ЕК включи българските кисело мляко и бяло саламурено сирене в списъка на защитените продукти

ЕК включи българските кисело мляко и бяло саламурено сирене в списъка на защитените продукти

Следвайте "Гласове" в Телеграм

Европейската комисия вписа продуктите „Българско кисело мляко“ и „Българско бяло саламурено сирене“ като Защитени наименования за произход в европейския Регистър. 

Регламентите за изпълнение бяха публикувани и в Официалния вестник на ЕС („Българско кисело мляко/Bulgarsko kiselo mlyako“ и „Българско бяло саламурено сирене/Bulgarsko byalo salamureno sirene“).

Инициативата за регистрация на двете наименования е на Сдружение „Български традиционни млечни продукти“. Вписването в европейския регистър е резултат от положените съвместни усилия и сътрудничеството между сдружението и МЗХ.
И двете наименования: „Българско кисело мляко“ и „Българско бяло саламурено сирене“ съдържат в себе си името на държавата, като първият регистриран български продукт, при който името на държавата също беше включено в наименованието му е Защитеното географско указание „Българско розово масло“. 

При „Българско кисело мляко“ и при „Българско бяло саламурено сирене“ очертаният географския район на производство е територията на Република България, а суровината, която се използва, е българско мляко – краве, овче, биволско, козе или смесено. 

След влизане в сила на регламентите, само производителите, които спазват одобрените продуктови спецификации и това е удостоверено от контролиращо лице – сертифицираща фирма, могат да използват регистрираните наименования, означението „защитено наименование за произход“ или абревиатурата „ЗНП“, както и специалния символ (лого) на ЕС, с който се обозначават продуктите със защитен произход. За целта следва да са преминали процедура по одобрение от МЗХ и да са вписани в регистъра на производителите на дадения продукт на уебсайта на министерството. 

Продуктите със защитени географски означения са вид интелектуална собственост и поради това се ползват с особено висока степен на закрила от неправомерна употреба на наименованието, включително посредством двустранни търговски споразумения между ЕС и трети страни. 

Източник: Министерство на земеделието

 

 

 

Коментари

 • рукола Z

  03 Авг 2023 21:11ч.

  Ти да видиш, благодарим ви господари мили, целуваме земята под краката ви, че ни позволихте да си имаме кисело мляко и сиренце ... 🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • джо гладника

  04 Авг 2023 2:54ч.

  е, то не е много ясно... може да има булгарско кисело млиако, но да нема булгари.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • рукола Z

  03 Авг 2023 21:15ч.

  Ще дойдат, ще те опоскат, ще унищожат земеделието и животновъдството ти, ще откраднат богатствата и водата ти, ще унищожат индустрията, икономиката и енергетиката ти - но благосклонно ще запишат нещо, което винаги го е имало и то вече ще съществува! Благодарим за кривите краставици! 🤣🤣🤣

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Хохол

  03 Авг 2023 21:46ч.

  Не е безплатно : най-малкото ще излизаме едни 140 мил.за да върви далаверата на Сурсула Лайнен - та защо да не ни дадат един тиквен медал.Голям напън да ни награждават напоследък.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • И 30 милиона лв. които заделиха за отровата "Ремдесевир"

  03 Авг 2023 23:55ч.

  за да убиват CovID19 болните в Интензивните Отделения, по задължителните протоколи на СЗО. Подсигурени в последния ден на поста си като Здравен Министър от Асена Сербезова... Доказано вредни лекарства, защото унищожават бъбреците и хората умират от бъбр. недостатъчност!

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Съд и смърт за всички, които ни набутаха в античовешкия Европейски съюз!

  03 Авг 2023 21:48ч.

  Спешно излизане от него без референдум, както и ни натикаха в това отходно място!

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • С един немалък проблем

  03 Авг 2023 21:48ч.

  Българите нямат навик да дават име на нищо. Сиренето ще продължава да се продава като фета, а киселото мляко като йогурт.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • "Сирене" и "кисело мляко" мигар не са имена?

  03 Авг 2023 22:47ч.

  Европостански европейщини

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • хаирсъзин

  03 Авг 2023 23:20ч.

  Поклон урсула ефенди, поклон ! Ай ся да запишете и български вазовски снаряди, че да ми баш леко, български казанлъшки калашник и там останалото по списък също ! Тъпи чиновници !

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Капитан Кук

  03 Авг 2023 23:51ч.

  Чиновническа простотия, ама чисто българска! Мигар някой европеец ще си кълчи езика в магазина да произнесе "Bulgarsko kiselo mlyako“ и „Bulgarsko byalo salamureno sirene“? Правилно пише по-горе един форумец: "Сиренето ще продължава да се продава като фета, а киселото мляко като йогурт". И всички ще знаят, че фетата е гръцко солено сирене!

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • баш

  04 Авг 2023 4:01ч.

  гоем просперитет, ДЕПМ!

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Голям,ама много голям

  04 Авг 2023 10:57ч.

  ПРАЗ като ни били признали нещо си!

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи

Напиши коментар

Откажи