Европейските компании съкращават хиляди работни места

Европейските компании съкращават хиляди работни места

Следвайте "Гласове" в Телеграм

Най-високата от десетилетия инфлация и последиците от войната в Украйна принудиха компаниите в цяла Европа през последните месеци да започнат да съкращават персонал или да замразят наемането на нови служители.

Ройтерс обобщава по сектори информация за някои от компаниите, обявили съкращения от декември насам:

АВТОМОБИЛОСТРОЕНЕ 

"Мишлен" (Michelin): производителят на гуми обяви през декември, че планира да съкрати до 1600 работни места във Франция. Това все пак е по-малко от първоначалния план, който предвиждаше отпадане на 2300 работни места под формата на доброволни съкращения, тъй като се стреми да запази производството.

"Стелантис" (Stellantis): Производителят на автомобили се споразумя със синдикатите в през февруари да съкрати до 2000 работници в италианските си предприятия чрез доброволни съкращения. 

"Волво" (Volvo): Шведската група заяви през март, че ще преструктурира  европейското си производство на автобуси, което ще доведе до съкращаване на 1600 работни места.

ПРОМИШЛЕНОСТ И МАШИНОСТРОЕНЕ

"Бритиш стийл" (British Steel): компанията, която е китайска собственост, съобщи на 22 февруари, че може да съкрати до 260 работни места, след като обяви планираното закриване на коксовите си пещи в Северна Англия.

"КОНЕ" (KONE): Финландският производител на асансьори обяви на 26 януари, че ще намали броя на служителите си с 1000, включително 150 във Финландия. 

ХРАНИТЕЛНИ СТОКИ, ТЪРГОВИЯ НА ДРЕБНО И ПОТРЕБИТЕЛСКИ СТОКИ

"Диливъру" (Deliveroo): Британската компания за доставка на храна съобщи на 9 февруари, че ще съкрати около 9 процента от работната си сила, или 350 позиции.

"Сейнсбърис" (Sainsbury's): Британската група супермаркети планира да консолидира пет съществуващи магазина "Сейнсбърис" и "Аргос" (Argos) в три, като до 2026 г. ще бъдат закрити два от тях, което ще засегне 1400 работници. 

"Заландо" (Zalando): Германският онлайн портал за търговия с модни стоки съобщи на 21 февруари, че ще съкрати стотици работни места в цялата компания, посочвайки като причина прекомерното разрастване в някои области и по-трудната икономическа среда.

ТЕХНОЛОГИИ

"Ериксон" (Ericsson): Производителят на телекомуникационно оборудване ще съкрати 8500 служители в световен мащаб като част от плана си за намаляване на разходите, бе съобщено във вътрешна записка.

"Лоджитек" (Logitech): Производителят на клавиатури, уебкамери и други компютърни аксесоари ще съкрати около 300 души в рамките на глобална кампания. 

"Филипс" (Philips): Холандският производител на медицинско оборудване на 30 януари заяви, че ще съкрати 6000 работни места, за да противодейства на спадащите продажби.

САП (SAP): Германската софтуерна компания заяви на 26 януари, че планира да съкрати 3000 работни места, което представлява 2,5 процента от глобалната й работна сила, за да намали разходите си и да се съсредоточи върху бизнеса си с облачни услуги.

"Телеком Италия" (telecom Italia): Групата се стреми да съкрати до 2000 работни места в Италия чрез доброволно ранно пенсиониране, съобщиха източници през март.

"Водафон" (Vodafone): Британският телекомуникационен гигант съобщи на 13 март, че планира да съкрати 1000 работни места в Италия - почти една пета от от общия брой на служителите му в страната. 

ДРУГИ

БАСФ (BASF): Германският производител на химикали заяви на 24 февруари, че ще съкрати 2600 работни места, за да подобри конкурентоспособността си, предупреждавайки същевременно за очакван по-нататъшен спад на приходите поради увеличаващите се разходи. 

"Грифолс" (Grifols): Испанската фармацевтична фирма заяви на 15 февруари, че ще съкрати около 2300 служители, или 8,5 процента от персонала си в световен мащаб, на фона на преразглеждане на стратегията, целящо да постигне годишни икономии в размер на около 400 млн. евро.


Източник: БТА

 

 

 

 

Коментари

 • Необичаен

  25 Март 2023 13:34ч.

  Всичко това е предпоставка за две неща - за въвеждане на електронни валути от една страна, а от друга това е идеалната среда за набиране на войници. Другото е детайл от пейзажа.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Лайен и Шолци

  25 Март 2023 14:23ч.

  станахме незсвисими от руската газ. допълнително могажда кажа, че главите им са независими от ума.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Мужик

  25 Март 2023 14:34ч.

  А в свободната преса пише, че 1 Матушката не изпълнява договорите си за износ на оръжие и ще остане без клиенти 2 Старите незастраховани корита с които Рашастан изнася нефт всеки момент могат да предизвикат разливи. 3. Гражданската авиация е олабила стандартите щото няма части и скоро може да няма и вътрешни полети.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • @Мужик 25 Март 2023 16:34ч

  26 Март 2023 6:25ч.

  коя е тази свободна преса съсел?

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • СолейманиМ Франция трябва да зачита правата на човека

  25 Март 2023 15:20ч.

  Иран осъди бруталното потушаване на мирните протести във Франция от диктаторския режим на Макрон. Франция отдавна се е отклонила от пътя на демокрацията и е брутална полицейска диктатура, която потиска свободните хора. И повече черни в Африка. Но ако в Африка негрите ще помогнат за освобождаването на ЧВК Вагнер, то във Франция самите французи трябва да вземат съдбата на страната в свои ръце. Етикети: Иран, Макрон, Франция, демокрация, диктатура, човешки права, протести

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • читател

  25 Март 2023 17:04ч.

  "последиците от войната в Украйна " - отново опити да бъде заблуден читателят. Последиците са от УЧАСТИЕТО на Западна Европа във войната в Украйна.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Последиците от...

  25 Март 2023 18:09ч.

  ...безумната финансова политика на просветения Запад, които бяха замазани от историята сьвируса и с войната в Украйна.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Gen.Gurko

  28 Март 2023 6:46ч.

  Не искам много. Моля се само съкратените да са подкрепяли войната на запада в Украйна и отказа преди това да се договорят с Русия за всеобща сигурност за всички.Само това искам, за да има все пак някаква справедливост. Ще имат поне време да четат история и да видят как за пореден път са настъпали мотиката.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи

Напиши коментар

Откажи