"Файненшъл таймс": Формира се нов световен ред в енергетиката - ражда се "петроюанът"

"Файненшъл таймс": Формира се нов световен ред в енергетиката - ражда се "петроюанът"

Готовността на Китай да започне да заплаща с китайски юани суровия петрол, който купува от страните от региона на Персийския залив, бележи формирането на нов световен ред в сферата на енергетиката, пише в. "Файненшъл таймс", позовавайки се на експерти и цитиран от ТАСС.

"Разплащанията в рамките на глобалната търговия с петрол бавно, но сигурно преминават от щатски долари в други валути", отбелязва анализаторът към швейцарската банка "Креди сюис" (Credit Suisse) Золтан Пожар в паметна бележка до клиенти на финансовата институция.

Китай от известно време увеличава покупките на суров петрол и втечнен природен газ от Иран, Венецуела, Русия и редица африкански страни, които заплаща с националната си валута. Но именно срещата на председателя на Китайска народна република (КНР) Си Цзинпин с лидерите на страните от Съвета за сътрудничество на арабските държави от региона на Персийския залив през декември ознаменува "раждането на петроюана", отбелязва експертът. 

"Китай иска да пренапише правилата на глобалния енергиен пазар" чрез стратегия, която предвижда намаляване на плащанията в щатски долари, смята Пожар. 

Сътрудничеството между Китай и страните от Съвета за сътрудничество на арабските държави от региона на Персийския залив може да включва съвместно проучване проучване и добив на петрол и природен газ в Южнокитайско море, а също и инвестиции в петролни рафинерии, както и в предприятия от сектора на химическата промишленост.

Ако всички тези проекти бъдат финансирани с юани, то това ще представлява огромна промяна на глобалния енергиен пазар, посочва анализаторът на "Креди сюис". 

Източник: БТА

Следвайте "Гласове" в Телеграм

 

Коментари

 • Енде мама султанто феличе

  04 Яну 2023 9:15ч.

  Гут Бай Бай Дън!

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • айде пак

  04 Яну 2023 9:43ч.

  петроюан; хората освен заучените схеми, които някой им спуска да вярват в своя полза, се оказа, че не могат да мислят другояче; после защо имало подлоги; голяма част от хората, които трябва да разясняват на света какво се случва, така нар журналисти, са умствено импотентни и само повтарят като папагали без да разясняват каквото и да било;

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • ellie

  04 Яну 2023 11:50ч.

  "И совите не са това, което бяха...". Човечеството, отделен индивид губят индентичност, (пример Украйна). Социален рейтинг и робите на финансовия капитал Китай-да не си правим илюзии с хартия, барут, компас, същото важи и за Япония, последни събития Абе-класика в жанра., в които огромни ресурси вложи индустриалният 1972 г., в лицето на Кисинджър. Доживяхме последната (подозирам) публична изява на Кисинджър, "викът му", дори за опитен "дипломат", вярващ в старите богове на дипломацията имаше предел на търпение. Разбира се, за кратко се наложи се да обяснява "Староговорът на европейската дипломация" ще те изям, но със сребърни прибори на новите езически "финансови Богове", които обезкостяват без да дъвчат от рода на "Блек рок" със сериозни съмнения за "конфликт на интереси", че не е имал предвид това, което имаше предвид: че все пак Йона е имал шанс в стомаха на кита, за разлика от днешната финансова акула, за която няма начало, няма и край, разбирай анатомия. Може би, Новата Библия на Силиконовата долина ще започва така: Човекът не е това, което беше, и няма да бъде, защото сме Богове.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Деница Златева: Можем и без руски газ. Договорът с турската "Боташ" е пробив!

  04 Яну 2023 13:57ч.

  Какво точно “пробихте”, че не разбрах? На морето дупка! И от къде го взема тоя газ “Боташ”? Ердоган си го копае на лозето?

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Новина от вчера

  04 Яну 2023 14:43ч.

  Турция започва работа по проекта за газов хъб, предложен от Русия, експерти оценяват инфраструктурата, времето за подготовка е приблизително една година, това заяви Фатих Донмез, министър на природните ресурси и енергетиката на републиката.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • да бе пробив

  04 Яну 2023 15:30ч.

  ама в дваж пробита слугинска държава

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи

Напиши коментар

Откажи