Асен Василев: С инфлацията сме извън параметъра за еврозоната, но разликата с ЕС се свива

Асен Василев: С инфлацията сме извън параметъра за еврозоната, но разликата с ЕС се свива

Работим много активно с гръцката страна за двата ни основни приоритета – влизането на България в Шенген, което ще направи много по-лесно придвижването на стоки и на хора, и бизнесът ще бъде много облекчен, и влизането на България в еврозоната. Това каза министърът на финансите Асен Василев в блицинтервю за БТА след откриването на българската палата на Солунския международен панаир, в което той участва заедно с министъра на икономиката и индустрията Богдан Богданов и министъра на икономиката и финансите на Гърция Константинос Хадзидакис. Тази година България е почетна страна на изложението, което започна вчера и ще продължи до 17 септември.

- Разговаряхте с част от българския бизнес, който участва на Солунския международен панаир, какво е Вашето впечатление до момента от панаира и българското представяне?

- Това, което виждам, е наистина модерното лице на България. Тук са ИТ индустрията, дроновете, Институтът за компютърни науки, изкуствен интелект и технологии "Инсайт", производството на машини, на електрически камиони - "Милара", по-иновативната част от хранително-вкусовия сектор с интересни добавки, чайове и др.

България започва да показва модерното, което се търси по целия свят, и високата добавена стойност, която също се търси по целия свят.

- В изказванията при откриването на българската палата бeше откроено високото ниво на двустранните отношения, как работите като министър на финансите с гръцкия си колега?

-  С него (Константинос Хадзидакис - бел. реп.) се познаваме от миналата година, когато беше и министър на енергетиката. Сътрудничеството между България и Гърция още от миналата година е на изключително високо ниво. Успяхме да свържем и надградим свързаността на двете енергийни системи. Повиши се електроенергийният капацитет, с пускането на българо-гръцката връзка се подобри свързаността в областта на природния газ.

В момента обсъждаме проекти, с които да надградим свързаността за петролните продукти. Следващата стъпка, по която работим, е да се надгради транспортната свързаност между България и Гърция, и тук не говорим само за пътища, а и за железопътна връзка, която да продължи и в посока Румъния, и в посока Европа.

Работим много активно с гръцката страна за двата ни основни приоритета – влизането на България в Шенген, което ще направи много по-лесно придвижването на стоки и на хора, и бизнесът ще бъде много облекчен, и влизането на България в еврозоната.

-  Разчитаме ли на подкрепата на Гърция за това?

-  Подкрепата на Гърция е изключително силна и за двата процеса. С гръцките колеги работим много добре по това да подобрим обмена на данни между Националната агенция за приходите (НАП) и гръцката приходна агенция на ниво фактура. Целта е проследимост и да няма избягване на данъци и от двете страни.

-  Имате ли добри новини около процеса на присъединяване на България към еврозоната?

-  Процесът върви добре. Имаме няколко ключови срещи, които трябва да се случат в следващите два месеца. Виждаме, че се изпълняват основните условия, които са свързани с бюджетния дефицит – нямаме проблеми, с дълга нямаме проблеми. С инфлацията все още сме извън параметъра, но започва да се свива разликата между България и Европейския съюз, така че очаквам един плавен процес, който да продължи активно.

Усилията, разбира се, трябва да бъдат насочени в посока институционално укрепване на противодействието на прането на пари, на всички проблеми, свързани с институционалната рамка, които биха могли да възникнат.

Източник: БТА

Следвайте "Гласове" в Телеграм

 

Коментари

 • "очаквам един плавен процес, който да продължи активно"

  10 Sep 2023 15:11ч.

  Момчето, което говори с морето, на някакъв странен език.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Бай Хлопни Дъска

  10 Sep 2023 15:50ч.

  Така де, ДЕМОКРАЦИЯ БЕЗ ИНФЛАЦИЯ НЯМА, така, че свиквайте овреме !!! Слава Американу, край на Булгаристану и АМИН !!!

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • паф

  10 Sep 2023 16:17ч.

  тез розови сънища върви ги разправяй на северозапада или в делиормана - ще те изритат като мръсно коте!

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Ей сега, на.

  10 Sep 2023 16:21ч.

  Горивата като минат 3,50 /запазена марка на този финансов министър/ и ще наваксаме с инфлацията. Колкото до Шенген - просто да забрави. Никой няма да пусне такова ОПГ там. Да благодарим на др. Борисов за сглобката, за академика, за финансовия министър, за военния такъв и най-вече за светлото бъдеще, което ни очаква! Амин!

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • ;';''''

  10 Sep 2023 17:12ч.

  Шпионин ф@силеф, изпуснал сте, че ви честитихме вчера: Честит 9ти септември, американски шпионин ф@с!леф!

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Извън параметъра били

  10 Sep 2023 17:20ч.

  Бе вие изобщо сте си извън отвсякъде - извън границата на българското, извън границата на професионалността, извън границите на почтеността, извън границата на нормалността... А съвсем скоро ще си останете само с... "вън!".

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Еврозоната е извън собствения си параметър

  10 Sep 2023 18:38ч.

  Асенчо, Асенчо! Вие ... или пък ние ... сме извън всякакви критерии и изисквания и каквито и да е последващи решения и събития ще бъдат изцяло базирани на безпринципни и само политически в същността си актове. В чий интерес? Няма да е в наш интерес - постоянно получаваме доказателства по всички линии, че ЕС цели чиновническа доминация и въобще не се интересува от (особено от дребните) националните интереси. Това са досадни, азбучни неща и неразбралите досега са жертва на някаква увреда. Тук искам да обрна внимание на друго. Ето ви данните: https://tradingeconomics.com/country-list/inflation-rate?continent=europe Веднага се забелязва, че не само цялата Европа, дори еврозоната е категорично извън всякакви изисквания и критерии. Ако трябва да се водим от писаните правила - ЕВРОЗОНАТА ТРЯБВА ВЕДНАГА ДА СЕ РАЗПУСНЕ, ТЯ НЕ ИЗПЪЛНЯВА СОБСТВЕНИТЕ СИ КРИТЕРИИ! В мига на правене на опит за разпускана, станал едни неврачен чичко и казал само: Спукано гърне! На удивения поглед на аудитирията, той само отговорил7 Прави сте, но мехнизъм няма, влизаме в хопотезата на Параграф 22 и си налягаме парцалите! Нищо не им е в ред! Дългът им (държавен и гарантиран) ескалира, някои се държат на повърхността разади програмите и изкупуванията на ЕЦБ. Мнозина са на изкуствено дишане, на практика в техническа неплатежоспособност! Стана ясно, че в лично качество и Бундесбанк е включена да спасява, но никой не казва, какво е обещано на германците. Да не говорим, че и самите те вече закъсват! Банките им на всички са болни и никой не е в състояние да каже, докога ще крепят тази кула на пясъчна основа. Сега вече и с просто око се вижда, че инфлацията още не може да бъде овладяна, въпреки взривното покачване на водещи лихви. Страдат всички - тези с евро, тези без евро. Хърватска продължава да катери, въпреки скоро приетото евро! Никой не може да отхвърли или оспори тези находки. Когато го кажеш в очите им, те оцъклят специфично погледа, втренчват се мълчаливо в далечината и мълчат! Не го казват в прав текст, но става ясно, че: Абе, може и да сте прави, но ще бъде нашата, защото правилата вече не важат, брои се само кой държи собствеността, силата и властта! Инфлацията е особен вид "данък", който действа много особено. Формално на повърхността той засяга всички, но действително не е така! Богатите моментално го включват в цените, които самите те дирижират, а другите водят продължителна, мъчителна и често безрезултатна битка за частично компенсиране. Като правило - там, където е имало богатство, то расте с по-бързи темпове, а на местата, където е имало нищета и мизерия - те експлоадират! Обществените дефекти се плащат от беднотията и спестителите!

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • forsvaret

  10 Sep 2023 19:29ч.

  Нима има балъци, които вярват, че тези щарлатани ще ни вкарат в еврозоната? Киртаци и Кокорки скоро ще съборят и валутния борд, ех какво лапане ще има. Хора спасете парите си!

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Мисля, че Кокорчо се опитва да каже:

  12 Sep 2023 12:07ч.

  Ако ние не можем да влезем в Еврозоната, Еврозоната ще влезе в нас, след като инфлацията и там стане двуцифрена. Всъщност вече е, но я замазват с разни фокуси. А ако ще си сравняваме "параметрите", току-виж нашият ПАРАМЕТЪР излязал по-голям и по-здрав от европейския...

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи

Напиши коментар

Откажи