Американски компании тайно заобикалят санкциите и търгуват с Русия през Турция

Американски компании тайно заобикалят санкциите и търгуват с Русия през Турция

Американски компании, които напуснаха руския пазар заради конфликта в Украйна, търсят начин да търгуват с Русия през Турция. Това пише турският вестник Yeni Şafak, позовавайки се на източници в турските бизнес среди. Според тях много американски компании, които искат да заобиколят западните антируски санкции, предлагат на турски компании да правят съвместен бизнес в замяна на определена комисионна. Източници на изданието твърдят, че през последните месеци броят на подобни предложения се е увеличил.

Изданието отбелязва, че сега американски компании извършват своя бизнес по маршрута Русия-Турция-Дубай-САЩ, като купуват стоки от Русия. Американски компании, които предлагат съвместни търговски сделки на турски компании, прибягват до този метод, за да покрият загубите си на руския пазар, твърди изданието. Сред основните стоки, които американските компании искат да купуват от Русия, са нефтохимикали, минерални горива, благородни метали и камъни, зърнени храни, желязо и стомана, торове, химикали и алкохолни напитки.

Отбелязва се, че след налагането на санкции срещу Русия хиляди западни компании се оказаха в трудна ситуация. Вестникът припомня, че посланикът на САЩ в Анкара Джеф Флейк е говорил за пет хиляди американски компании, които се готвят да напуснат Русия и са посочили като адрес Турция. По този начин те се опитват да капитализират ефективните логистични възможности на компаниите в региона, каза той. Турция остава единственият член на НАТО до момента, който не е наложил санкции срещу Русия.

Според министъра на енергетиката и природните ресурси на страната Фатих Донмез, Турция има действащ договор за газ с Русия и страната не може да се присъедини към санкциите в енергийния сектор. На този фон САЩ оказват натиск върху Анкара, заплашвайки да въведат ограничения. The Wall Street Journal (WSJ) пише, че САЩ предупреждават турските компании да не си сътрудничат с руски физически и юридически лица, които са под санкции. Така първият заместник-министър на финансите на САЩ Адевале Адейемо заплаши турските компании с проблеми, отбелязвайки, че те рискуват да попаднат под ограниченията на САЩ.

 

Източник: "Мениджър"

 

 

Коментари

 • bodar4uk

  01 Sep 2022 11:26ч.

  А ако турските компании си сътрудничат с американските компании-закъсяци, санкции няма, нали! Бах ти миризливите хиени, то и леш няма да остане в света от тия.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи

Напиши коментар

Откажи