Еленко Божков: Затварянето на въглищните централи е изключително опасна стъпка

Еленко Божков: Затварянето на въглищните централи е изключително опасна стъпка

Следвайте "Гласове" в Телеграм.

Утре в ЕС влиза регламент, който налага мораториум върху вноса на руски петрол. България има право на изключение, а „Лукойл“, като българска рафинерия, ще може да изнася произвежданите от рафинерията продукти от руски петрол и след 5 декември. С евентуалните свръхпечалби на тази рафинерия, може да се компенсират цени на петролни продукти, като дизел и бензин, обясни пред БНР Еленко Божков, заместник-министър на енергетиката. „По този начин се търси намаление на цените за гражданите“, добави той. 

Ръководителят на представителството на ЕК в България обаче казва, че произведените в „Лукойл“ продукти са за българския пазар и отстъпката не е дадена, за да се изнасят за страни от ЕС или трети страни. 

„Търсим изход, така че да бъдат удовлетворени най-напред българските граждани. Неколкократно беше обяснено, че ако спре износът на някои продукти, които не могат да се потребяват в България и са свързани с производство, рафинерията ще бъде принудена да спре работа. Тогава трябва да излезем на регионалния пазар на горива, който е изключително скъп“, каза зам.-министърът на енергетиката.

Турция увеличи с 85% преработката си на руски петрол, при това само за два месеца, посочи още той. „Вероятно ще го увеличи с над 100%, ако и ние излезем на този пазар“, добави Еленко Божков.

План „Б“ за рафинерията на „Лукойл“ няма, отбеляза заместник-министърът: „Единственият вариант е да работи по този начин и да изнася деривати, които не могат да се продават в България. Държавата не може да помогне за съхранението им, защото няма вместимости“. 

Вариантът, който предлагат от ДПС и ДБ, държавата да поеме контрола върху рафинерията, не е реалистичен, смята Божков. „Ако парламентът го наложи със свое решение обаче, ние няма как да не го изпълним“, добави той. 

Проектът „Бургас-Александруполис“ може да ни даде възможност за диверсификация на доставките, посочи той. 

Ограничаване на вредните емисии с 40% означава намаление с 8 милиона тона, обясни Божков.

„За това трябва да се произвеждат 6 млн. мегаватчаса електрическа енергия, което означава, че трябва да затворим напълно „Марица-Изток“2 или да спрем производството за регулиран пазар на двете американски централи. Това води до изключително големи загуби за българската икономика. В цифри означава около 2 млрд. лева годишно, ако спрем производството на тези две централи за бита и около 3 милиарда, ако затворим напълно „Марица-Изток“2. Това е изключително опасна и неприемлива стъпка“. 

Цялото интервю на Явор Стаматов с Еленко Божков може да чуете в звуковия файл

Източник: БНР

 

 

 

 

Коментари

 • ГАГА

  04 Дек 2022 11:59ч.

  България е американска колония и като такава Метрополията определя от какво има и от какво няма нужда. Справка, АЕЦ "Белене", Южен поток, нефтопровода Бургас-Александруполис. От въглищните ТЕЦ могат да останат само американските. Другите да се сринат незабавно до основи. щото климата, таквозинака.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Е.Божков изпуска една алтернатива, която няма да се хареса на половината от ЕС

  04 Дек 2022 12:37ч.

  Просто непотребяваните от България деривати се НАЧИСЛЯВАТ ЗА ПЛАЩАНЕ ЗА СМЕТКА НА ЕВРОПЕЙСКИЯ СЪЮЗ (напр. от сметката на задълженията на България към бюджета на ЕС), а собствено дериватите - се ...ИЗЛИВАТ в Черно море, за препоръчване някъде по-далеч от българските пристанища. Да ходят после разни наши Сандовци, или пък германските АналниЛени да ги събират и утилизират...

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Разум има

  04 Дек 2022 14:43ч.

  само в първата част на твоето предложение. Но едва ли някой политик ще повдигне този въпрос поне на парламентарно ниво. САЩ (ЕС) иска да не изнасяме в ЕС, за да има за другата щатска колония - Украйна. В Брюксел са по-големи и дървени шопи от Нане и Вуте. Они не сакат да са добре. Они сакат Русия да е зле.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Вариантът, който предлагат от ДПС и ДБ, държавата да поеме контрола върху рафинерията...

  04 Дек 2022 15:47ч.

  Я... ДБ били комунисти... Колко интересно...

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Не, ДБ и ДПС не са комунисти, а обикновенни клинични идиоти

  04 Дек 2022 16:16ч.

  Да речем! , че национализираме Лукойл, и тогава? Дали ще дойде руски петрол в Бургас на Росенец? Това може да обещае само пълен политически дебил! А алтернативата на Руския петрол е - НИКАКЪВ ПЕТРОЛ! Щото през Босфора Турция НЯМА ДА НИ ПУСНЕ АМЕРИКАНСКИ ПЕТРОЛ!

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • защо, бе хора

  04 Дек 2022 19:09ч.

  Не искам такива като еленко да дават акъл. Този който го е назначил за заместник министър не знае ли, че назначава терорист? Не искам да му се плаща заплата, с народни пари, а той да ходи да спира тока на метрото! Трябва да отговаря за това!

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи

Напиши коментар

Откажи