100% скок в цената на картофите очакват производителите

100% скок в цената на картофите очакват производителите

14-годишен рекорд в цените на зеленчуците отбелязахме тази пролет. Поскъпването беше предвидимо още миналата есен. Причината разбира се, по-високите разходи за отоплението на оранжериите. 100% скок в цената на картофите обаче очакват сега картофопроизводителите. Тук проблемът идва от цените на торовете, съобщава БНТ.

Поскъпването на торовете, препаратите и горивата са толкова осезаеми, че разходите вече са непосилни за всеки картофопроизводител, заяви в предаването "Говори сега" Тодор Джиков, председател на Национална асоциация на българските картофопроизводители.

"Открито заявяваме, че едва ли ще можем да си позволим да завършим годината, тепърва започват още по-сериозни разходи. Апелирам към МЗ, МС, Министерство на финансите да направим всичко необходимо, за да спасим производителите от фалит", обясни Джиков. Според него над 50% от производителите няма да могат да покрият разходите си..

Единственият начин да се защитим са протестите, допълни той. Апелираме и към българските мениджъри на вериги да ни подкрепят и да избират български картофопроизводители като доставчици, заяви той.

Днес разбрахме, че догодина вече няма да участваме като картофопроизводители в обвързана подкрепа за европейски субсидии, така че очакваме помощ. За нас от 300 до 400 лв на декар трябва да е подкрепата. Говоря за истинските производители, каза още Тодор Джиков пред БНТ.

 

 

 

 

 

Коментари

 • Косьо Самоковецо

  29 Май 2022 2:07ч.

  Че то от повече от 2 години на българския пазар най-евтини и качествени са митите френски и египедски картофи! Българските "производители" само "усвояват" евро-средства чрез имагинерно "производство" на картофи - за да си легализират печалбите от разни контрабанди, рекети и крадене!

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • злобар

  29 Май 2022 6:36ч.

  Ще купуваме пак полски картофи , както всяка година . Те поне са в пъти по евтини от нашите .

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Gen Gurko

  29 Май 2022 19:12ч.

  Картофите тогава ще си ги гледате в складовете как поникват. А ние ще намалим малко консумацията и ще си купуваме вносни. Помните ли какво стана с опита да се вдигне ценаъта на маслото през 19-та година ? Стигна от раз 6-7 лв./250 гр., задържа се няколко месеца и се върна на три лева. Беше с безумната причина че кравите в Германия!?!!! рязко намалели.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи

Напиши коментар

Откажи