ЕС ще инвестира повече от 1,8 млрд. евро в проекти за иновативни зелени технологии

ЕС ще инвестира повече от 1,8 млрд. евро в проекти за иновативни зелени технологии

Европейският съюз инвестира повече от 1,8 млрд. евро в 17 мащабни проекта за "чисти технологии" - решения, които ще стимулират зелената икономика. Парите ще бъдат изплатени от Иновационния фонд на ЕС в рамките на третия кръг на финансиране.

Безвъзмездните средства ще спомогнат за въвеждането на пазара на революционни технологии в енергоемки сектори, в използването на водород, възобновяема енергия, изграждането на инфраструктура за улавяне и съхранение на въглероден диоксид и производството на ключови компоненти за добив и съхранение на възобновяема енергия, се посочва в съобщение за медиите. Проекти от България, Финландия, Франция, Германия, Исландия, Холандия, Норвегия, Полша и Швеция бяха избрани за финансиране от ЕС. Всеки проект е на стойност над 7,5 милиона евро.

Представените в конкурса проекти бяха оценени от независими оценители въз основа на способността им да намалят емисиите на парникови газове в сравнение с конвенционалните технологии и да използват иновации, които са на по-високо ниво от съвременните, но са достатъчно зрели, за да бъдат приложени. Проектите бяха оценявани, наред с другото, и по отношение на тяхната мащабируемост и рентабилност.

Избраните проекти обхващат широк спектър от сектори, включително производството, разпространението и използването на екологичен водород, преобразуването на отпадъци във водород, офшорната вятърна енергия, производството на фотоволтаични модули, съхранението и рециклирането на батерии, улавянето и съхранението на въглероден диоксид, производството на устойчиво авиационно гориво (SAF) и усъвършенствани биогорива. Очаква се тези проекти да намалят емисиите със 136 милиона тона еквивалент на CO2 през първите 10 години от изпълнението им.

Освен това Европейската инвестиционна банка ще направи предварителен подбор на до 20 обещаващи, но все още незрели проекта за подкрепа. Техният списък ще бъде обявен през четвъртото тримесечие на 2022 г.

Коментари

 • ЕС ще инвестира повече от 1,8 млрд. евро в проекти за иновативни зелени технологии

  19 Юли 2022 12:05ч.

  За едни брадва, а за други сватба...

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • изграждането на инфраструктура за улавяне и съхранение на въглероден диоксид

  19 Юли 2022 12:43ч.

  И задължително ! Борба с гравитацията ! Улавянето на диоксида трябва да върви успоредно с лова на гравитацията ! Евроидиоти.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Мога да предложа

  19 Юли 2022 14:43ч.

  много успешна и също толкова древна технология за улавяне на злия диоксид, известна още на прадедите ни. Позната е под името "фотосинтеза".

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Съвременник

  19 Юли 2022 13:36ч.

  "Европейският съюз инвестира повече от 1,8 млрд. евро в 17 мащабни проекта за "чисти технологии" - Хилавичка ми се вижда сумата на фона на възможностите за печатане на ЕЦБ.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • nan

  19 Юли 2022 14:15ч.

  както е тръгнало скоро ЕС и Гретето ще обявят война на ... вулканите... Все пак те имат 80% дял от изхвърляната пепел в атмосферата на Земята.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Наблюдател

  19 Юли 2022 17:22ч.

  Междувременно в Рашистан мислели да инвестират в производство на самовари...че дори тях ги карали от Китай!

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • софиянец

  19 Юли 2022 19:55ч.

  гейросоюза трябва да бъде разрушен!

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи

Напиши коментар

Откажи