Джо Байдън със заповед за криптовалутите пречи на Русия да избегне санкциите

Джо Байдън със заповед за криптовалутите пречи на Русия да избегне санкциите

Очаква се американският президент Джо Байдън да подпише изпълнителна заповед, свързана с криптовалутите тази седмица. Тя ще бъде първата стъпка за регулацията на търговията с цифровата валута, предаде Euronews. Този ход идва, след като служителите на администрацията изразиха през последните седмици опасения, че Русия използва криптовалути, за да избегне въздействието на съкрушителните санкции в отговор на нахлуването й в Украйна. Заради санкциите рублата достигна рекордно ниски нива и фондовият пазар на страната се срина. 

 

Двама, запознати с процеса, казаха пред Associated Press, че заповедта се очаква да бъде издадена тази седмица и е била част от плановете много преди началото на войната в Украйна. Заповедта най-вероятно ще включва какво правителствените агенции, включително Министерството на финансите на САЩ, трябва да направят, за да разработят политики и регулации относно цифровите валути. 

 

Очаква се да включва иск към Държавния департамент да гарантира това, че американският закон за криптовалутите ще се съгласува с тези на съюзниците на САЩ и ще изиска от Съвета за надзор на финансовата стабилност, който следи американската финансова система, да проучат възможни незаконни финанси. 

 

Заповедта ще проучи и възможността за нова централна банка за цифрови валути. 

 

Първоначално американските служители омаловажиха възможността Русия да използва криптовалути, за да избегне санкциите срещу нея, но сега това безпокойство е факт. "Ще продължим да наблюдаваме как работят санкциите и ще оценим това дали има, или няма проблеми. Криптовалутите се споменават често и затова трябва да следим този канал", каза американският министър на финансите Джанет Йелън. 


Криптовалутите са една от сферите, които администрацията на Байдън иска да заздрави, докато същевременно се опитва да се увери, че санкциите към Русия ще имат максимално въздействие върху страната. 

 

В понеделник Мрежата за борба с финансовите престъпления на Министерството на финансите подаде сигнал, в който съветва финансовите институции да бъдат "бдителни" към всякакви опити за избягване на санкции във връзка с войната в Украйна.

 

"Дори да не сме свидетели все още на широко разпространено избягване на санкциите ни чрез използване на криптовалути, алармирането за евентуална подозрителна дейност допринася за националната сигурност и опитите ни да помогнем на Украйна и нейните граждани", казва действащият директор Хим Дас.

 

Източник: "24 часа"

 

 

 

 

 

Коментари

Напиши коментар

Откажи