"Дойче веле": Унгария и Полша спират вноса на зърно от Украйна, за да предпазят от катастрофа фермерите си

"Дойче веле": Унгария и Полша спират вноса на зърно от Украйна, за да предпазят от катастрофа фермерите си

Следвайте "Гласове" в Телеграм

Европейската комисия разкритикува като "неприемливо" решението на Полша и Унгария временно да спрат вноса на украинско зърно. Подобна стъпка обмисля и България.

Полският фермер Марчин Фуртак е един от многото свои колеги, които не са щастливи в момента. Въпреки че по принцип по това време складовете му са празни, сега 60 тона зърно стоят непокътнати - ако изобщо може да ги продаде, то ще е на абсурдно ниска цена, разказва АРД. 

Ако ситуацията продължава да е такава, фермата на Фуртак ще фалира. Причината за понижените цени на полското зърно е във вноса на суровината от Украйна. План, чиято идея беше да помогне на съседната държава, се превръща в катастрофа за полските фермери, пише германската обществено-правна медия. Проблемите на полския фермер не са индивидуален случай. Затова и Полша,  Унгария и Словакия решиха да спрат вноса на зърно от Украйна. 

Унгария също временно забрани вноса на зърно от Украйна поради обвинения в изкривяване на пазара. "Продължаването на сегашната пазарна динамика би нанесло толкова големи щети на унгарското селско стопанство, че трябва да се вземат извънредни мерки, за да се сложи край на това", обяви Министерството на земеделието на страната. Забраната засега ще остане в сила до 30 юни.

Словакия забрани продажбата на украинска пшеница, позовавайки се на съмнения за наличие на пестициди в нея, уточнява АРД. 

Защо Полша иска да спре вноса на украинско зърно

Заради ограничените възможности на Украйна да изнася зърно през Черно море от началото на войната, Европейският съюз създаде коридор за износа им. Посредством него зърното от Украйна беше освободено от мито при влизането си в ЕС, а идеята беше през Европа то да достига до Африка. 

Вместо това обаче украинското зърно остава в Източна Европа и най-вече в Полша. За полските фермери това означава, че изведнъж има свръхвнос на царевица и други суровини, които подбиват цените на пазара им, обяснява АРД.

Полските земеделски производители протестират срещу безмитния внос на украинско зърно в страната вече няколко седмици.Снимка: Marcin Bielecki/PAP/picture alliance

Полските фермери протестират в последните три седмици. Казват, че гневът им не е насочен към украинците, а към правителството във Варшава и Европейския съюз.  Освен това фермерите са притеснени от факта, че украинското зърно се купува по-евтино от тяхното, а се препродава на по-високи цени. Съществуват опасения и, че често не отговаря на стандартите за качество на ЕС. 

Полският министър на земеделието Роберт Телус подчертава, че самият той е земеделски производител, така че добре разбира проблемите. Той се позовава на споразумение, постигнато между полския министър-председател Матеуш Моравецки и украинския президент Володимир Зеленски при посещението му в Полша. Съгласно това споразумение голяма част от износа на зърно от Украйна ще бъде спрян временно до юни, обяснява АРД. Освен това разследваща комисия трябва да проучи евентуални случаи на измама при декларирането на украинско зърно като полско.

Опасения от Брюксел 

Европейският съюз разкритикува решението на Полша и Унгария да спрат вноса на украинско зърно. "В този контекст е важно да се подчертае, че търговската политика е от изключителната компетентност на ЕС и поради това едностранните мерки са неприемливи", казва говорителят на Европейската комисия, който подчертава още, че е важно решенията да се координират в рамките на Съюза.

През март няколко източноевропейски държави изпратиха писмо до Европейската комисия, в което се посочва, че вносът на украинско зърно, но също и на маслодайни култури, яйца, птиче месо и захар, е достигнал безпрецедентни нива. Поради това следва да се обмисли въвеждането на мита върху вноса на украински селскостопански продукти. ЕС обаче удължи безмитния внос на украинско зърно до юни 2024 г.
 

Източник: Дойче веле

 

 

 

Коментари

 • А марионетното фашистко правителство на Богдан Денков Филов прави точно обратното, ентусиазирано да изпълни повелята на ПосолствоТО да затрие българския народ

  16 Sep 2023 23:41ч.

  Вечен позор за българските прозападни предатели евроатлантици!

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Опери си мириливите

  17 Sep 2023 1:47ч.

  Зелени чорапи и стига си ги развявал по стаите.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Пази Боже от академици за премиери

  17 Sep 2023 2:04ч.

  ни учи историята и с пълно право. Разбрал ти академик от народопсихология и шаячна правда. Тиквун, който е неоспоримият лидер по премиерстване в нашата нова история, защо не стане академик, а само скромен генерал и доктор на полицейските науки? Защото сподели че "неговите университети" по Максим Горки, не са братята Евлоги и Христо Георгиеви, ами Тодор Живков и Кобурга. И двамата са с прочутия кобургски нос, къде законен, къде не дотам, но близко до народа и неговото светоусещане, къде човешко, къде не дотам, че да звучи гордо. Пък нека академиците си спорят дали Бог е създал Адам и Ева с пъп или не, техните създания са скрити-покрити и зад девет земи в десета.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • The Man With No Name

  16 Sep 2023 23:42ч.

  Не Солидарност, а полските аграри свалиха Ярузелски. Умгария е дригата страна от соца с предимно частен сектор при съветският модел(гулаш -комунизма на Андропов ме напразно носи това име). При нас са латифундии. Нямам представа за Словакия. Но е поразително как у нас Градът подкрепа Вандея. Все още Хлябът е основна ценност. Мит. Пък ми говорете за урбанизация. Кажеш хляб и се задейства рефлекс предаван от Каин насам(Авел няма потомци, май) вината на подсъзнателно ниво ма Ентелигемта скрил опинците ма дедо в килера на подсъзнанието си.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Пшеницата, произведена в Украйна,

  16 Sep 2023 23:52ч.

  е за индустриолни цели - лепила шперплат, според Полша.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • The Man With No Name

  17 Sep 2023 0:05ч.

  Мяма такава простотия. Ся, по БДС 21 глутен и 76 хектолитуър( съответно примеси и влажност под) е хлебна, другото е второкачествена-фуражна.На кораба мерят влажност и хектолитур(плътност) като второто е 75.(750 грама в литър) кълняемост се мери само за семена и спирт(не че им пука-прибират и главнило и с фузариум-после ти продават водка и гроздова). Както се не открехнал един от добричлеб-в Европа мелят и брашно с под 14 глутен в пшеницата, другото е подобрители. Та тая простотия с техническа пшеница не ми е ясно коя преводачка я оплеска.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Анонимен робот

  17 Sep 2023 0:08ч.

  Ония спират, като по-прости, но наш кирЕ нали ви обясни как като я внесем ще падне цената на хляба? И кой ще я плаща се пита в риторичния ми въпрос. Виж за нашенските аграр авантюристи зърнопроизводители не се налага и да питам - там всичко е ясно. Не е ясно кога ще извадят некастрените дреновици.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • The Man With No Name

  17 Sep 2023 0:53ч.

  Цената на хляба зависи от картелните цени на брашното, не от цената на пшеницата.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Има брашно всякакво

  17 Sep 2023 1:45ч.

  умнико безименен.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • The Man With No Name

  17 Sep 2023 1:58ч.

  85 процента е на мелинвест. Има етикети и брандове за потребители.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • The Man With No Name

  17 Sep 2023 1:59ч.

  айде- и топаз .

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи

Напиши коментар

Откажи