Българският износ през 2021 г. надхвърля 68 млрд. лв.

Българският износ през 2021 г. надхвърля 68 млрд. лв.

Българският износ през 2021 г. надхвърля 68 млрд. лв. Това каза министърът на икономиката и индустрията Никола Стоянов и посочи, че тази цифра е показателна и за свършената работа от търговските ни аташета зад граница, съобщава Министерството на  икономиката. Никола Стоянов участва снощи в Годишната церемония по награждаване на икономическите съветници, дългосрочно командировани в Службите по търговско-икономически въпроси (СТИВ), която Българската търговско-промишлена палата традиционно организира. 

Министър Никола Стоянов връчи Голямата награда за най-успешно търговско аташе за 2021 г. на икономическия съветник в Службата за търговско-икономически въпроси в Румъния Ивайло Маринов. Румънските инвестиции у нас отбелязват ръст от 370 процента през 2021 г. Въпреки че това увеличение е на фона на пандемичната 2020 г., то е показателно за активната работа по промотиране на възможностите за инвестиции в България, посочи икономическият министър. Регистриран е и сериозен ръст на износа ни от близо 40 на сто, като общата му стойност надхвърля 6,8 млрд. лв.

Икономическият министър обърна внимание и на всички предизвикателства, свързани с мигрантската криза, по които също съдействие е оказвано от представителя на министерството в северната ни съседка. 

На второ място бе отличен икономическият съветник в Австрия Емилиан Абаджиев, а на трето - СТИВ Полша Йордан Драганчев. 

"Позитивна тенденция е, че с над 50 на сто се увеличава износът ни и към Австрия през 2021 г., което бележи и обръщане на тенденциите след ковид пандемията в това число към водещи производители в Европа", каза Никола Стоянов и изрази надежда този резултат да бъде надграден през настоящата година. Той обърна внимание и на резултатите в Полша, където също се отбелязва значителен ръст на стокообмена ни. България е изнесла стоки за над 1,7 млрд. лв. за тази държава, което е ръст от близо 30 на сто. 

Насърчителни награди получиха още Божидар Патинов - акредитиран СТИВ Люксембург, Александър Ангелов - СТИВ Сърбия и Тошко Томов - СТИВ Турция. 

"Всяка методика за определяне на победителите ще има доза субективизъм. Затова искам да подчертая, че ценя работата на всеки от вас. Това е един формален повод да се поздравим за всички успехи, които постигате като екип", подчерта министър Стоянов по време на церемонията. 

Наградите за най-успешните търговски аташета (Служби по търговско-икономически въпроси) се връчват за 11-ти пореден път. Класацията на БТПП е разработена съвместно с Министерството на икономиката и е изготвена въз основа на увеличаване на българския износ за съответната страна и привлечени чуждестранни инвестиции в България. Отчетени са и резултатите от допитването до членове на БТПП за удовлетвореността им от работата на търговските аташета в различните държави, посочват от Министерството на икономиката.

Източник: БТА

 

 

Коментари

 • Над 30% от износа

  24 Авг 2022 12:47ч.

  се дължи на само две предприятия.. Аурубис и Лукойл.. Износът на ток ток допълва картинката до 50%.. Положението е изуй гащи, обачето министърчето се хвали..

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Всичко това се дължи

  24 Авг 2022 13:32ч.

  на несменямия шеф на БТПП, кадър на ДС и КГБ.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • вече работещ беден благодарение на Кирчо

  24 Авг 2022 14:18ч.

  Май трябва да си изхвърля хладилника, защото нещо се е развалил, той стои празен, а България тънела в благоденствие. Явно проблемът е в хладилника.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • знаете ли че

  24 Авг 2022 15:39ч.

  2018 и 2019 износът е 44 милиарда долара, 2020 г. износът е 39 милиарда долара, какъв е бил курсът на долара тогава, и какъв сега, инфлацията? 2021 г. икономиката си връща нивата от преди 2020 г. 62% от БВП е вносът, за 2021 г., а износът е 63%. През 2019г. вносът е под 61% от БВП, а износът е 64%. Търговски баланс, процент от БВП, 2019 е повече от 3%, а 2021 г. е само 1%.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • рукола Z

  24 Авг 2022 16:30ч.

  Да бе значи... здраво изнесохме горите си. 😣

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • хахаха

  24 Авг 2022 17:12ч.

  ще повярвам на тези числа само ако изброят по пера какво изнасяме...в нашия град, който беше индсруиален център, не работи почти нищо, много заводи са обявени за продан...внасяме зеленчуци и плодове...не вярвам и "мозъците", които избяха на Запад, да струват 68 000 000 000....

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • И какво толкова изнасяма

  25 Авг 2022 13:17ч.

  че тоя формен…..,да не пиша точно какъв,се хвали и награждава?Дръжки и огледала за обратно виждане,лайсни и турки порцелан и стъкло!зтова е и …. 68 милиарда износ!

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • 1,7 млрд. лв. износ за Полша

  26 Авг 2022 18:02ч.

  И какво точно купуват поляците от нас, няма ли да се похвали министърът?

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи

Напиши коментар

Откажи