Доц. Боюклиев: Цената на олиото ще тръгне нагоре с около 50%, поскъпване очакваме и при захарта

Доц. Боюклиев: Цената на олиото ще тръгне нагоре с около 50%, поскъпване очакваме и при захарта

Доц. Огнян Боюклиев от Института за икономически изследвания към БАН направи прогноза относно цените на основните хранителни продукти.

"Намаляването на ДДС за хляба като цяло не е имало никакъв ефект в цялата страна. Имаме дефицит на експертност и на държавност. Хлябът няма как да не поскъпне, ако не запазим същото качество и грамаж. Ние го изчисляваме на килограм, затова казваме, че е поскъпнал два пъти", заяви той пред Bulgaria ON AIR.

По негово мнение у нас се е наблюдавало стабилизиране на цената на олиото заради влизането на слънчоглед от Украйна в страната. 

"Трябва да сме солидарни с Украйна и да сме против войната, но това зърно идва от райони, които са радиоактивни. Цената на олиото обаче пак ще тръгне нагоре с около 50%. При захарта също се очаква поскъпване", съобщи той. 

Според експерта при кризи винаги се намаляват качеството и грамажа.  

"Мазетата в селата се пълнят с консерви. Българинът ще оцелее, няма да има абсолютен глад като в Африка, но ще бъде тежко", смята той.

Доц. Боюклиев обобщи, че в България се храним с некачествена вносна храна, което е "удар срещу генофонда на България". 

"Престъпление е да внасяме 80% от плодовете и зеленчуците си", обясни той.

Земеделските производители нямат съвременни бази за съхранение на продукцията. Условията са примитивни не само в местата, където имаше наводнения. Прогнозирахме, че два пъти ще се увеличи цената на самото производство на храни в България. Инфлацията при тях вече отива към 40%, обясни доц. Боюклиев.

"Вчера министърът каза в национален ефир, че няма незаконна сеч. В същото време хората и камерите показват отрязани трупи. Те запушват и не позволят реката да се оттчете", коментира той.

Боюклиев подчерта, че три пъти са поскъпнали азотните торове, от които зависи 30 на сто от реколтата.

"Спасихме се от глад, защото хората си произвеждат в дворовете. Има глобален риск от продоволствена криза. Европа ще се спаси, глад няма да има, но ще има недостиг на продукти", констатира експертът. Той даде пример с реколтата от слънчоглед в Западна Европа. 

 

 

Коментари

 • а на зехтина?

  05 Sep 2022 11:47ч.

  олиото не ме касае; то е за плебса и сюрмашлъка

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • мамка ви тлъста, плутократи реститутски

  05 Sep 2022 11:50ч.

  долу седесарщината!

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • толкова ли нямаш пари

  05 Sep 2022 12:58ч.

  за малко олио върху циганската баница, бе дърто комуне ?

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Такива "позитивни" момци

  05 Sep 2022 11:48ч.

  следва да се изправят до стената! За насаждане на страхова невроза! И сега е моментът да се разделим, завинаги, с биодизеловата идиотия! Анадънму?

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Mangio

  05 Sep 2022 11:53ч.

  Разбрах от статията, че трябвало да сме солидарни с украйна, която ни продавала радиоактивно слънчогледово зърно и затова цената ще скочи с 50%. Този чукундур от БАН е поредното изкуфяло старче на държавна хранилка с 0% принос за цялото време на съществуването си!

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Касандра от Сусурлево

  05 Sep 2022 12:47ч.

  Взе ми мислите от главата!

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • направо пиши негър, че да ти върви, кво се тътрузиш

  05 Sep 2022 12:58ч.

  Ти хубуу си разбрала от статията, ама престани да правиш черни магии, уорнинг!

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Форумец обясняваше, че България произвежда всичко, включителни и олио

  05 Sep 2022 12:03ч.

  Но забравя, че България седи и яде на една маса, с всички останали държави от ЕС. А те печатат повече пари и изкупуват българското производство. И отгоре на това, в България основният данък е ДДС, който удря най-бедните.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • агроном

  05 Sep 2022 12:09ч.

  "Трябва да сме солидарни с Украйна и да сме против войната, но това зърно идва от райони, които са радиоактивни. " - Нищо, вие си внасяйте в България радиоактивно зърно . Още може.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Лицемер

  05 Sep 2022 12:23ч.

  Още един тръгнал да плаши хората. Не си играйте със страховете на хората, Моля. Скъпа електроенергията, от тук и всичко останало. Този книжен "плъх" току що е открил топлата вода. Махнете ДДС-на електроенергията, намалете акциза.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • така още малко и комунизъм ще поискате

  05 Sep 2022 12:29ч.

  да сте мислили, коги скачахте за банани и хитачита

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Маймуните да скачат

  05 Sep 2022 13:47ч.

  Аз не искам нищо. Просто в кризи, като тази се предприемат нестандартни решения за преодоляване на възникналите проблеми, създадени от неадекватните политици и пишман експерти, като този професор. Нито съм скачал нито банани ям, а навремето Хитачи си бе добра и качествена марка.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Сигналиста

  05 Sep 2022 12:28ч.

  Украински слънчоглед от радиоактивни райони? Ма кажете им на хората кои са районите бе, нищо че са украинци и руснаци, нека си ги знаят. Хлябът бил поскъпнал два пъти, щото го смятали на килограм. Ми сметайте го на половин килограм, тогаз ще е само 50%. И други академични безценности... Прав беше онзи преди 20 години, нещо за старците в БАН...

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • София

  05 Sep 2022 12:30ч.

  "Трябва да сме солидарни с Украйна и да сме против войната, но това зърно идва от райони, които са радиоактивни." - Значи ще убивате българите от солидарност ???!!! Ако това е вярно, по добре участниците в схемата да помолят някой да ги ликвидира, да не пречат на планетата.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Ленин

  05 Sep 2022 12:40ч.

  Tози ако рабираше толкова от цени на продукти, радиация, дърводобив и тн, нямаше да работи в БАН за 800 лв :))))

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • за 800 кинта аргатувате козешките тролажи

  05 Sep 2022 12:44ч.

  и те са ви много

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • соростиадата

  05 Sep 2022 12:51ч.

  Тоя осмива съветското жигули, а не види себе си - че е по-прост даже от уличен битник и не върши работа на оня, който му дава центовете даже колкото една каруца, та камо ли колкото една жигула, която поне може да те отведе някъде. С неговите дебилни идеи сме наникъде.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • мара канибала

  05 Sep 2022 12:48ч.

  Мизерията е закономерен спътник на грешни политики. Като начало ще растат цени, а ако дойде военно положение, ще изчезнат стоки от първа необходимост. продължавайте да вярвате в светлото европейско (а всъщност северноамериканско) бъдеще и да гласувате доверие на сервилно конюнктурни политици. Скоро ще стоите гладни и ще студувате.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • рукола Z

  05 Sep 2022 12:50ч.

  3 месеца вече майка ми си чака дървата... нямало дърва, къде са дървата? Изнасят се! И не забравяйте да хукнете към магазините за олио, че иначе нама да могат да вдигнат цените 😁 Мухляри долни!

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • окол топлото кюмбе - все по-голяма ефимерия

  05 Sep 2022 12:54ч.

  Дърва засега два и половина пъти по-скъпи за кубик от миналата есен, а на всичкото отгоре и се чака ред, както едно време чакахме за социалистически автомобил. Ако си в голям град, към момента ти записват ред за края на октомври. Мъка ми е да си представя какво ще е през октомври-ноември по тържищата - и да има дърва, ще са още толкова по-скъпи, демек 5 пъти.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • правя ракия

  05 Sep 2022 13:06ч.

  и следя цените на захарта. През последните 7-8 г. цената е между 0.80 лв.-1,25 лв., зависи кога ще се запасиш (август-октомври традиционно скача заради засиленото търсене - сладка, ракия, вино и т.н.) Тази година цената е ... 2,80 лв. в една от големите, уж евтини вериги. 2-2,5 пъти по-скъпо. А инфлацията била 15 % или незнамколкоси.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Мери

  05 Sep 2022 13:07ч.

  "Намаляването на ДДС за хляба като цяло не е имало никакъв ефект в цялата страна. " Естествено, който има нещо в българската дебела кратуна, му е ясно. Факт: В маркетите има пълни палети с олио..... Не могат да ги продадат и на промоция!

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • пичове

  05 Sep 2022 13:14ч.

  Сега гледах брошурата на антибългарския магазин Лидл - видях, че продават смокини на БРОЙКА!?!? 59 ст. за брой - така пише. Припадам вече.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Малко след 11 сградата на столичната улица "Аксаков" 3 оживява. Тя е любимо място за другарски сбирки на учените от Института за икономически изследвания към БАН. Надникваме в стаята на доц. Боюклиев, шеф на секция "Регионална и секторна икономика".

  05 Sep 2022 13:29ч.

  Заварваме го да облича изследователстия си гащиризон. Слага инфрачервени очила за наблюдение на цените, фиксира се към изследователския стол с предпазен колан - това в БАН е задължително, като по този начин учените се предпазва от падане при изненадващи открития или заспиване. После доцентът поставя върху предметното стъкло на миксроскопа капка олио,

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Фокусира обектива, наблюдава, разсъждава, включва дозиметъра, чуди се, възкликва "уауу", вирва нос и започва да прави научни изводи: "Изследваното олио е направено от слънчоглед сорт Айдар, отглеждан в Полтава.

  05 Sep 2022 13:36ч.

  Семето е третирано с минерални торове и хербициди. Радоактивността му е 8404 пикобекерел на кг. Може да се заключи, че според всички данни цената на олиото ще се повиши с 64.3%. Изводът ми се подкрепя и от емпиричните изследвания на гл. ас. Коралова-Ножарова. Тя люпи семе, плюе люспите на пода и по Гаусовото им разпределние гадае за динамиката на цените".

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Стамат

  05 Sep 2022 14:43ч.

  Цената на рикията да не барат, че тогива страшно че стаа

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи

Напиши коментар

Откажи