици на Русия се налага да продава тайно петрола си на дъмпингови цени. Цената на руския петрол сорт Урал, най-важният вид руски суров петрол, се срина през февруари след началото на войната, посочва "Франкфуртер рундшау".

Според експерти резервоарите за съхранение в петролните пристанища в Амстердам, Ротердам и Антверпен са особено известни с това, че смесват петролни продукти. Но тези продукти могат да се смесват и в танкерите, за да се прикрие произходът им. Така сред търговците фалшифицираното дизелово гориво се нарича "латвийска смес" или "туркменска смес".

Фактът, че руско дизелово гориво и други рафинирани продукти (т.нар. средни дестилати) от Русия се смесват с продукти с произход от други страни, не е нов. "Смесените петролни продукти, в които има и руски петрол, ще станат още по-актуални, ако ЕС наложи ембарго", казва Кочнев. Все още не е ясно какви количества може да продаде Русия чрез смесване на петролни продукти. "За смесването са необходими големи мощности и добро оборудване", посочва още Кочнев. Ако в европейско пристанище се смесят петролни продукти от Русия, всички ще забележат това.

Но има и друг трик, който Русия използва, за да продължи да изнася суров петрол и петролни продукти. След петия пакет от санкции на ЕС руските кораби вече нямат право да посещават европейски пристанища. Но гръцките корабни компании очевидно са усетили възможностите за печеливш бизнес. Анализите на лондонския корабен регистър "Лойдс лист" (Lloyd's List) показват, че само през април 76 танкера под гръцки флаг са напуснали руските петролни пристанища Приморск, Новоросийск, Уст-Луга и Санкт Петербург. А това е увеличение с повече от два пъти. По-голямата част от суровия петрол обаче отива в Индия. "Твърдението, че Индия произвежда дизелово гориво от руски нефт и го доставя в Европа, е доста правдоподобно", казва Кочнев. Тъй като цената на руския суров петрол е толкова ниска, дългият път до Индия и обратно до Европа изглежда оправдан.

Пълното ембарго върху руския петрол в ЕС може да засегне и недекларирания петрол и смесеното дизелово гориво. Но не е ясно дали изобщо ще бъде наложено ембарго. Това ще изисква единодушно решение в ЕС, а Унгария вече обяви, че ще наложи вето, заключава "Франкфуртер рундшау".

Източник: БТА

 

 

Коментари

 • Поредната ойропска пропагандна тъпня

  14 Май 2022 10:19ч.

  Като няма санкции срещу руския петрол, но има санкции за руските кораби, какъв е проблемът да се пренася с други кораби, лицемери продажни. Де ви остаха свободният пазар, свободното движение на стоки, хора и капитали, а? И що окрадохте парите, с които уж си платихте руския газ, а?

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Вий се благодарете на Михаил Иванич, че е търпелив.

  14 Май 2022 10:23ч.

  Но ако продължавате да го дърпате за опашката, ще ви гледаме сеира, като ви врътне всичките кранчета, което сте си заслужили, щото сте престъпници и крадци на чужд газ и пари. Само тотална денацификация ще ви оправи вас, явно ви беше малко предишната.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Славин

  14 Май 2022 11:46ч.

  Тъй де? Еврогейците съвсем превъртяха под похлупака на амитата. Зимъска ще се опомнят, но може да е късно. Русия дълго ги лигави с добри цени и сигурност на доставките. Светът се променя в ущърб на стара фашизирана Европа.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Su38

  14 Май 2022 10:38ч.

  Всъщност, въпросът е "Кой кого наказва с тези санкции?" И не създават ли корупция и нова мафия сред управляващите "белите" държави?

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Кой кого наказва ?

  14 Май 2022 14:35ч.

  Тарикатите наказват глупаците. Богатите наказват бедните... Законът е винаги един и същ - "Бедните да го дUхат ! "

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • ММ93

  14 Май 2022 10:43ч.

  Жалка и тъжна картинка са ЕС, бюрократите му и "свободните" им медийки ...

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Странно е че Западът не отчита загубата на имидж

  14 Май 2022 10:57ч.

  или лице по български. През соца именно с него ни спечели на негова страна, докато нашите медии се престараваха да го очернят. Те имаха основания за това, разбира се, но затова пък Западът имаше достойнството на прогреса и свободата. Сега нищо не остана от всичко това, загърбено от този същият Запад, той не можа да се опази от алчността, гордостта и глупостта. Главозамайване от успехите по Сталин.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Ооопс!

  14 Май 2022 11:11ч.

  Нерде Ямбол, нерде Стамбул! И ти ли си заблудена хрушчовистка и юдо-хазарска антисталинистка овца? Я дай един пример Сталин някога да се е главозамайвал! "Вие сте слепи котета" - казва Сталин на своите главозамаяни убийци, преди да го отровят. И продължава: "Капиталистите ще ви издавят."

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Слабо познаване на класиците на пролетариата

  14 Май 2022 11:20ч.

  статията на Сталин "Главозамайване от успехите" е от 1930 г. и е по повод насилствената колективизация по селата. Коментирана е например в класиката на Шолохов "Разораната целина".

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Добре

  14 Май 2022 11:27ч.

  А защо не се изразяваш правилно на първо четене, за да не ти се налага да се обясняваш? Или смяташ, че всички, по подразбиране, са чели статиите на Сталин?

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Защото формата е ограничен

  14 Май 2022 11:32ч.

  до текст от 300 знака. Налага се да бъдем лаконични, а за който се интересува има сума информация в мрежата. Например напишете "главозамайване от успехите" в гугъл и ще видите втори в списъка https://bg.wikipedia.org/wiki/%D0%9A%D0%BE%D0%BB%D0%B5%D0%BA%D1%82%D0%B8%D0%B2%D0%B8%D0%B7%D0%B0%D1%86%D0%B8%D1%8F Яндекс е по-подробен, но е нужно познание на руски.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • bodar4uk

  14 Май 2022 10:59ч.

  Така е, като не четат руската литература ! Препоръчвам горещо на ЕС творбата "И най-умният си е малко прост".

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Ха-ха!

  14 Май 2022 11:05ч.

  Западникът от руски произход е толкова експерт, колкото всяка редко г@вно. В Черно море отдавна предимно гръцки танкери товарят нефт в Новоросийск, който от време оно е от цялото постсъветско пространство. Никой не претоварва в открито море, дори военните идиоти! Ще събуят на босия цървулите, за да ги окачат на пирон за назидание!

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Майна

  14 Май 2022 11:42ч.

  Както винаги статията е преказказ по картинка, поръчан от руската амбасада. Това, което всъщност се случва е превръщането на Русия на Путин в държава контрабандист, подобно на Венецуела, която продава суровини под масата на кой колкото даде, защото е изключена от западните вериги на доставки. Винаги ще има готови да рискуват заради по-ниската цена.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • thenewone

  14 Май 2022 13:45ч.

  "подобно на Венецуела, която продава суровини под масата на кой колкото даде". Американците се тръшкаха, лазиха, близаха - получиха среден пръст.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • За контрабанда

  14 Май 2022 14:40ч.

  са нужни две страни. Продавач и Купувач. Така че Западът също е контрабандист. Даже Главният Контрабандист, защото именно Западът е създал условията за контрабанда.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • тралала

  14 Май 2022 11:44ч.

  А иранския петрол как мислите че влиза и той. Танкерите се пренатоварват и готово.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Всички следват почина на др. Живков

  14 Май 2022 12:00ч.

  и той така преработваше евтин руски нефт и продаваше гориво на Запад. Както е казал народът "Сиромах човек - жив дявол". Да беше го оставил Горбачов и нашата номенклатура на мира, нямаше да загубим толкова много през криминалния "преход". Ама умно следваха "Вържи попа, да е мирно селото".

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи

Напиши коментар

Откажи