Зам.-министър Ива Петрова: Програма ВЕЕЕЕС е с висока добавена стойност в обмена на добри практики за трансформация на енергетиката

Зам.-министър Ива Петрова: Програма ВЕЕЕЕС е с висока добавена стойност в обмена на добри практики за трансформация на енергетиката

Следвайте "Гласове" в Телеграм

Нови идеи и добри практики, свързани с Програма „Възобновяема енергия, енергийна ефективност, енергийна сигурност“ (ВЕЕЕЕС), обсъдиха на международна дискусия в София представители на институциите, местната, власт, бизнеса, неправителствени организации, научните среди, финансови експерти. Основните коментирани теми бяха енергийните спестявания, използването на геотермалната енергия, енергийният мениджмънт.

Събитието бе част от двудневната конференция „Енергия за зелено бъдеще“, организирана от Министерството на енергетиката. Ведомството е оператор по програмата по силата на Меморандума за разбирателство по Финансовия механизъм на Европейското икономическо пространство 2014-2021 между Република България и Исландия, Княжество Лихтенщайн и Кралство Норвегия. Партньори по програмата са Дирекцията за енергийни и водни ресурси NVE на Норвегия и Националният енергиен орган OS на Исландия. Специално за събитието гостува Кирстен Вестгаард, представител на NVE.
Общата стойност на програмата е близо 33 млн. евро, от които 28 млн. евро безвъзмездна финансова помощ за намаляване на въглеродната интензивност и повишаване сигурността на доставките, посочи при откриването на срещата зам.-министърът на енергетиката Ива Петрова, ръководител на програмния оператор по ВЕЕЕЕС.

 

Към момента в изпълнение са четири процедури. По енергийна ефективност и модернизация на уличното осветление се финансират 24 проекта, повечето от които са успешно приключили, стана ясно от думите й. По процедурата за енергийна ефективност в сградите и превръщането им в сгради с близко до нулевото потребление на енергия в реализация са 16 проекта в общините. По оползотворяване потенциала от геотермална енергия за отопление и охлаждане на сгради се изпълняват 6 проекта за обновяване на отоплителната система в общински сгради, съобщи още зам.-министърът. Тя допълни, че по най-новата процедура на министерството за енергийна ефективност в индустрията в момента се сключват договори за финансиране по 17 проекта - за купуване на енергийно  ефективни машини в предприятията. Изпълнението на всички проекти по програмата ще приключи до края на април 2024 г.

Програмата подкрепя и двустранните сътрудничества чрез фонд, който дава възможност за непосредствен обмен на опит между заинтересованите страни и държавите донори Норвегия,  Исландия и Лихтенщайн. Вече близо 20 общини и компании са се възползвали от нея. ВЕЕЕЕС има изключително високо ниво на партньорство на ниво проект - над 90 на сто от финансираните проекти се изпълняват в такова сътрудничество. Така се формира голяма добавена стойност в обмена на добри практики, важни за прехода и трансформацията на енергетиката към зелените изисквания, обобщи Ива Петрова. Те са изяло в духа на основните цели на програмата - намаляване на въглеродната интензивност и повишаване сигурността на енергийните доставки чрез насърчаване на енергията от възобновяеми източници, подобряване на енергийната ефективност в сградите, индустрията и общините и не на последно място – издигане качеството на експертния капацитет. 

В рамките на дискусията представители на местната власт в София, Шабла, Малко Търново, Варна, Бургас, Велинград и др., както и редица водещи консултантски компании демонстрираха презентации за успешните си проекти за чиста енергия и енергийна ефективност. Събитието беше излъчвано онлайн във фейсбук профила на Министерството на енергетиката.  

 


 

Коментари

 • malart

  28 Апр 2023 16:03ч.

  Иве, АЕЦ Белене беше най-разумното, но твоите ментори продадоха реакторите и сега ще се връщаме в първобитнообщинния строй

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • 28 Апр 2023 16:03ч. Иве, АЕЦ Белене беше най-разумното, но твоите ментори продадоха реакторите и сега ще се връщаме в първобитнообщинния строй

  29 Апр 2023 16:42ч.

  Ивето разказа ли защо бе унищожена ПАВЕЦ Чаира, в чия полза, до като в същото време в Швейцария бе пусната тяхна ПАВЕЦ?

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • ГУЦА

  30 Апр 2023 23:52ч.

  Дали знае какви небивали глупости приказва? Май пак става въпрос за харченето на едни пари и ефективното им усвояване към частни джобове. И това е основната цел на занятието, както и повечето неща, свързани по някакъв начин със "зеленикаквата" тема. Остап Бендер би им завидял.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи

Напиши коментар

Откажи