Дилма Русеф, президент на банката на БРИКС: Трябва да помислим за създаване на единна валута

Дилма Русеф, президент на банката на БРИКС: Трябва да помислим за създаване на единна валута

Създадена от страните от БРИКС, Новата банка за развитие (НБР) трябва да разшири обхвата на дейността си, да засили ролята си на платформа за сътрудничество. Това заяви вчера президентът на банката Дилма Русеф при откриването на годишната среща на Управителния съвет и Съвета на директорите на НБР в централата на банката в Шанхай, съобщава ТАСС. По думите ѝ, трябва да се вземе предвид идеята за евентуално създаване на единна валута от страните от формата БРИКС. Новата банка за развитие бе учредена от членките на БРИКС (Бразилия, Русия, Индия, Китай и Република Южна Африка).

Дилма Русеф се обяви също за привличането на капитал на световния пазар в различни валути. „Също така ще финансираме повече проекти в местни валути, за да укрепим местния пазар и да защитим кредитополучателите от риска от валутни колебания“, каза Русеф. Делът на проектите в национална валута в момента възлиза на около 22% в общия проектен портфейл на банката, каза тя, добавяйки, че целта на НБР е да го увеличи до 30%.

"В момента тече процес на трансформация и ние не искаме да говорим, че една валута е изправена срещу друга", е казала още Русев, отбелязвайки желанието за диверсификация в условия за използване на различни валути.

"Не знам дали този процес (по създаване на единна валута на БРИКС - бел. ТАСС) ще протече бързо или не, но трябва да вземем предвид две неща", каза още бившият президент на Бразилия.

Според нея, на първо място, става дума за трансформация в световен мащаб и преминаване към търговия в национални валути в много страни, дори при сделки, свързани с петролни доставки. Като пример за това тя посочи Китай и Саудитска Арабия. Русев е изтъкнала още, че използването на различни валути в развиващите се страни се засилва.

Новата банка за развитие е създадена от страните от БРИКС на базата на междуправителствено споразумение, подписано през юли 2014 година. Целта на дейността на банката е да финансира инфраструктурни проекти и проекти за устойчиво развитие на страните от БРИКС, както и на развиващите се страни. 

Източник: БТА

Следвайте "Гласове" в Телеграм

Коментари

 • Васка Сашева

  31 Май 2023 8:32ч.

  Доларите в рубли!

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Мирише на сяра

  31 Май 2023 8:36ч.

  На прима виста звучи много хубаво. Но като знаем чий служител е на нашата другарка Русева, изпълваме се с подозрения. Дългата глобалистка космата ръка поляга върху БРИКС още от ранното му детство. Истинските национални лидери са такива като Тръмп и Болсонаро, но именно глобалисто-сатанистите направиха всичко възможно да ги съборят от власт... Подготвя ни се имитация на световно "противоборство" и "конкуренция" между страните на Г 7 и страните на БРИКС. А чорбаджиите едни и същи.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • То на хартия много лесно

  31 Май 2023 8:51ч.

  но има много въпроси - кой ще администира общата валута? Банката за развитие (това би трябвало да бъде аналог на "Световната банка")? В какъв вид ще бъде новата валута? Специални права на тираж? Коя ще е базата на валутата? Злато? Петрол? Въздух (фиат)? Какъв ще бъде обменният курс между общата валута и отделните валути на държавите-членки? Кой и въз основа на какви критерии ще го определя? В такъв случай ще трябва и аналог на МВФ. И като цяло БРИКС-ов Бретън-Уудс ли визират?

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Зодия Прасе

  31 Май 2023 9:10ч.

  Основата на новата валута не бива да е нито златото, нито петролът, нито въздухът, а ... Тъмната материя - онази, за която се предполага, че съставлява 85% от цялата материя във Вселената, която слабо взаимодейства с електромагнитното лъчение и която дава нишан за себе си чрез гравитацията. Тъмната материя не може да се добива, не може да се складира, не може да се краде, не може да се печата. Така веднъж за винаги икономиката ще бъде извадена от сферата на алабалистиката и поставена на здрави физически основи, подчинена на законите на гравитацията.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Зодия Прасе

  31 Май 2023 9:25ч.

  P.S (извинявам се за спама, но не можах да се въздържа) А може да се обвърже и с константата на Хъбъл и разширението на Вселената. Това ще гарантира умерена и предвидима инфлация в рамките на закона.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • ЗИП

  31 Май 2023 8:52ч.

  Вярно е че Лула и Русеф играеха в отбора на глобалистите, но там беше и Путин, който има(ше) сериозни връзки със семейство Ротшийлд.Но след, като Русия нападна Украйна май всичко свърши и запична "пренареждане".Вместо Ротшийлдите Китай започна да финансира Русия и Бразилия.Явно в дъното на всичко е председателя Си!

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • пешо

  31 Май 2023 9:32ч.

  То и Медведев, какъв беше какъв стана. Сменя се вятъра и който съумее да опъне платната ще отплава навреме.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Само дето не Русия е нападнала някаква несъществуваща държава, а САЩ нападна Русия чрез поредното си престъплание срещу човечеството - зомбито на УССР

  31 Май 2023 10:11ч.

  САЩ са престъпление срещу човечеството. Всеки ден живот на САЩ е престъпление срещу човечеството.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Драго Ж.

  31 Май 2023 10:11ч.

  Ето сега две българки като яхнат МВФ -Крискалинка и Дилма - банката на БРИКС, току виж че отделят трохички и за кореняците си. Да, ама надали. Въобще поотделно всички сме гении, но заедно - гов*на. Затова, “Дий воле, дий…”

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Петър

  31 Май 2023 10:26ч.

  Намирам за интересен факта, че 2те шефки на 2те "световни банки" имат български корен.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Фак Били ГейЦ

  31 Май 2023 19:06ч.

  коренът на една кукла на конци е конецът, а къде е правена куклата няма никакво значение

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Много е лесно да се мине към обща валута

  31 Май 2023 11:54ч.

  Проблемът е, враждата между Индия и Китай. Естествено е общата валута да е китайският юан, но след като населението на Индия стана по-многобройно от китайското, индийците започнаха да се мислят за много важни и не искат юана да е обща валута. БРИКС има и друг проблем. Няма правила задължаващи членуващите държави. Това е наследство от времето на СССР. Решенията се вземат единодушно и всеки член има един глас. Възможно е след като стане факт присъединяването на многото желаещи държави да са в БРИКС, гласуването да се промени, но вероятността е малка. БРИКС ще е подобен на СИВ, всяка държава с един глас. Няма да е както ЕС.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Анонимен робот

  31 Май 2023 20:39ч.

  Май Магурата пак ще става актуална. Сега ще менят долари и евро за рупии, юани и рубли.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи

Напиши коментар

Откажи