България с най-голяма сива икономика в Европа

България с най-голяма сива икономика в Европа

Следвайте "Гласове" в Телеграм

Оценявана на 33,1% от официалния БВП, сивата икономика в България е най-голямата в Европа според проучване, проведено от Департамента за икономически и научни политики и политики за качество на живот по искане на комисия от Европейския парламент.

Докладът, цитиран от Cursdeguvernare.ro, е подписан от професор Фридрих Шнайдер, един от най-значимите изследователи на това явление.

След България се нареждат Хърватия (29,7%) и Румъния (29,0%), доста над останалите страни, чиито сенчести икономики се равняват на под 23% от БВП-то им.

Ако след икономическата криза от 2008-2009 г. делът на неформалната икономика в европейските страни постоянно намаляваше, то през последните три години, в контекста на избухването на пандемията и войната в Украйна, той значително се е увеличил, сочи европейският анализ.

Според най-новите изследвания равнището на сивата икономика в България е намаляло от 2003 г., когато е било 35,9% до 29,6% през 2017 г., се посочва в доклада, но през 2018 г. започва да се покачва отново, за да достигне 32,4% през 2021 г. и 33,1% през 2022 г.

"Смята се, че основните двигатели на този ръст са макроикономическите показатели като равнището на безработица и БВП на глава от населението. Огромните публични разходи за инфраструктура, субсидиите за бизнесите и специалните трансфери за физическите лица, които доведоха до значително увеличение на БВП, в съчетание с намаляване на безработицата, се очаква да спомогнат за намаляване на размера на сивата икономика в повечето европейски държави и ОИСР през следващите години", твърдят авторите на проучването.

Ако в Германия, Австрия и Дания данъчната тежест (пряка и непряка) е основната причина за сивата икономика, то в Румъния, Италия и Гърция определящите фактори са високото ниво на независим труд, безработицата и отношението към данъците, както и към косвените данъци.

"От първостепенно значение е да се разбере, че създаването на допълнителна стойност за официалната икономика може да се постигне преди всичко чрез официализиране на сивата икономика. Борбата със сивата икономика е по-ефективна, когато незаконните дейности се преместват от неофициалния в официалния сектор на икономиката, а не когато се премахват", посочват авторите на изследването.

Липсата на доверие в държавните служители, лошото качество на законодателството за бизнеса, данъчната политика, както и държавната подкрепа за предприемачите, наред с относително високите социални вноски, корупцията, политическата нестабилност, относително високото данъчно облагане и несигурността по отношение на регулаторните политики - всичко това допринася за растежа на сивата икономика.

Източник: БГНЕС

 

 

 

 

Коментари

 • рукола Z

  28 Фев 2023 12:54ч.

  Естествено, че как иначе ще им плащаме боклуците на ЕС?

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Василева

  28 Фев 2023 16:36ч.

  Няма сива икономика, има алтернативно пазарно решение отговарящо на търсене и предлагане. Откак свят светува винаги ги е имало и пак ще ги има !

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Ретранслатора

  28 Фев 2023 19:03ч.

  Кви 33% Сива икономика бре?! Значи следва, че 67% от останалите пазарни субекти оперират в Бялата икономика, т.е. не крият доходи и чинно и почтенно си плащат данъци и не крият доходи! Егати и вица. Ми то в РБ няма бяла икономика, всичко е сива. Но колко ли е т.нар. черна икономика?!

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Свиленчо

  28 Фев 2023 19:26ч.

  Ама, разбира се, защо не! Легализирането на бандитските пари в магазини, търговия и предпочитани отрасли е отколешна народна радост! Кръчми и дискотеки, автомобили, строителство - без бандитските дейности бихме били от третият свят! Нека видим кой е възможно да прави това, сравнявайки положението у наше село примерно с Молдова и Приднестровието. И по-точно - ЦРУ в безкрайната си борба срещу всичко руско и червено са отбрали затворници, да им свършат военната и мръсна работа, като в замяна са им разрешили да трупат богатство, без да им се търси отговорност. Сделката не е могла да бъде с пряко заплащане, не си спомням защо. След неуспехът на Молдова, като компенсация ѝ е даден статутът на най-облагодетелствана нация. Но методът е навред из бившия соц. лагер - бандитите са свободни да правят богатство, а след време има и опцията то да бъде легализирано. Разбира се, всичко това е в замяна на извършвана дейност за военно-политическите интереси на САЩ.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Свиленчо

  28 Фев 2023 19:31ч.

  Схемите на ЦРУ са готови и бързо се инсталират по места след посещение на висш американски държавник.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи

Напиши коментар

Откажи