Европа с нова стратегия за енергийна независимост - ще разчита на слънчева енергия и спестяване

Европа с нова стратегия за енергийна независимост - ще разчита на слънчева енергия и спестяване

Европейската комисия изготви план за намаляване на зависимостта от изкопаеми горива от Русия чрез ускоряване на преминаването към чисти и възобновяеми енергийни източници. Чрез законодателство и насоки Брюксел се надява да намали потреблението на газ и петрол, като същевременно въведе слънчеви панели и спестявания навсякъде. Заедно с това Европа може да стане енергийно независима до 2027 година.

Разходите за новите инициативи се оценяват на 210 милиарда евро. От една страна, това са огромни суми пари. От друга, само от екологичния данък в ЕС през 2021 г. ще бъдат събрани около 300 млрд. евро. Тези средства се използват за компенсиране на преференциалните тарифи и за насърчаване на енергийната ефективност, но е разумно те да бъдат пренасочени и за ускоряване на енергийния преход.

Тристранният план на ЕС има за цел да се намерят доставки на природен газ и нефт извън Русия и да се разработи нова инфраструктура за тази цел. Към момента Русия доставя 40% от своя газ и 27% от своя нефт на ЕС. Плановете са да се ускори използването на възобновяема енергия и да се увеличат усилията за пестене на енергия, съобщава Ройтерс.

Проектомерките, които все още не са официално оформени, включват смесица от закони на ЕС, необвързващи схеми и препоръки, които могат да бъдат приети от националните правителства. Брюксел възнамерява да вземе част от средствата за ускоряване на енергийния преход от пандемичния фонд COVID-19. Това ще се отплати в бъдеще, уверяват европейските служители.

Наред с търсенето на алтернативни източници на изкопаеми горива, планът предвижда до 2030 г. производството на водород от възобновяеми източници да се увеличи до 10 милиона тона и да се намерят източници за внос на още 10 милиона тона, които да заменят газа в промишлеността. Тази и други мерки ще увеличат дела на възобновяемите енергийни източници в енергийния сектор на ЕС до 45% до 2030 г., вместо досега планираните 40%. В същото време се обсъжда как до 2030 г. потреблението на енергия в ЕС да бъде намалено с 13 % вместо сегашното предложение за 9 %. Сред предложенията за икономии са тези за отопление на жилища, офиси и фабрики, работещи с газ, както и изискването от 2025 г. държавите да инсталират слънчеви панели на всички нови обществени сгради.

За да се ускорят някои проекти за вятърни и слънчеви електроцентрали, се предлага да се актуализира съответният закон, за да се опрости процесът на издаване на разрешителни с една година. Планира се също така периодът за издаване на разрешителни за покривни соларни панели да бъде намален на три месеца.

Коментари

 • ММ93

  19 Май 2022 16:58ч.

  Болни мозъци ...

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Иванов

  19 Май 2022 17:06ч.

  И да заместят Исус,Аллах и каквито там религиозни водачи имат с Ехнатон!Дано той и култа му към Слънцето ни помогнат.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Rattrack

  19 Май 2022 17:18ч.

  И аз турих един панел върху покрива на колата, но нещо не се получи

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • софиянец

  19 Май 2022 22:09ч.

  два-три гейро-парламента с поне от 1995 насам гейрокомсомлки комиссии на каишка на козяк фъкстийн трябва да увиснат на въжето, барабар с чаветата и чистачките удобно изпратени след мандата в сошуа.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Вуте

  20 Май 2022 6:18ч.

  Тъкмо научих магарето да не яде и то взе че умря.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • bodar4uk

  20 Май 2022 12:27ч.

  И английска сол за очистително, кой го хване запек от икономии.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи

Напиши коментар

Откажи