До март 2023 г. ще бъдат избрани доставчиците за десетгодишния търг на втечнен газ

До март 2023 г. ще бъдат избрани доставчиците за десетгодишния търг на втечнен газ

Следвайте "Гласове" в Телеграм.

До средата на март 2023 г. трябва да бъдат избрани доставчиците за десетгодишния търг за доставка за втечнен природен газ, за да може от 1 януари 2024 г. да се получават договорните количества на терминала в Александруполис. Това каза изпълнителният директор на "Булгаргаз" Деница Златева по време на днешното ѝ изслушване в Комисията по енергетика в Народното събрание, съобщава БТА.

Тя посочи, че количествата по този търг са в рамките на резервирания капацитет на терминала в Александруполис от 1 млрд. куб. метра годишно. До средата на декември ще се подадат първоначалните обвързващи оферти за 10-годишния търг.

За да се презастрахова, ако има някакво закъснение в строителството на терминала в Александруполис, общественият доставчик ще участва и на предстоящ търг на терминала в Ревитуса, за да се покрие първото тримесечие на 2024 г.

Десетгодишният търг е част от пет тръжни процедури, които дружеството е започнало в края на септември тази година. Първата е процедура за избор на доставчик на газ за ноември, а следващата е доставка за декември. Другата тръжна процедура е за доставка за втечнен природен газ за цялата на 2023 г. Последната е 10-годишната процедура за доставка на втечнен природен газ за периода 2024-2034 г. Тя е в изпълнение на три решения на Министерски съвет за запазване на твърд капацитет от страна на "Булгаргаз" и за дялово участие на "Булгартрансгаз" в изграждането на терминала за втечнен природен газ в Александруполис. За този търг на 15 септември е решено да се увеличи резервираният капацитет от 500 млн. куб. метра на 1 млрд. куб. метра, припомни Златева. В тази връзка "Булгаргаз" на 29 септември обяви тръжна процедура за доставка на цялото резервирано количество. Терминалът трябва да е готов в края на 2023 г.

Процедурата стартира на няколко етапа. Краткосрочните търгове пък са структурирани на три етапа, обясни Златева, като в годишната процедура е включен и още един етап - онлайн събитие на всички бъдещи потенциални доставчици. На 20 октомври е направено това събитие, на което са участвали 20 фирми от цял свят, сред които производители и търговци. За 10-годишния търг ще се направи още едно онлайн представяне пред кандидатите, които са минали етапите на предварителен подбор, за да се обсъдят конкретните параметри на настоящата тръжна процедура.

Има ясна изработена методика за оценка на офертите. 70 процента от оценката е фактор цена, както по отношение на ценовата формула към хъба TTF Hub, така и към хъба "Хенри" (Henry). 30 процента от оценката са условията за плащане, които е предложил съответния доставчик.

"Ние ще имаме един дългосрочен договор с азерската страна, който е 25-годишен. Ще имаме десетгодишни дългосрочни договори за доставки на терминала в Александруполис, и ще имаме един компонент, който ще бъде по-скоро търгуван на спот пазара, за да може да се балансира цената при пикови нива. По този начин ще имаме максимално добър оптимален микс и ценови равнища", заяви изпълнителният директор на "Булгаргаз". Деница Златева изтъкна, че и към предишните търгове е имало голям интерес, но в случая голямото предимство тук е, че България има осигурени слотове за разтоварване на втечнен природен газ, така че тази пречка е отпаднала.

Източник: БТА

 

 

Коментари

 • рукола Z

  09 Ное 2022 15:51ч.

  Горката еднодневка 🤣🤣🤣 няма договори, които да НЕ могат да бъдат разтурени... нали видохте 😜😊

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Ст. Либертов

  11 Ное 2022 9:12ч.

  Няма нужда човек да е специалист по енергетика, за да разбере, че това недоразумение от снимката с челюст и мутра на примат притежава вместо ум само наглост и наследствена простотия. И ще стане ясно какво ще е дереджето на енергетиката.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Naska

  13 Ное 2022 18:46ч.

  Според мен това е начинът -разширяване на пазара и доставчиците, гарантиране на сигурността на доставките и гарантиране на достъпни цени за природния газ. Конкурентния принцип ще поници още повече цената на синьото гориво. Потребители трябва да имаме спокойна зима и предвид добрата работа, смятам че ще бъде такава.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • майор Майор

  15 Ное 2022 7:15ч.

  Основен критерий ще бъде, кой дава повече рушвет.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи

Напиши коментар

Откажи