Био и екостратегиите на ЕС ще доведат до 30% намаляване на селскостопанските добиви

Био и екостратегиите на ЕС ще доведат до 30% намаляване на селскостопанските добиви

Следвайте "Гласове" в Телеграм

Според изследване на института "Вагенинген" в Нидерландия, направено в 25 ферми, за ефекта от цялостното прилагане на стратегиите "От фермата до трапезата" и "Биоразнообразие", ще има до 30 на сто намаляване на добивите при различните култури, заедно с влошаване на качеството, на външния вид, на размерите на предлаганата продукция, каза аграрният заместник-министър Тодор Джиков по време на конференцията на тема "Да изхраним Европа по време на криза - предизвикателства и възможности на стратегията "От фермата до трапезата", която се провежда днес в столицата.

По думите му от 10 до 30 на сто спад на добивите означава и спад на приходите, което говори, че трябва да има различен подход към определени сектори и култури.

Джиков подчерта, че изключително важни са и справедливите условия на конкуренция с производители от трети страни. "Тези 30 процента по-малко произведена храна от европейските фермери ще се запълнят с храна на производители от трети страни, които няма да имат ангажименти, ще имат по-ниска себестойност на продукцията и влязат ли веднъж в общия европейски пазар и заемайки празната ниша, ще бъде наистина трудна борба", подчерта заместник-министърът.

Той посочи като трета важна точка реципрочност при стандартите за производство на храни. Тук Джиков направи референция с протестите на фермерите във Франция преди няколко дни, както и по-ранните в Нидерландия и Белгия, чиято причина беше, че ограниченията, които се налагат в ЕС за намаляване на торове и препарати, няма да засегнат трети страни, които ще продължат да внасят своята продукция.

Според Джиков трябва сериозен диалог и подход. "Имаме нужда от компромиси - и фермерите, и политиците, и потребителите", заключи той.

 

Източник: БТА

 

 

 

 

Коментари

 • рукола Z

  10 Фев 2023 14:41ч.

  Това е целта на занятието - трябва да настане пълен глад, за да наложат волята си над хората! ... нека се пробват, няма да им пречим 😆

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • как изобщо можем да им попречим?

  10 Фев 2023 16:23ч.

  Ако 20-30% от брашното, с което произвеждат хляба стане (необявено) брашно от хлебарки, ще спрем ли да купуваме хляб? Или ще си купуваме жито и ще си произвеждаме хляба? Кой може да гарантира, че няма да добавят такова 'брашно от насекоми' и в сиренето или в млечните продукти? Както правят в момента с доказано вредното "палмово масло"... Ще престанем ли всички да пазаруваме в Лидл, КауфлЯнд, Билла?

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Ще престанем ли всички да пазаруваме в Лидл, КауфлЯнд, Билла?

  10 Фев 2023 16:27ч.

  Че аз повече от 10 години не съм стъпвал никое от изброените. От време на време (веднъж на 3-4 месеца) може да вляза във Фантастико - за риба. Познавам и други такива. Всичко останало - от малките магазинчета в квартала - има всичко, близо е, прясно е, по-хубаво е.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • точно такава ми е идеята

  10 Фев 2023 16:56ч.

  Да се установи по-сериозен / отговорен контрол над зеленчуковата/плодовата борса, и над останалите производители на храни, и ФУРАЖИ!!! и всички да подкрепяме местните ни производители. Макар че как ще им забраниш да търсят и получават "европейски" средства при поставените от "програмите им" услови...

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Тези 30 процента по-малко произведена храна от европейските фермери ще се запълнят с

  10 Фев 2023 14:49ч.

  Хлебарки, мухи, личинки, ларви, червеи, молци, скакалци... Фабриките вече са построени и бълват. ЕК прие всичките нормативни уредби, ще ядете насекоми !

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Охи

  10 Фев 2023 14:56ч.

  Май ще се изпълнят пророческите думи на Лавров към Европа:"Ще дойде време,когато ще идвате у нас,за да видите какво е било при вас!":)

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • рукола Z

  10 Фев 2023 18:07ч.

  Аз съм го казал преди Лавров, ще дойде време, когато всичко бяло и нормално ще се пресели в Русия и тя ще стане супер държава!

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Срамувам се

  11 Фев 2023 14:06ч.

  Не знам какво ще стане, но ми се струва, че децата ни трябва да учат руски и китайски.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • thenewone

  10 Фев 2023 15:08ч.

  "заедно с влошаване на качеството, на външния вид, на размерите на предлаганата продукция" I sictir! А директивата и регламентите за размера, кривината и цвета на краставиците? Не искам да ям краставици с нерагламентиран цвят и кривина!

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • или яйца

  10 Фев 2023 16:29ч.

  от нещастни кокошки! Изобщо яйцата са поскъпнали със 167%, а производителите на фуражи употребяват някакви добавки, от които те спират да носят... Това е изкуствено предизвикана продоволствена криза. Съвсем изкуствено, за да поддържат високи цените на храната, и да продължат да унищожават хората - и с опасни инжекции, и с некачествена храна, или от глад... https://dailyhive.com/edmonton/milk-prices-dairy-laws-canada-food-waste

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Вуйчето

  10 Фев 2023 15:16ч.

  Тия откриват мъдрости от соц-а. Имам чувството, че сме влезли в съюз на бавно развиващи (умствено), които си мислят че държат прогреса в ръцете си. Накратко - глупаци.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • какви мъдрости от Соц-а съзирате тук?

  10 Фев 2023 16:32ч.

  По времето на Соца, храната ни беше истинска. Най-малкото. За пръв път започнахме да пазаруваме по една чушка, или по два домата СЛЕД соца, по времето на Прехода към нищото. До 1989 г. пазарувахме на килограм.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • ... по-ранните /протести/ в Нидерландия ...

  10 Фев 2023 15:23ч.

  По-ранните?!?! Те не са спрели от лятото! Само че глобалистите продъжават с плановете за експроприация: https://twitter.com/EvaVlaar/status/1621532747259953156

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • плащат им да НЕ произвеждат

  10 Фев 2023 16:42ч.

  да излязат от бизнес, да зарежат потомствените си ферми и да получават универсални пари за да не работят... Земята им се изкупува от такива като КилБил и БлакРок/Вангард/Монсанто за да произвеждат ГМО храни. Най-младият Ротшилд си е накупил 100-тици хиляди дка. в Нова Зеландия и произвежда "БИО" храни за цялата фамилия, WEF-джии и приятели, а простолюдието - да се храним с пестициди...

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • bodar4uk

  10 Фев 2023 16:51ч.

  Ферми и трапези може да виждаме само на картини в близкото бъдеще. Нали пасища и земеделски терени трябва да се затрият, та да има място за перки и соларни паркове, а месото и всичко друго ще се произвежда от 3Д-принтери, за този който може да си го позволи, де! Другите ще станат ловци-събирачи на охлюви, жаби, насекоми , до приключване на генофонда.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Светнат

  10 Фев 2023 18:14ч.

  Проблемът, уважаеми, не е в теззи 30% по-ниски добиви. Това лесно се регулира с нови площи, а и без това в ЕС има свръхпроизводство на храни, в т.ч. плодове и зеленчуци. Основният проблем е, че под благовиден предлог за устойчивост, био, бла бла бла, цените ще продължават да растат до ниво, според мен, 25% по-високо от сегашното. И ако богата Западна Европа може и да го преглътне, ние не можем.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи

Напиши коментар

Откажи