Евростат: България е на първо място в ЕС по дял на хората, които не могат да отопляват домовете си

Евростат: България е на първо място в ЕС по дял на хората, които не могат да отопляват домовете си

България е на първо място сред държавите членки на Европейския съюз по дял на хората, които не могат да поддържат дома си адекватно топъл – 22,5 на сто – това сочат най-новите данни на Евростат за 2022 година. Средно за населението на Съюза този показател е 9 на сто.

Сред страните с най-голям дял на хората, които не могат да поддържат дома си адекватно топъл, освен България, са също Кипър и Гърция - с по близо 19 на сто от населението, Испания – 17% и Румъния 15 на сто. За разлика от тях с най-нисък дял на тези хора е Финландия - с малко над 1% и Люксембург с 2%. 

В сравнение с 2021 година Евростат отчита нарастване с около 2 процентни пункта на хората от Съюза, които заявяват, че не могат да поддържат дома си адекватно топъл. 

Според експертите на КНСБ причините над 20% от населението у нас или всеки пети да не може да поддържа жилището си топло са много - ниски доходи, високи цени на електроенергията, ниска енергийна ефективност.

Коментари

 • БГСтат

  11 Sep 2023 16:14ч.

  Но за сметка на това пръв "ястреб" за отказване от евтините руски енергоносители...

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Ретранслатора

  11 Sep 2023 16:24ч.

  Карай да върви! Къде по важно е да се влезе в Еврозоната, щото отговаряме на критериите.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • отвратен

  11 Sep 2023 16:33ч.

  Също и да "либерализираме" пазара на ел.енергия! Властта изобщо не се интересува от положението на обикновените хора!

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • фактчек

  11 Sep 2023 16:35ч.

  Няколко независими проучвания доказаха, че усещането за студ при хората, жертви на руска дезинформация е няколко пъти по- силно, от това при информираните хора.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Идете и вижте Шанхай и го сравнете с Париж или Берлин

  11 Sep 2023 21:06ч.

  И какво става при информираните хора. Не виждате ли,че БРИКС е гигантски икономически съюз пред когото Европа е нищо. А тепърва в БИКС ще влизат нови членове. Не знаете ли,какви са показателите днес на германската икономика. Става дума за факти. А може би и това е дезинформация. Или не разбирате за какво става дума. Без суровини,без пазари,без бившите колонии и без работна ръка Европа е в тежка криза. Не разбирате ли,че Украина никога няма да бъде суровинен придатък към Германия и ЕС. Вижте на къде върви Африка. Трябва да си много "сляп" за да не разбираш ,какво се случва днес в света. А пред България перспективата е лоша,даже много лоша. И това не е руска дезинформация а обективни процеси.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • ТЕЦ топлофикатор

  11 Sep 2023 16:53ч.

  Големи глупости са съчинили тези от стъкмистиката. В България най зле може да са клошарите, наркоманите, малцинствата. Но за нормални българи да не могат да се отопляват е безумно . Повечето в градовете са на ТЕЦ и нямат проблеми. По селата е друго - мизерия и твърдо гориво. Но не може всички да се натъпчат в градовете , и без това са претъпкани големите градове София, Варна, Русе . Повече не може да поемат хора . А тези от статистиката явно фантазират , че повечето население на България са диви селяни от някакви скапани села от миналия век. Смешно е как манипулират западните зомбита.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Мани ти тая работа

  11 Sep 2023 18:12ч.

  Повечето с ТЕЦ отопляват една стая, и друга - от време на време. Щото не могат да си позволят сметките. Не е като едно навремето, когато нямаше кранчета по радиаторите.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • ВЕЦ верификатор

  11 Sep 2023 18:17ч.

  Повечето, повечето, колко пък точно повечето да са тия на ТЕЦ в градовете? В колко града има въобще парно отопление и до колко от населението им стига? Колко струва? А качествено ли е? Нещо некое численце можеш ли издаде?

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • жоро

  11 Sep 2023 17:10ч.

  Както и на първо място по духане на студена супа.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Интересно

  11 Sep 2023 18:11ч.

  Тоя проблем го нямаше преди навлизането по родните ширини на пазара-регулатор. Да не му е счупен регулатора на тоя пазар?

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Пазарът

  11 Sep 2023 18:18ч.

  Не регулатора, а радиаторът му е счупен.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Това означава - мизерия

  11 Sep 2023 18:21ч.

  Не е ли малко смешно, че в Кипър хората са на студено през зимата? Та там температурата не пада под 10 градуса.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • 15 милиона декара голини, сипеи, пороища, безплодни баири,

  11 Sep 2023 19:07ч.

  наследени от капитализма до 1944г., бяха залесени при народната власт, отгледани и превърнати в продуктивни гори. Днес само отгледните сечи са достатъчни да се топлим, ако горите се ползват с разум и обществена, а не частна изгода. България е най-богатата страна на света, но свобода нямаме.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • "бяха залесени при народната власт"

  11 Sep 2023 22:54ч.

  Залесявахме и то много. Цели планини бяха залесени. В село Студена бе голямо честване по повод залесени един милион декара гори, което е 1000км2.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • ТЕЦ топлофикатор

  11 Sep 2023 19:26ч.

  Отопление и топла вода без лимит = ТЕЦ. Не е безплатно, но засега цената е прилична . Има стари поддържани панелни блокове на над 60 години със работещи ТЕЦ-инсталации за топло и топла вода , без забележки , но и собствениците в такива панелки са читави. Има мизерни панелки и ново строителство в което живеят мизерници и съответно нещата им са скапани. Ние засега сме доволни от ТЕЦ. По селата и малките градове е мизерия , но не може всички да са равни. BTW - токът ще поскъпва.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи

Напиши коментар

Откажи