"Файненшъл таймс": Разногласия в ЕС за нивото на ценовия таван за руския петрол

"Файненшъл таймс": Разногласия в ЕС за нивото на ценовия таван за руския петрол

Следвайте "Гласове" в Телеграм.

Брюксел е в надпревара с времето да финализира предложения таван на цените за доставките на руски петрол през следващите дни, след като правителствата на страните от ЕС не постигнаха съгласие относно това къде да бъде поставен ценовият праг за петрола от Русия и дали да го свържат с по-широк кръг от санкции.  През целия уикенд в ЕС е имало разговори по темата, пише "Файненшъл таймс".

Целта е въпросът да бъде уреден до крайния срок - 5 декември, когато влиза в сила договореното по-рано ембарго на ЕС върху морския транспорт на руски петрол. 

Разговорите бяха в застой през последните дни, тъй като Полша поиска далеч по-нисък таван на цените от този, за който се застъпват от Европейската комисия. 

Брюксел работи заедно със страните от Г-7 за прилагане на предложения таван на цените за морския руски петрол с цел да позволи търговията със суровината да продължи, но същевременно да се намали способността на Москва да финансира войната си в Украйна. 

Инициативата ще забрани редица услуги, които са от съществено значение за превоза на руски суров петрол по море, освен ако суровината не се продава на или под ценово ниво, договорено от Г-7. Сред тези услуги са застраховането, финансирането, митническата и логистична обработка на товарите и др.

Въпреки че държавите членки на ЕС са склонни да се присъединят към мярката, все още не е постигнато съгласи по отношение на нивото на тази горна граница. 

"Това е моментът, в който трябва да изпратим на Владимир Путин ясен сигнал, че сме единни", споделя дипломат от ЕС пред британския вестник, критикувайки решението на Полша да се застъпва за нисък таван на цените. 

Европейската комисия настоява за максимално ценово ниво от 65 долара за барел, но група от държави членки, водени от Полша, смятат, че това би било неефективно, защото е твърде близо до цената, която Русия вече получава на пазара, което означава, че санкцията няма да накаже Кремъл. 

Суровият петрол Брент, който е водещ при определянето на цените в Европа, се търгува на ниво под 82 долара днес (бел. ред.) долара за барел. Руският петрол сорт Урал за сметка на това се търгува с отстъпка на около 66 долара за барел. 

Варшава настоява за много по-ниска пределна цена с аргумента, че е необходимо да се гарантира, че петролните приходи на Путин ще бъдат ограничени. Високопоставен полски представител е коментирал в неделя, че неговото правителство подкрепя тавана на цените по принцип, но счита нивото от 65 долара за "изключително високо" в сравнение с производствените разходи в Русия. Правителството на Полша също така иска горната граница на цените на петрола да бъде включена в по-широк, девети пакет от санкции на ЕС срещу Русия, но Комисията се опасява, че това може допълнително да затрудни преговорите, пише още "Файненшъл таймс". 

Украинският президент Володимир Зеленски посочи в събота, цитиран от Ройтерс, че цената на руския морски петрол трябва да бъде ограничена до 30-40 долара за барел. 

САЩ от своя страна са склонни да подкрепят по-високата горна граница заради опасения, че Русия може да намали производството на суровината, което да ограничи международното предлагане и от там - цените на черното злато отново да тръгнат нагоре.

Въвеждането в сила на горната граница на цените на петрола ще изисква действие не само от съюзниците от Г-7, но и единодушно съгласие между 27-те държави членки на ЕС, тъй като това означава изменение на вече договореното ембарго на ЕС върху руския морски петрол, което трябва да влезе в сила на 5 декември.

Източник: БТА

 

 

Коментари

 • Европедерастията не е единодушна със себе си

  28 Ное 2022 12:56ч.

  Не могат да се разберат каква цена да сложат на чужда стока. А гравитацията още чака да я забранят. Какви нищожества са това европейците. Напълно излишно съществуват.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • На практика, това е:

  28 Ное 2022 13:03ч.

  Списък на държавите на които Русия няма да продава нефт.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Ким Чен Ун

  28 Ное 2022 13:26ч.

  26 дни пътува кораба на Матушката до Индия, за да продаде нефта за 60 долара за барел вместо по 80 долара в Ротердам.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Иди се снимай цветно бе, евродрисльо

  28 Ное 2022 13:30ч.

  И учи руски, че инак няма да те огрее работа като паразит в следващата администрация

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Това е моментът, в който трябва да изпратим на Владимир Путин ясен сигнал, че сме единни

  28 Ное 2022 13:17ч.

  в ритуалното самоубийство. И к'во да направи тоя зъл Путин, освен да умре от смях. Да не се опитват да го уморят така?

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • smb

  28 Ное 2022 13:19ч.

  Точно за такива случаи имаме поговорката "Сметка без кръчмар".

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Високопоставен полски представител е коментирал в неделя, че неговото правителство подкрепя тавана на цените по принцип, но счита нивото от 65 долара за "изключително високо" в сравнение с производствените разходи в Русия.

  28 Ное 2022 13:20ч.

  Айдеее, още един апологет на свободния пазар определя производствените разходи и нормата на печалба на другарчетата в съседната чинийка. А с кривите търсене/предлагане и пресечната им точка - неща, дето се учат в първи курс на икономическите техникуми, опа, нам кфи-си "училища" на новговор, какво стана?

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Ким Чен Ун

  28 Ное 2022 13:24ч.

  Разбрахте ли, бе ? Др. Орбан предал Матушката. Вчера казал, че се нуждаем от независима Украйна, която да ни пази от Русия.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Орбан не говори от свое име

  28 Ное 2022 13:31ч.

  Също като тебе, червей такъв

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Ким Чен Ун

  28 Ное 2022 16:35ч.

  Дачка, тоя пропаднал рубладжия що стои, а не е изтрит ?

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Скотт Риттер

  28 Ное 2022 14:15ч.

  ‼️🇷🇺🇦🇹 В Австрии марш за мир с Россией и против военной помощи Украине Сотни австрийцев вышли на марш против санкций Евросоюза. Протестующие призывали к нейтралитету своей страны и скорейшего мира с Россией. Австрийцы прошли по улицам Вены и собрались у здания Министерства европейских и международных дел Австрии. "Мы за нейтральную Украину и мир с Россией", — лозунги на плакатах демонстрантов. Скотт Риттер - Подписаться (https://t.me/+mrbki_Ftld9mNDdi).https://t.me/c/1280483869/3438

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • thenewone

  28 Ное 2022 14:48ч.

  Ся, за пореден път €-бригаденфюрерите демонстрират несвещена тъпота. Русия ясно им каза, че на тез, които са се подписали за праг, къфто ще да е, ойлец нема да има. Ако ще да се прескундят.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • thenewone

  28 Ное 2022 14:51ч.

  Кво смятат пшеки и сички останали шведи и гейрманци - нема значение. Седнали да делят кожата на Баба Меца. Русия ще си продава на когото иска и за колкото иска. Бюджетът ѝ е вързан за $45 на барел.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • thenewone

  28 Ное 2022 14:56ч.

  "Разбрахте ли, бе ? Др. Орбан предал Матушката." Др. Орбан си гледа интереса - ако не каже нещо от този род-губи €13 млрд. Ей на тва му се вика доброволно.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • thenewone

  28 Ное 2022 14:59ч.

  Той прави уговорката, че по отношение на санкциите в ЕС има дискусии, тъй като мненията на европейските страни по тази тема не съвпадат. Орбан не пропуска да повтори тезата си, че поскъпването на енергоносителите заради войната в Украйна и "санкциите на Брюксел" срещу Русия усложняват икономическата ситуация в страните от ЕС.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Ако

  28 Ное 2022 15:09ч.

  Ако ги изстрелят в един ден, войната свършва веднага.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • На стара коза яре

  28 Ное 2022 15:21ч.

  Нали уж имаше "пазарна" някаква си икономика?Или това не важи за "някой"?За едни има а за други не!Така 3500 предприятия на "лошия" соц бяха затрили в България.Така е от 1500 година с западната експанзия за богатства.Трябва да се сложи точка!

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Друго е

  28 Ное 2022 15:50ч.

  Дъмпинг е. Опитват се да въведат принудителен дъмпинг. Русия няма да продава, но ако го прави, ще удари по страните от ОПЕК.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи

Напиши коментар

Откажи